4 hét 4 tanácsa a nyugodt karácsonyhoz

Lassan elérkezünk az év egyik legmeghittebb ünnepéhez, a karácsonyhoz. Minden évben elhatározzuk, hogy jövőre kicsit másképp fogjuk levezényelni a „rohamot”, hiszen nem csak az otthonunkat, de a lelkünket is fel kell készítenünk. Jövőre kicsit összeszedettebek leszünk, talán majd listát is írunk, már novemberben letudunk mindent… Jó hírünk van: itt a november, ideje belevágni a készülődésbe!

A karácsonnyal járó feszültség ügyes tervezéssel csökkenthető, így az ünnepi hangulatot sem váltja fel a kipurcanás.

Először vegyük kézbe az irányítást időben. Szedjük össze gondolatainkat, mit szeretnék pontosan csinálni. Ehhez jól jöhet egy 4 hetes tervező lista, ami segít levezényelni minden folyamatot. Innentől nincs más hátra, csak a listát kell követni. Pofonegyszerű, nem? wink

Az Okoskonyha ajánlott listájának elemei a következők:

  • Ajándékok
  • Nagybevásárlás
  • Takarítás
  • Dekoráció
  • Ünnepi menüsor

Ezekből el is készítettünk nektek egy 4 hetes karácsonyi ütemtervet, aminek betartásával garantáltan nem lesz roham az idei ünnep. Figyelem, tollat, papírt és saját ötleteket elő! Bátran szabd a saját ritmusodhoz a tervünket, a lényeg, hogy a végén egy neked megfelelő és számodra tartható lista várjon smiley

Karácsony előtt 4 héttel

Az ünnepi emlékeink kezdenek egyre inkább élesedni, ahogy gyűlnek a gyertyák az adventi koszorún, érezzük, hogy lassan itt az a bizonyos nap. Sokan ezt az érzést hívják a karácsony szellemének, ami minden embert átjár, hogy figyelmeztessen bennünket az év legünnepibb napjaira! smiley

A karácsony előtti időszak ütemezésén múlik minden, ezért érdemes akár már 4 héttel az ünnepet megelőzően átgondolkoni teendőinket. Ebben a szakaszban listázhatjuk, kinek milyen ajándékot szeretnénk, és hogy egyáltalán idén kit szeretnénk megajándékozni. Ideális esetben persze ez már csak a gondolataink papírra vetését jelenti, de ha te még most állsz neki a tervezésnek, egy

cseppet se aggódj, semmivel nem vagy elkésve!

#okostipp: Ha úgy döntesz, idén szeretnél valakit olyan ajándékkal meglepni, amit csak rendelni tudsz akár külföldről vagy belföldről, mindig nézz utána a szállítási időnek és legyen egy B-terved is arra az esetre, ha a karácsonyi szállításból újévi szállítás lenne. 

Kiváló B-terv lehet például az alábbi gasztroajándék, amihez még az sem kizárt, hogy mindened van otthon most is. De biztos, ami biztos, a karácsony előtti időben ne dobd ki a befőttes üvegeidet és a száraz, konyhai alapanyagok beszerzésénél számolj egy kis plusszal. Legfeljebb nem csak a karácsonyodat, de az év első pár hónapját is lefeded velük, ha végül mégsem használod őket ajándéknak.

Az ajándék hozzávalói:

  • Egy nagyobb, lehetőleg magas befőttesüveg
  • Piros, zöld vagy arany madzag/szalag
  • Karácsonyi textildarab/szalvéta
  • Egy vékony kartonpapír
  • A te süteményed száraz alapanyagai

Ha ezek mind megvannak, nincs más feladatod, mint az általad választott sütemény minden – nem gyorsan romlandó, szilárd – hozzávalóját szépen rétegezd a befőttesüvegbe, ezután helyezd a tetejére a karácsonyi textilt vagy szalvétát, és fedd le jó szorosan. Ha ezzel megvagy, köss rá a szalagból, madzagból egy masnit, és erre fűzheted az elkészítés lépéseit és a jókívánságaidat rejtő üzenetet is. smiley

A mi befőttes süti receptünk és hozzávalói:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 g finomliszt
  • 5 g sütőpor (fél zacskó)
  • egy csipet só
  • 200 g barna cukor
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 200 g apróra vágott étcsokoládé
  • 200 g olvasztott vaj (nem több!)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája

Ebben a sorrendben rétegezd az alábbiakat az üvegbe, így a sávok a színük miatt szépen elkülönülnek egymástól:

  • 150 g finomliszt
  • 5 g sütőpor (fél zacskó)
  • egy csipet só
  • 200 g apróra vágott étcsokoládé
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 200 g barna cukor

A többi hozzávalót és az elkészítést pedig írd a kis cetlire.

Elkészítése:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. A száraz alapanyagokat gyúródeszkára borítjuk az üvegből és alaposan összekeverjük, hogy elvegyüljenek egymással.
  3. Hozzáadjuk a vajat, az egész tojást és a tojásfehérjét és alaposan összegyúrjuk.
  4. Kis gömböket formázunk a tésztából és sütőtálcára helyezzük őket. Nem kell őket kilapítani, sütés közben maguktól felveszik a keksz formát. De arra vigyázzunk, hogy a gömbök ne érjenek össze, hogy a kész kekszek se süljenek egymáshoz.
  5. 10-12 percig sütjük.

Karácsony előtt 3 héttel

Ha már nagyjából látod, hogy kinek, mit szeretnél adni, sőt be is szerezted vagy megrendelted, akkor áttérhettünk egy újabb hétre, ami újabb teendőket hoz magával. Elsőnek is készüljünk fel az ünnepi dekorációra. A nagy áruházak már november beköszöntével árulják a karácsonyi dekorációkat, és ez nekünk 3 héttel karácsony előtt már kapóra is jön! Szedjük össze, idén mire lehet szükségünk.

  • Csomagolópapír az ajándékokhoz
  • Ha esetleg lecserélnénk vagy bővítenénk az eddig használtakat, érdemes ilyenkor beszerezni a fára való díszeket is
  • Asztali díszek
  • Karácsonyi mintás terítő, szalvéta
  • Égősorok
  • És esetleg kerti/erkély dísz

A listát természetesen kedvedre bővítheted vagy csökkentheted, de ne feledd el azt sem, hogy ami tavaly karácsonykor tetszett, egész biztosan jó szolgálatot tesz idén is. Emiatt mielőtt mindenből újat szereznél, nézz körül alaposan, hogy mi van otthon, vagy minek lehet egy kis kreativitással új esélyt adni.

Lepattogzott díszek, amik csak egy új réteg festékre várnak? Vagy esetleg egy szalvétatechnikával új életre kelthető díszdoboz? A tavalyi koszorú alapja, amire csak pár új elem kell? Vagy egy nagy adag masnitészta, amit tudod, hogy sosem fogsz megfőzni és arany festékkel és madzaggal, akár a karácsonyfádat is díszíthetné? Megannyi lehetőség wink

Karácsony előtt 2 héttel

Már nagyon közeledik az ünnep, az orrunkban a bejgli illata, de még mindig rengeteg elintézni való vár ránk.

Összegezzünk: sikerült megvenni az ajándékokat, amiket a dekoráció megvásárlása után be is csomagoltunk. Ez már önmagában siker, hiszen sokan itt „vesznek el” az ünnepi kapkodásban.

Pihenésképp nézzünk körül az otthonunkban, mérjük fel a terepet, és aztán jöhet is a nagytakarítás! Miközben mindent ellenőrzünk, még ezen a héten mérjük fel, készleteink lehetővé teszik-e a vendégvárást. Van elég szék, evőeszköz stb? A jövendőbeli karácsonyfánknak lesz talpa?

Ha felmértük a terepet, a hiányzó eszközöket mindenképpen vezessük fel a listánkba!

A nagytakarítás minden háziasszony számára mást jelent. Valaki még a fugákat is fogkefével takarítja ki a jeles nap tiszteletére, valaki szerint pedig elég a rutintakarítás, mert úgy is csak kupi lesz kupi hátán. Mindkettőben látunk igazságot, ezért mi az aranyközéputat javasoljuk. Ilyen feladatok várhatnak ránk:

  • Ablakpucolás függönymosással
  • Konyhai, fürdőszobai nagytakarítás
  • Rendrakás a szekrényekben (akár még újabb díszeket vagy tavaly eldugott ajándékokat is találhatunk!)
  • Otthonunkban lévő növények elrendezése
  • Szőnyeg és kárpitok tisztítása

#okostipp: önmagunknak és a karácsonynak kedvezhetünk, ha ennek a hétnek az elején nagyvonalakban átgondoljuk a karácsonyi menüt is, és a nehezebben beszerezhető alapanyagokra leadjuk a megrendelést. A legfőbb ilyen természetesen a jóminőségű, friss hús. Legyen szó akár kacsáról, libáról vagy pontyról, érdemes időpontra bejelentkeznünk a kedvenc hentesünknél, hogy ne kelljen túl korán beszerezni a húst, és még az elkészítésekor friss legyen.

Karácsony előtt 1 héttel

Megkezdődött a visszaszámlás! Egy hetünk maradt az alábbiakra: a fa beszerzése és nagybevásárlás.

Sokan már akkor megvásárolják fenyőfát, amikor megjelennek az első árusok, de ha a hagyományokhoz híven, január 6-án, Vízkereszt napján bontjuk a fát, nem érdemes annyira korán megvenni, hogy a fánk szép maradhasson az ünnep teljes időtartamára.

A megvásárolt fát érdemes még az udvaron tartani, olyan helyen, ahol nem tud elázni vagy nem fújja erős szél, hogy minél kevésbé száradhasson ki.

Ha túlvagyunk a favásárláson, jöhet az utolsó nagy roham. A nagybevásárlás. Ilyenkor az emberek – főleg, akik kapkodnak – hajlamosak elég türelmetlenek lenni. De mi büszkén erősíthetjük azok táborát, akik megvették, elkészítették az ajándékokat, letudták a takarítást és még a favásárlást is, így az ünnepi menüsor összeállítása után kényelmesen, kellemesen és nyugodtan sétálgathatunk a boltok pultjai előtt. Persze a valóságban ez valahogy mégsem így szokott kinézni smiley

Amivel itt is a leginkább segíthetünk magunknak, a tudatos tervezés.

Írd össze, mire van szükséged, mit szerzel be a közeli kisboltból, mit a nagyáruházból, mit a piacról és mit a pici, eldugott delikát boltból. Ha pedig elolvasnád, mi a mi megoldásunk a konyha feltöltéséhez haszontalan dolgok helyett csupa hasznossal, kattints ide és olvasd el az erről szóló cikkünket.

Karácsonykor

A karácsonyi menüsor összeállítása talán az egyik legnehezebb feladat. Nem könnyű minden évben kitalálni, hogy mit szeretnénk elkészíteni szeretteinknek. Korábbi cikkünkben már olvashattatok a hagyományos karácsonyi menüsorról, de most hoztunk nektek két egyszerűbb, igazán ünnepi receptet!

Sült kacsacomb bulgurral és pikáns almakompóttal

Hozzávalók 2 főre

  • 60 dkg kacsacomb
  • MAGGI Pikáns fűszerkeverék
  • 25 dkg bulgur
  • 5 db alma
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 doboz áfonya
  • ½ citrom
  • kb. 3 evőkanál kristálycukor
  • 4 ek olaj

Elkészítés

  1. 4 evőkanál olajban elkeverjük a MAGGI Pikáns fűszerkeveréket, majd a konyhakész húst beleforgatjuk, és hagyjuk pihenni 30 percig.
  2. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd a tepsibe helyezett combokat bőrös felükkel lefelé kb. 40-50 percig sütjük, megfordítjuk és további 20-30 percig sütjük. Ha azt látjuk, hogy nagyon pirul, de még nem elég puha a hús, alufóliával lefedhetjük, ezzel a pirulást megakadályozzuk, de a hús omlósra fog sülni.
  3. Közben az almákat megpucoljuk, ízlés szerint cikkekre, kockákra vágjuk.
  4. Forrásban lévő vízbe tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, citromot és a cukrot, majd összefőzzük őket. A cukrot az alma savanyúságának és édességének mértéke szerint változtathatjuk.
  5. Addig főzzük, amíg majdnem teljesen megpuhul az alma, majd hozzáadjuk az áfonyát és levesszük a tűzről. A forró lében még ezután is kicsit főni fog az alma, az áfonyának pedig épp csak át kell melegednie.
  6. A bulgur nagyon hamar készen van, ezért érdemes csak a combok megfordítása után belefogni. Felrakunk 1 liter vizet főni, ízlés szerint megsózzuk.
  7. A bulgurt egy nagy tálba tesszük, leöntjük a forró vízzel, lefedjük és hagyjuk, hogy megszívja magát.  20 perc után összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel
  8. Miután minden készen van, tálaljuk.

#okostipp: ha az almát hamarabb megpucoljuk, mint hogy felhasználnánk, tegyük citromos vízbe, így nem fog megbarnulni.

Nézd meg a receptet videón:

Tésztában sült sajtos harcsa halászlé szósszal:

Hozzávalók:

  • 30 dkg harcsa 8 darabra vágva
  • 2 csomag leveles tészta elnegyedelve
  • 1 kocka MAGGI Magyaros Halászlékocka
  • 10 dkg lereszelt mozzarella sajt
  • 1 db megtisztított, karikára vágott fehérrépa
  • 1 db megtisztított, karikára vágott sárgarépa
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 db tojássárgája
  • 1/2 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre víz
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint vaj
  • ízlés szerint olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. Sóval és borssal megszórjuk, citromlével meglocsoljuk a halat, majd állni hagyjuk.
  2. Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius fokra.
  3. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, ugyanannyi olívaolajat adunk hozzá és a harcsadarabokat oldalanként 3-3 percig megpirítjuk, majd kivesszük és félretesszük.
  4. A visszamaradt zsiradékban üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a répákat, majd 3-4 percig pirítjuk.
  5. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a MAGGI Halászlékockát és 10 percig pároljuk.
  6. Pürésítjük, majd szitán áttörjük, és a tejföllel dúsítjuk.
  7. A leveles tésztából négy egyenlő darabot vágunk, mindegyiküket megszórjuk sajttal, rámorzsoljuk a halat, végül megszórjuk petrezselyemmel.
  8. Borítékszerűen összecsomagoljuk, hajtogatott felével lefelé fordítva sütőtálcára tesszük. Tetejét megkenjük nagyon kevés vízzel kikevert tojássárgájával és az előmelegített sütőben 20 perc alatt (vagy amíg a csomagok teteje aranysárga nem lesz) készre sütjük.
  9. Halászlé szósszal meglocsolva és tetszés szerinti petrezselyemmel vagy más zölddel tálaljuk.

Hagyd, hogy a videórecept meggyőzzön az elkészítésről wink

Szenteste és karácsony napjai

Hahó, megcsináltad! Reméljük, a listánk segítségedre lesz abban, hogy amikor igazán fontos, te már rég ne a takarítással, bevásárlással, rohanással legyél elfoglalva, hanem igazán élvezd az ünnepet. Az előre kitervelt, gondosan kiválasztott ajándékok, a csodásan díszített nappali és karácsonyfa és az ínycsiklandó menüsor csak apró kellékei az ünnepnek, a főszereplő te vagy és akiket a legjobban szeretsz!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére