Az igazi carbonara nyomában

Hosszan tekergő, gabalyodó tészta, sűrű krém és rengeteg íz – a carbonara spagetti az egyik legegyszerűbb olasz tésztaétel, mégis sok az ellentmondásos tanács arra vonatkozóan, hogyan készítsük el az autentikus változatot. Bár ahány ház, annyi eltérő ízlés, van pár trükk, amit érdemes bevetni, ha legközelebb emellett az étel mellett tesszük le a voksunkat a „Mi legyen ma a vacsora?” című játékban. Mutatjuk is őket, de előbb járjunk utána, honnan származik ez az étel!

A titokzatos carbonara spagetti

A carbonara spagetti eredetéről biztosat mondani legalább annyira lehetetlen, mint megállapítani, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás. Több mint erős sejtés, hogy Olaszországból, de ezen belül jópár érdekes elképzelés, legenda él arról, ki, mikor és miért találta ki, mi pedig a teljesség igénye nélkül most a két, legismertebb verziót mutatjuk meg és rád bízzuk, melyik felel meg az ízlésednek. smiley

Az első verzió szerint az étel Rómából származik és az amerikai katonák, valamint a helyiek közösen hozták létre 1944-ben, Róma felszabadításakor. És hogy miért pont tojás és bacon került bele? Hát azért, mert az amerikai katonák főleg tojásport és bacont kaptak ellátmányként, tészta pedig a helyieknél volt bőven, így tehát a szó szoros értelmében összedobták, amijük volt.

Ez a verzió akár igaz is lehet, viszont nem magyarázza meg az étel elnevezését, ami tükörfordításban annyit jelent, szénégető spagetti.

Született hát erre is egy elmélet, miszerint a carbonara spagettit az Appenninekben élő olasz szénégetők találták ki és a hosszú, munkás nap után a még parázsló szénen készítették el. Egy másik elképzelés szerint a szénégetők csak nagyon kedvelték és előszeretettel fogyasztották az ételt, hiszen az mindent megtestesít, amire a nehéz fizikai munkát végző ember szervezetének szüksége lehetett – tartalmas, igazi kalóriabomba, ízletes és egyszerűen, gyorsan elkészül.

A legvalószínűbb teória mégis az, miszerint az étel réges-régen létezett és sokszor készült az olasz vidéki konyhákban, míg egyszer épp jókor került a megfelelő vendég tányérjába, a rómaiak beleszerettek, felkapták és visszafordíthatatlanul elindították a világhírhez vezető rögös úton.

Az eredeti olasz recept és a tejszín esete

A carbonara spagettinek ugyanakkor nem csak az eredetét, de az alapreceptjét illetően sincs egyetértés. Mint a legtöbb klasszikus-hagyományos étel, ez is számos változáson ment keresztül az évtizedek során, egyes országokban, vagy akár egy másik kontinensen belekerült ez-az a helyi ízvilágból, mígnem létrejött a tejszínes, baconos, fokhagymás, petrezselymes változat.

De miből áll az igazi, az eredeti, az utánozhatatlan olasz carbonara spagetti?

Mindössze 5 összetevőből, amelyek a következők:

  • Pecorino Romano sajt (karakteres ízű, kemény juhsajt)
  • Guanciale, vagyis sertéspofa szalonna
  • tojás
  • spagetti tészta
  • frissen őrölt bors

Úgy bizony, tejszínt sehol nem látunk, ugyanis az eredeti recept szerint a tészta krémes szósza a sonkából kisült zsírból és a reszelt sajttal felvert tojásból áll össze.

Nézzük is meg a legeredetibbnek ítélt carbonara spagetti receptjét!

Hozzávalók 2 főre:

  • 15 dkg Guanciale
  • 15 dkg Pecorino Romano sajt
  • 150-160 g spagetti tészta (lehetőleg durumlisztből készült)
  • 2 tojás
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1.  A spagetti tésztát egy laza, csavaró mozdulattal tegyük a forró vízbe és a tészta csomagolásán található utasítások   szerint főzzük al dente keménységűre.
  2.  A szalonnát vágjuk közepes méretű kockákra vagy vékonyra szeletelve, körülbelül egycentis csíkokra vágva. Tegyük a   serpenyőbe és olaj nélkül kezdjük el melegíteni. Így a szalonna szépen lassan pirul meg, saját zsírjában.
  3.  A tojást verjük fel egy villával egy mély tálban és reszeljük hozzá a sajtot.
  4.  A szalonna alatt kapcsoljuk le a lángot, húzzuk félre, majd keverjük hozzá a főtt tésztát és egy kevés főzővizet.
  5.  Ügyeljünk rá, hogy ne süljön, sisteregjen a tészta, mikor hozzákeverjük a felvert tojást! Lassan öntsük rá és pörgessük,   mozgassuk folyamatosan a tésztát, hogy a tojás mindenhol egyenletesen fedje be – ha ezt elvétjük, tojásrántottás tésztát   kapunk, pedig ebben az esetben nem erre vágyunk. wink 
  6.  Szórjuk meg bőségesen frissen őrölt fekete borssal!
  7.  A tálaláshoz szórjunk még rá reszelt sajtot és azonnal, melegében fogyasszuk el! smiley

#okostipp: Pecorino Romano sajt helyett bátran válasszuk a könnyebben elérhető Grana Padanót, a Guancialét pedig kiválóan helyettesíti a kolozsvári szalonna. Kipróbáltuk, működik wink

Ugye milyen egyszerű? smiley

Mi az az al dente?

Az olasz tészták főzési módja, ami szó szerint annyit tesz „fog alá”. Az olaszok szerint ugyanis a tészta akkor jó, ha kóstoláskor még lehet harapni, tehát nem lesz túl puha, nem fő túl. Hogyan állapítsuk meg, hogy a tésztánk al dente? Kell hozzá némi rutin, de a legbiztosabb, ha főzés közben többször kóstolunk, félbevágunk/tépünk egy-egy tészta darabot és figyeljük, hogy mikor tűnik el a fehér réteg a tészta belsejéből és abban a pillanatban kiugrasztjuk a tésztát a forrásban lévő vízből. smiley 

Még többet szeretnél tudni a tésztákról? Olvasd el cikkünket és válj a pasta mesterévé!

Egészen más, intenzív és karakteres ízvilágot kapunk, ha ezt a receptet követve készítjük a carbonarát, szerintünk érdemes kipróbálni! smiley A carbonara spagetti a mediterrán életérzés egyik elengedhetetlen eleme, de nem az egyetlen. Hogyan varázsolj napsütést az otthonodba? Olvasd el cikkünket!

Nektek is van bevált, kipróbált carbonara spagetti receptetek? Ti melyik vonalat követitek az elkészítésénél? Osszátok meg velünk!

A MAGGI Carbonara spagetti Újratöltve alapja

A MAGGI alapjában szárított fokhagyma, vöröshagyma és petrezselyem, valamint fehér bors és őrölt szerecsendió is helyet kapott, amiből bármikor, 10 perc alatt elkészül az ízletes, sűrű szószos, bőséges tésztaétel. Hozzáadott mesterséges ízfokozót és tartósítószert azonban nem találsz benne, hiszen a tasakot olyan alapanyagokkal töltöttük meg, amik a konyhából is ismerősek lehetnek. Te próbáltad már? smiley

Ha tetszett, ez a cikk, olvasd el a sorozat többi részét is:

Kulináris utazás a bolognai spagetti nyomában

Texasi cowboyok vagy mexikóiak eledele? A mexiokói chilis bab rejtélye

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére