Te is szereted nézni, ahogy a vendégek az általad készített finomságokból jóízűen falatoznak? Ez bizony igazi elismerés, aminek mindenki örül! 5 olyan vendégváró falatkát mutatunk, amiket a nyári szezon alapanyagaiból készíthetsz el majd vendégeid nagy örömére.
1.) Igazi klasszikus finomság a körözöttel töltött friss paprika, amit vékonyan felkarikázhatsz és egy tálon szépen elrendezhetsz. A körözött mellé remekül illik a kaliforniai paprika íze is, így ezt is megtöltheted a sós, túrós finomsággal. Emellé pedig jöhetnek a friss bagettek, sajtok és finom sonkák is, amikből mindenki kedvére csipegethet.
2.) A friss spenót is nagy kedvenc júniusban, amiből érdemes kipróbálnod a franciák nagy kedvencét: a spenótos quiche-t, ami nem más, mint omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
Hozzávalók a tésztához:
· 19 dkg liszt
· egy csapott teáskanálnyi só
· 12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
· 5-6 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
· 0,8 dl tejszín
· 40 dkg friss spenót
· 3 gerezd fokhagyma
· 85 gramm krémsajt
· fél szál póréhagyma
· 15 dkg reszelt sajt (cheddar vagy gouda)
· 5 dkg reszelt parmezán
· 3 nagy tojás
· egy nagy marék pirított fenyőmag
· 3-4 csiperke gomba
· 1 evőkanál vaj
· Maggi Ízvarázs ízlés szerint
· 3 e.k. tej
Keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal keverd össze, majd a hideg vizet kanalanként add hozzá. Az így elkészült vajas, homogén tésztát fóliába tekerve tedd hűtőbe fél órára. Ezután hőálló kerámiatálban nyújtsd ki a tésztát és villával szurkáld meg.
A tölteléket is készítsd el úgy, hogy a gombát apró darabokra vágod és megpirítod vajon majd jöhet a póré- és fokhagyma, és a nagyobb darabokra felvágott spenót is. A krémsajtot a tejszínnel és a tejjel keverd simára és add hozzá a tojásokat is, majd a sajtokat, a fenyőmagot, a Maggi Ízvarázst, és keverd össze a megpirított finomságokkal. Ezt a tölteléket öntsd rá a tésztára és 35 perc alatt 180 fokon süsd készre. A quiche-ben az a legjobb, hogy melegen és hidegen is ugyanolyan finom, így forrón is tálalhatod a vendégeknek, de akár előre is készülhetsz vele.
3.) Júniusban már a bogyós gyümölcsök is beérnek, így olyan édes finomságokkal készülhetsz, mint a ribizlis kocka vagy a málnás kosárkák karamellel.
4.) A vörös és fehérkáposzta is júniusban a legfrissebb, így ne hagyd ki a coleslaw salátát sem, amit önmagában is, de finom húsok, burgerek mellé is tálalhatsz.
Hozzávalók:
· 1 fej fehérkáposzta
· 3 db sárgarépa
· 1 fej vöröshagyma
· 1 pohár tejföl vagy joghurt
· 6 evőkanál majonéz
· 1 evőkanál méz
· 1 db citrom leve
· 2 evőkanál mustár
· só és bors
A megtisztított káposztát, sárgarépát és hagymát reszeld le, vagy vágd vékony csíkokra és keverd össze egy tálban. Egy másik edényben a tejfölt, a majonézt és a mustárt keverd össze, adjhozzá sót és borsot, majd a mézet és a citromlevet is. Az öntetet öntsd a zöldségekre és hagyd néhány órára hűtőbe téve összeérni az ízeket.
5.) Ha kisütöttél egy adag pogácsát, akkor készíthetsz mellé zöldborsókrémet: ezzel a mártogatóssal máris új arcát ismerhetjük meg a hagyományos poginak is. A zöldborsó a nyár elején a legfinomabb, zsenge és friss íze nem hasonlítható máshoz.
A krémhez ezekre lesz szükséged:
· 20 dkg friss tisztított zöldborsó
· 2 evőkanál olívaolaj
· 1-2 levél medvehagyma
· só
· bors
· darált petrezselyemzöld
· néhány levél menta
A zöldborsót párold puhára 2 kanálnyi olívaolajon, majd a többi hozzávalóval együtt pépesítsd. A krémnek a mentától lesz igazán különleges íze, a vendégeid imádni fogják!
#Okostipp: Ha krémesebben szereted, akkor adj hozzá tejfölt vagy főzőtejszínt.