Ajándékozz konyhaművészetet!

Valami olyan ajándékot keresel, amibe tényleg bele tudod adni szíved, lelked? Készítsd el saját kezűleg! Kevés időd maradt és még mindig hiányzik pár ajándék? Alkoss valami igazán személyre szólót te magad! Meglévő alapanyagokat használnál fel az ajándékkészítéshez? Kreálj otthon csodás ajándékokat! Bármelyik fenti problémára is keresed a megoldást, az valóban a saját kezű alkotás. Pár öltés, egy kis ragasztás, egy kiváló ötlet és meglátod, ezek egyáltalán nem is problémák, csak apró karácsonyi kihívások smiley

Előző cikkünkben 4 hetes tervezésben adtunk tanácsokat a karácsonyi hajsza könnyebbé tételéhez, most viszont az ajándékokra fókuszálva hoztunk neked néhány ötletet, hogy idén kreatívabb legyen a karácsony. smiley

Az emberek többsége azért nem készít kézzel ajándékot, mert úgy gondolják ez nagyon időigényes feladat. Erre rácáfolva most 6 olyan szuper kreatív ajándékot mutatunk be neked, ami tuti nagy sikert fog aratni a fa alatt!

1. Egy kiadós vacsora

Elsőre furcsának tűnhet, hogy vacsorát ajándékozol, de ezt is fel lehet dobni úgy, hogy egy izgalmas családi eseményt hozz ki belőle, ráadásul az egyik legjobb dolog, amit adhatsz, az együtt töltött idő. Nincs más feladatod, mint elkészíteni a meghívókat, kitűzni egy napot és összeállítani a menüsort. Az ünnep fényét emelendő, bátran készíts elegáns, cikornyás meghívót vagy szabd a menüsorhoz a dizájnt is. Dolgozz a menü alapanyagaival, használd a zöldfűszereket a lap széleit díszítő elemként, a borítékba szórj egy kis illatozó fűszert.

Magához a vacsorához olyan menüsort állítottunk neked össze, ami garantáltan levesz mindenkit a lábáról.

Az első fogás nagyon fontos, hiszen az első benyomás sokat nyom a latban wink Ha fűszeres ételt tervezel főfogásnak, akkor érdemes lágyabb ízvilággal kezdeni, de természetesen a gyümölcsös levesek is rendkívül jól elő tudják készíteni a húsos ételeket. A menüsort egy krémsajtos hagymalevessel indítjuk, ami tökéletesen felkonferálja az utána következőket. De ha szeretnél kicsit karácsonyibb vonalat követni, akkor olvasd el korábbi cikkünket a hagyományos ünnepi menüsorról! smiley

Hozzávalók:

  • 1 db MAGGI Tyúkhúsleveskocka
  • 20 dkg új- vagy póréhagyma
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • 8 dl víz
  • kevés őrölt bors
  • csapott kk. só

Elkészítés:

  1. A hagymát felkarikázzuk és a felforrósított vajon üvegesre pároljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. Felöntjük vízzel, felforraljuk, beledobjuk a MAGGI Tyúkhúsleves kockát és még 3-4 percig főzzük.
  3. A leveshez adjuk a krémsajtot és botmixerrel simára turmixoljuk a levest.

#okostipp: A hagyma felkarikázott zöldjével megszórva tálaljuk, de adhatunk hozzá pirított kenyérkockát (krutont) vagy mellé egy szép darab sajtos pirítóst is.

Térjünk is át a főfogásra. Erre egy könnyen elkészíthető ízletes ételt ajánlunk, ami garantáltan mindenki kedvence lesz! Ez pedig nem más, mint a Fűszeres tarja színes zöldségkörettel és krumplipürével.

Nézd csak, milyen egyszerű:

Kattints ide a receptért és varázsold el az ajándékozottad ezzel a színpompás fogással!

És már el is érkeztünk a desszerthez. Ez a gyümölcsös csokis piskóta igazán üdítő a krémes hagymaleves és fűszeres tarja után, tökéletes végszó a vacsorához.

Hozzávalók:

  • 10 evőkanál kristálycukor
  • 5 evőkanál hideg víz
  • 5 db egész tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • 1/2 tábla étcsokoládé
  • reszelt ízlés szerint citromhéj
  • 1 kis tál barackbefőtt

Elkészítés:

  1. A tojásokat különválasztjuk, majd a fehérjéket a 6 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  2. A csokit lereszeljük.
  3. A tojások sárgáját a hideg vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és tovább verjük.
  4. Ezután beletesszük a lisztet, a reszelt csokit és a sütőport, majd a legvégén gyors, de óvatos mozdulatokkal a keményre vert habot is hozzáadjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntjük a masszát, majd a leszűrt és összevágott barackot rászórjuk a tetejére.
  6. 180 fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
  7. Ha elkészült, olvasztott csokival díszíthetjük a sütik tetejét

2. Egyedi befőzés

Maradjunk még picit a főzés világában, és próbáljuk ki egy egyedi szósz és lekvár főzését. Egyrészt befőzni klassz dolog, hiszen az előre legyártott üvegeket jó sokáig tárolhatod, másrészt pedig megoszthatod a szeretteiddel és a barátaiddal.

Két nem hétköznapi és nagyon is szezonális receptet hoztunk neked, egy chilis narancsszószét és egy fahéjat körtelekvárét. Bár már a beltartalom is magáért beszél, de bátran díszítsd az üvegeket is, amikbe töltöd őket, így varázsolhatsz belőlük igazán személyre szóló ajándékokat! smiley

Ha még nem vagy otthon a lekvárkészítés világában, akkor ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket, amiben segítünk feleleveníteni, akár elsajátítani a tökéletes befőzés folyamatait!smiley

Álljunk is neki ezeknek a különlegességeknek!

Chilis narancsszósz

Hozzávalók:

  • 20 dkg piros vagy sárga chili
  • 2 narancs
  • 100 g cukor (ízlés szerint változtatható)
  • 3 teáskanál só
  • 6 dl fehérecet

Elkészítése:

  1. Mossuk meg a chiliket és távolítsuk el a csutkájukat. Tegyük őket egy serpenyőbe.
  2. A chilire reszeljük rá a narancs héját, majd facsarjuk is bele a narancsok levét.
  3. Adjunk hozzá annyi fehér ecetet, ami elfedi a chiliket és főzzük addig, amíg a chilik megfőnek és puhák lesznek.
  4. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  5. Ha kihűlt, botmixerrel turmixoljuk simára.
  6. Tegyük szűrőbe és egy kanállal nyomkodjuk át a szószt a szűrőn a szószt.
  7. A kész szószt üvegbe töltjük.

#okostipp: érdemes megtartani a szűrőben maradt magvakat és héjakat, kiszárítani őket egy konyharuhára terítve és aztán mozsárban vagy kávéőrlőben megőrölni. Rendkívül ízletes chiliport kaphatunk így. 

Fahéjas körtelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg vékony héjú, kimagozott és feldarabolt körte
  • 1 kg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél citrom leve

Elkészítés:

  1. Egy nagy, vastagaljú edényben összekeverjük a cukrot és a körtét, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a gyümölcsöt könnyedén össze tudjuk törni egy fakanállal.
  2. Egy krumplinyomó vagy botmixer segítségével törjük simára a körtét.  Adjuk hozzá a fahéjat és a citrom levét és keverjük össze.
  3. Addig főzzük, amíg besűrűsödik.
  4. Ha kész, töltsük üvegekbe.
A hosszú eltarthatóságot dunszttal tudjuk garantálni. Nedves dunszthoz egy nagy edény alját béleljük ki konyharuhával vagy tegyünk bele valamilyen rácsot, hogy az üvegek ne érintkezzenek az edény aljával, mert elpattanhatnak. Öntsük fel vízzel és kezdjük el melegíteni az edényt. Ha forr, tegyük bele az üvegeket és tartsuk ott újraforrástól számított 10 percig. Ezután pihentessük őket egy konyharuhával letakart pulton vagy polcon legalább két óráig. Úgy ellenőrizhetjük, hogy sikerült-e a dunsztolás, hogy ha benyomjuk a befőttes üvegek tetejének közepét, kattanó hangot kell hallanunk.

#okostipp: az elkészült lekvárt akár vissza is tölthetjük pár nagyobb szem körtébe, sütőben melegítsük fel annyira, hogy a friss gyümölcs is megpuhuljon egy kicsit, majd akár karácsonyi köntösben is tálalhatjuk így:

3. Csokis pillecukor csodák

Kicsit határolódjunk el a főzőcskézéstől, készítsünk valami egyszerűbbet. Ezekkel a csokis csodákkal szinte biztosan lenyűgöződ az édesszájú ismerőseidet.

Hozzávalók:

  • 120 g pillecukor
  • 2 tábla csoki / egyik fehér másik tejcsokoládé
  • torta dísz – színes, arany, mogyorós, ehető gyöngyök stb.

Elkészítés:

  1. Gőz fölött megolvasztjuk külön-külön a tábla csokikat
  2. A pillecukrokat pálcikára tűzzük, majd belemártogatjuk a csokiba.
  3. Mielőtt még meg nem dermed, rászórjuk a torta díszítőket és ízlésesen ajándékdobozba rakjuk vagy csokorba kötjük őket, egy nagy masnival átkötjük és kész is!

Tuti, hogy neked is van legalább egy olyan ismerősöd, aki rajong egy filmért, akár filmsorozatért. Legtöbbször az ilyen filmek a Harry Potter, a Gyűrűk ura, a szuperhősös filmek, az Éhezők viadala és egyéb trilógiák és sorozatok. De hogy lehet ezt kreatív ajándékként adni? Hát úgy, hogy egy egész estés programot szervezel köré smiley

Elsőnek is, szerezd be DVD-n az általa kedvelt filmeket, majd az alábbi hozzávalókat:

  • Ajándék doboz + masni + kisebb ajándékdoboz a pörkölt mogyoróknak
  • 300 g nem pörkölt, nem sózott földimogyoró
  • 1 evőkanál méz
  • 300 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • MAGGI Pasta Oriental Csirkehús ízű poharas tészta
  • Valamilyen édesség – csokis keksz, gumicukor
  • Pattogatott kukorica
  • Egy nyakpárna
  • És egy szőrös vastag zokni

Most pedig pár lépésben leírjuk neked, mi a teendőd ezekkel a hozzávalókkal!

  1. Készítsd el a pörkölt, mézes mogyorót
    1. Pirítsd meg serpenyőben önmagában a mogyorókat
    2. Szórd rá a cukrot, és folytonos kevergetés mellett hagyd, hogy karamellizálódni kezdjen
    3. Ezután csurgass rá 1 evőkanál mézet és szórd rá a fahéjat
    4. Miután jól átjárta a máz a mogyorókat, adj hozzá fél dl vizet, és addig főzd, amíg a víz el nem párolog
    5. Ha a zamatos szirup mindent átjárt, szűrd le és hagyd megszáradni, majd a kisebb dobozba mehet is többi ajándék mellé!
  2. Tedd be a dobozba a DVD-t és a nyakpárnát és helyezd melléjük a többi alapanyagot.
  3. Tedd rá a dobozra a fedelet, és masnival kösd át. És már kész is! 

#okostipp: Ha van még egy kis energiád és időd, a filmhez kapcsolódó ajándékokat is betehetsz a dobozba. Tematikus matricák, egy póló, a regényváltozat – csak rajtad áll, mit tudsz még kitalálni smiley

5. Házi limoncello

Ha esetleg még nem hallottál volna a limoncelloról, akkor az alábbiakat kell tudnod róla:

a limoncello, másnéven citromlikőr, egy tradicionális olaszországi desszertital, amit manapság már több déli gyümölcsből is el szoktak készíteni. Alkoholtartalma általában 20%. Fogyasztani étkezés után, emésztéssegítőként használták, de könnyed beszélgetések mellé is passzol. Az íze édes, friss és kesernyés, de semmiképpen nem savanyú, mivel közvetlen citromlé nem kerül bele. És hogy ezt te hogyan készítheted el házilag? Könnyebben, mint gondolnád. Viszont arra figyelj, hogy hagyni kell érni is két hétig, így érdemes előre betervezni!

Hozzávalók:

  • Átlátszó, visszazárható üveg (például a MAGGI üveges szószok üvege)
  • 600 ml semleges ízű alkohol, pl. vodka
  • 5 db citrom
  • 250 g kristálycukor
  • 500 ml víz

Elkészítés:

  1. Mossuk meg alaposan a citromokat.
  2. Ezután vágjuk le a héját vékony szeletekre, úgy, hogy a világos, fehér héj ne legyen benne.
  3. Ugyanezt ismételjük el a lime-mal is.
  4. A citrom és lime héját tegyük egy befőttes üvegbe és öntsük rá az alkoholt, majd alaposan zárjuk le.
  5. 1,5-2 hétig hagyjuk állni hűvös helyen pl. a kamrában.
  6. Ha letelt az idő, szirupot készítünk a vízből és cukorból. Főzzük össze őket alacsony lángon, folyamatos keverés mellett.
  7. Szűrjük le a citromhéjat és adjuk hozzá a szirupot.
  8. Ha végeztünk, öntsük át egy tölcsér segítségével a MAGGI szószos üvegbe, és hidegen tároljuk ajándékozásig

#okostipp: Ebédre készítsünk bolognait a MAGGI paradicsomos szószból, majd tegyük félre az üveget és használjuk fel, mivel sárga kupakja és ízléses alakja tökéletesen passzol a koktél világához. Mossuk le róla a matricát és alapos elmosás után ebbe öntsük a szűrt citromlikőrt!  Így az ebédünk is elkészült, és az ajándékunk üvege is egyedi.smiley

Elérkeztünk az utolsó ajándékötletünkhöz, amivel nem csak mosolyt, de ragyogó bőrt is varázsolhatsz az arcokra.

7. Házi kókuszarckrém

Ha kozmetikumokról beszélünk, többségünk inkább boltokban vagy online vásárolja meg őket. Pedig rengeteg terméket tudunk házilag elkészíteni, amibe pontosan tudjuk, hogy mit tettünk.

A kókuszolaj az egyik leghálásabb olajfajta az olíva mellett, a házi kókuszos arckrém pedig majdnem minden bőrtípushoz megfelelő, valamint hidratálja az arcot. Ennek elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

Hozzávalók

  • 2 dl kókuszolaj
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 0,5 dl víz
  • Kókuszesszencia
  • 2 evőkanál sztearinsav (webshopból érdemes beszerezni)
  • Valamilyen légmentesen zárható tubus vagy üvegcse

Elkészítés:

  1. Gőz fölött felmelegítjük a kókuszolajat és a 2 evőkanál sztearinsavval összeolvasztjuk.
  2. Miután összeolvadtak, levesszük a tűzről.
  3. Ezután fél dl vízhez hozzáadjuk a szódabikarbónát és mikróba tesszük 1 percre, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel!
  4. Majd ezt hozzáadjuk az olajfőzethez, és csepegtetünk hozzá pár csepp kókuszeszenciát az elbűvölő illatért.
  5. Ezt a masszát pedig haberővel felkeverjük, hogy még habosabb krémet kapjunk.
  6. Ajándékozás előtt hűtsük le a krémet és a zárható tubusra kössünk masnit!

Ugye te se gondoltad, hogy étellel ennyi klassz ajándékot lehet csinálni? Pedig lehetséges. Most már nincs más hátra, mint ráhangolódni az ünnepekre, visszaszámolni az adventi vasárnapokat és felkészülni a boldog, békés karácsonyra smiley

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére