<

5 kérdés és 5 válasz a Márton-napról (receptekkel!)

Ki volt Szent Márton?

Ha úgy mondjuk, hogy Tours-i Szent Márton vagy éppen Sanctus Martinus Turonensis, máris idegenebbül hangzik a neve, pedig Szent Márton az akkori Pannonia provinciában, valószínűleg a mai Szombathely területén született. Feltételezett szülőháza helyén még templomot is építettek. Sőt, a Pannonhalmi Apátságot is neki szentelték, illetve magát a dombot is Szent Márton-hegynek nevezték. Franciaország, Burgenland és Magyarország védőszentje.

De hogy mivel is érdemelte ki mindezt a pogánynak született Márton?

Márton apja a római légióban szolgált, később ő maga is csatlakozott az egységhez. Itt esett meg vele két csodás esemény is, ami a legtöbbeknek eszébe jut, ha Szent Mártont emlegetik és amik végül elvezették a kereszténységhez.

1-es számú csoda

Márton egy hideg, téli estén találkozott egy koldussal, akit rablók fosztottak ki. Ő pedig kettévágta a köpenyét és felét odaadta a koldusnak, hogy azzal felmelegítse magát egy kicsit. Egyes források szerint Mártonnak csak annyi ruhája volt ekkor, amit akkor viselt, mert a többit már eladományozta. A legenda szerint aznap éjjel megjelent álmában Jézus a fél köpenybe burkolózva, és azt mondta „Márton, a hittanuló öltöztetett engem ebbe a köpenybe”. A legenda szerint így találkozott először Krisztus és a későbbi Szent Márton.

2-es számú csoda

Kevésbé ismert legenda, de ugyanúgy figyelemre méltó, hogy pár évvel később Márton megtagadta a harcot, és fegyver nélkül akart elindulni a harcmezőre. Végül az ütközet elmaradt, a harcoló felek békét kötöttek. Ez annyira hirtelen fordulat volt, hogy az emberek csodát sejtettek mögötte, amit csak Márton önzetlen tette idézhetett elő.

Nem sokkal később Márton elhagyta a katonaságot és hittérítő útra indult. Először hazatért, megkeresztelte édesanyját a házuk előtt álló kút vízével (ezt a jelenetet ábrázolja a szombathelyi Szent Márton templom előtti szobor is), majd Európa-szerte utazott és terjesztette a vallást. Útja egyáltalán nem volt könnyű, de ő élete végéig kitartott vallása mellett, ennek köszönheti azt is, hogy 371-ben Tours püspökévé választották, de ő egy libaólba bújt tiltakozásképp, ahol a libák gágogása árulta el.

Mit ünneplünk november 11-én?

Akár a fenti gondolatokat folytatva a keresztény magyarázatot nézzük, akár az azt megelőző római hiedelmeket, november 11. mindkettő esetén a tél közeli beköszöntének időpontja, a mezőgazdasági munkák vége. A betakarításokat elvégeztük, a tömött liba már levágható, illetve a must is borrá változott időközben.

Előbbihez tartozik még, hogy a Márton-nap az utolsó ünnepnap a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt, így ilyenkor még érdemes volt jól belakni, hátha tele hassal könnyebben telik az idő karácsonyig.

Emellett végre tartottak egy pihenőnapot is az év közel 365 napján dolgozó felmenőink. Márton-napján ugyanis tilos volt mosni, teregetni, takarítani. A hiedelem szerint a tét nem volt kisebb, mint a jószág életben maradása, érdemes volt tehát betartani az ajánlást wink

Hogy jön ide a püspökfalat és az újbor?

Nincs nagy meglepetés, egy nagyon következetes ünneppel állunk szemben smiley A libához és az idei borhoz kapcsolódik a két kifejezés. Márton-napon évszázadok óta libát készítünk, már a rómaiak is avis Martist, azaz Mars hadisten madarát, a libát fogyasztották ilyenkor. Innen ered a mi Márton-madarunk is, amiből régebben illett a helyi papnak is küldeni. Általában a legfinomabb, hátsó részt adták át az egyházi személynek, amit egyszerűen csak püspökfalatnak neveztek.

Az újbor pedig az első kóstolás az idei szüretből készült italból. Még nem zajlott le az érlelés, csak az erjesztés. Az újbor rögtön palackba kerül, de mivel egy idő után a palackban is lezajlik az érlelődés, csak húsvétig nevezhető újbornak az előző évben eltett ital. Ekkor változik a must borrá, ilyenkor a bor még inkább a szőlőitalhoz áll közel, nagyon friss, gyümölcsös az íze.

Milyen szólások és népi hiedelmek kapcsolódnak az ünnephez?

Mint minden valamirevaló népi ünnephez, a Márton-naphoz is csatlakozik jópár szólás-mondás, amik a maguk tömör módján csodálatosan össze is foglalják az ünnep hiedelemvilágát.

„Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

Márton-napon hagyományosan nem kisebb fába vágták fejszéjüket eleink, minthogy kísérletet tegyenek az egész téli időjárás megjóslására.

„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”

Szintén az időjárásra vonatkozik a mondás, a pontos eldöntéshez nagyon földhöz ragadt eszközünk is van. Ha a feltálalt liba mellcsontja fehér, hosszú és havas karácsony vár ránk. Ha pirosas-barnás, akkor inkább nedves, latyakos pár hónap következik.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Íme, itt az engedély arra, hogy Márton-napon addig és egy kicsit tovább együk a libát, mint ahogy egy átlag napon engednénk magunknak. Elvégre ki akarna kockáztatni az egész éves éhezést?! wink

„A bornak szent Márton a bírája.”

Ha pedig az evésre van már jogosítványunk, íme, itt az ivásra felhatalmazó is. Márton-napján már megítélhető az idei évben szüretelt szőlőből készült bor, ezért kár lenne kihagyni ezt a remek alkalmat!

Milyen menüvel készülj?

A fentieket megfogadva természetesen csak libarecepteket ajánlhatunk neked. Következzen három recept, amik közül bármelyikre is esik a választásod, egész biztosan elégedetten dőlhetsz hátra Szent Márton napján. Mindegyik őszi, mindegyik libás és mindegyik elképesztően finom!

Fokhagymás libacomb birsalmával és dióval sütve

A sült libacomb akkor a legfinomabb, ha a bőre ropogós, de a hús szaftos, omlós marad. Ezért legjobb alacsonyabb hőfokon, kissé hosszabb ideig sütőben sütni a serpenyő helyett – így a fűszerek sem égnek meg, hanem aromáik jól átjárják a vastagabb részeket is.

Hozzávalók: (4 személyre)

 • 4 liba alsócomb
 • 1 csomag MAGGI Fokhagymás fűszerkeverék
 • 4 kisebb birsalma
 • 10 dkg dió
 • 1-1,5 dl vörösbor
 • 2 ek libazsír

Elkészítés:

1. A combok bőrös felét megpirítjuk a libazsíron. Ha van otthon, készítsük öntöttvas lábasban, így rögtön be tudjuk tenni majd a sütőbe is.

2. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a fűszerkeveréket, a kimagozott negyedelt birsalmát, a diót és kevés bort.

3. Az öntöttvas lábasban vagy egy jénaiban, fedővel szorosan letakarva a 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk.

4. Egy óra múlva ellenőrizzük, ha szükséges öntünk még hozzá a borból és további egy órán át sütjük.

#okostipp: A birsalma keményebb húsa miatt egyben marad a hosszú sütési idő alatt, de aki nem kedveli helyettesítheti almával vagy akár körtével is – ezeket elég a sütés utolsó 40 percében a hús mellé tenni.

Sült libamell almával és vörösáfonyával

A máj után a mell a liba legértékesebb, legfinomabb része, hozzuk ki belőle a legjobbat: kezdjük a sütést serpenyőben, majd tegyük sütőbe. Ezzel a módszerrel kívül ropogós, belül omlós, szaftos marad. Tegyünk mellé almát, szárított gyümölcsöket, ezzel ízesítsük a szaftját.

Hozzávalók: (4 személyre)

 • 2 pecsenye libamell (kb. 60-70 dkg)
 • 1 csomag MAGGI Csirke fűszerkeverék
 • 80 dkg burgonya
 • 4 alma
 • 5 dkg vörösáfonya
 • 5 dkg vaj
 • tej
 • só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A mellek bőrét óvatosan irdaljuk be keresztben és hosszában, vigyázva, hogy a húst ne vágjuk át

2. Töröljük szárazra, fűszerezzük be a MAGGI fűszerkeverékkel.

3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

4. Az almákat magozzuk ki, vágjuk gerezdekre.

5. A burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk karikára, enyhén sós vízben főzzük puhára.

6. Forrósítsunk meg egy nagyobb serpenyőt és erős lángon, a bőrös felével lefele kezdjük sütni a melleket, mozgatás nélkül, 3-4 percig.

7. Fordítsuk meg a húst – ekkor már kisült a zsírja jó része – dobjuk mellé az almagerezdeket, és süssük ezen az oldalán is 4 percig.

8. Az almákat vegyük ki a serpenyőből, tegyük félre, tartsuk melegen, dobjuk a hús mellé az áfonyákat, toljuk a sütőbe alufóliával takarva 20-        25 percre.

9. Amíg sül a hús, törjük át a burgonyát, keverjük hozzá a vajat és annyi tejet, hogy könnyű pürét kapjunk.

10. Tálaljuk a húst szeletelve, a sült almával, áfonyával és a burgonyapürével.

#okostipp: A szeletelés előtt 5-10 percig még pihentessük a húst alufóliába burkolva. Az almákat elkészíthetjük pürének is, kevés pirított dióval a hús mellé.

Zöldséges libaragu

A liba kevésbé húsos részeiből – és a belsőségekből – kiadós ragut készíthetünk. Mivel rövidebb lében, pörköltszerűen főzzük, a rizst először félig főzzük meg. Amikor pedig összekeverjük őket, a rizs magába szívhatja a hús és a zöldségek fűszeres szaftját, amíg készre fő.

Hozzávalók: (4 személyre)

 • 4 liba szárnytő
 • 1 csomag MAGGI Magyaros fűszerkeverék
 • 0,5 kg vegyes liba aprólék és belsőség
 • 30 dkg sárgarépa
 • 20 dkg rizs
 • 10 dkg petrezselyem
 • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
 • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
 • 6 dl víz
 • 4 ek libazsír

Elkészítés:

1. A szárnytőről fejtsük le a húst, vágjuk kisebb kockákra, és vágjuk kisebb részekre az aprólékot is.

2. 2 evőkanálnyi felforrósított libazsíron futtassuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a húst, pirítsuk le.

3. Keverjük bele a MAGGI fűszerkeveréket, öntsünk rá 2 dl vizet, fedjük le és pároljuk kis lángon 20 percig.

4. Tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk ujjnyi vastag karikákra és adjuk a húshoz.

5. A libazsír másik felét forrósítsuk fel, forgassuk át rajta a rizst, öntsük fel 4 dl vízzel, fedjük le és 10 perc alatt főzzük félig meg.

6. Adjuk a raguhoz, fedjük le újra, és főzzük további 10-15 percig együtt, míg a rizs magába nem szívta a szaftot és meg nem puhult teljesen.

7. Tálaláskor szórjuk meg a ragut friss libatepertővel.

#okostipp: Készíthetjük gerslivel – árpagyönggyel is – ez azonban lassabban fő puhára, így hosszabb elkészülési idővel számoljunk, de az elkészült étel rosttartalma is magasabb lesz.

A lakmározás mellett számtalan program is vár ránk Szent Márton napján, érdemes körülnézni a környező borászatok programjai között, betervezni egy kirándulást Szombathelyre vagy Szent Mártont követve megvendégelni azokat, akiket szeretünk vagy egyéb módon tenni valami jót akár ismeretlenekkel is smiley

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére