Bakiparádé a konyhában – hogyan lesz a horror sztoriból happy end?

A piskóta a legegyszerűbb vagy a legkönnyebben elrontható sütemény? A rizs megfőzése vagy az állandó kapkodás a nagyobb mumus a konyhában? Vannak hibák, amiket mindenki elkövet, amikor először merészkedik a duplafalú lábosok, időnként összeeső tojáshabok és teljesíthetetlennek tűnő receptek mezejére. Aggodalomra semmi ok - kardot húsvillát ki és előre! Mutatjuk, hogyan indulj a konyhai csatába a megfelelő fegyverekkel, vagyis ismeretekkel felvértezve. wink

Biztos te is láttál már olyan fotót a neten, amin valamilyen csodásan kinézőnek várt, ámde katasztrofálisan sikerült étel szerepelt. Jót nevettél rajta, igaz? Aztán eszedbe jutott a kedvesnek szánt, de végeredményben horrorisztikus mackó formájú palacsintád vagy a „mosolygó” zöldségtálad, amivel arra szeretted volna rábírni a csemetéd, hogy szívesebben egye meg a répát, uborkát, de ő helyette sírva kérdezte, hogy ez mégis mi.

Bizony, nem olyan könnyű a gyakorlott és kreatív főzőmesterek által kitalált ötleteket elkészíteni, mint azt elsőre gondolnánk. De ne hagyd, hogy ezek elvegyék a kedved attól, hogy minél több kreatív főfogást vagy desszertet próbálj ki, hisz gyakorlat teszi a mestert! Cikkünkben pár gyakori hibát és azok megoldását mutatjuk be, olvass tovább!

Aki életében legalább egyszer nekiállt piskótát készíteni, az nagy eséllyel találkozott már azzal a bizonyos cipőtalp effektussal. Ilyenkor majdnem mindent tökéletesen a recept szerint csináltál, de valami mégsem az igazi, ezért amikor várva várt piskótádat kiveszed a tortaformából egy 2 cm-t nem meghaladó lapos valami tárul a szemed elé, ami csak szeretné elhiteti veled, hogy háromemeletes, epres joghurttorta lesz belőle.

Ilyenkor tesszük fel magunknak a kérdést: vajon hol ronthattam el?

Kezdjük annak felderítésével, hogy mindent, vagy csak MAJDNEM mindent csináltál a recept szerint.

 • Minden hozzávalót felhasználtál, amit a recept ír?
 • A mennyiségek stimmelnek, nem raktál hat kávéskanál lisztet a tésztába hat evőkanál helyett?
 • Betartottad a hozzávalók felhasználásának sorrendjét?
 • Az elkészítés összes lépésén végig mentél?
 • Elég keményre verted a tojásfehérje habot és óvatosan keverted a masszához? Ha túl gyorsan, a habot teljesen széttörve, akkor pontosan ugyanazt a hatást éred el, mintha eleve fel sem verted volna – tehát semmit. Ha óvatosan kevered bele, de mégsem lesz a tészta szép levegős és könnyű, érdemes lehet az előírtnál egy picit több sütőporral próbálkozni.
 • És végül a legfontosabb mozzanat: Helyes hőfokon és sütési módon sütötted ki a tésztát?

Minden recept javasol valamilyen sütési időt, fokot és módot, de előfordulhat, hogy a te sütőddel ez éppen nem kivitelezhető. Ha például légkeverésen 180 fokon, 30 percig kell sütnöd a piskótád, de a sütődben nincs légkeverés opció, akkor érdemes alacsonyabb hőfokon, többször ellenőrizve sütni a tésztát, időnként megforgatni a tepsit/sütőformát és párszor villapróbát végezni. Ismerd ki és szelídítsd kezes báránnyá a sütőd, hálás lesz érte, ahogy te is. smiley

Hátrébb a fakanalakkal! A helyes sorrend ereje

Még tapasztalt háziasszonyként is könnyedén hibázhatunk egy étel elkészítése során, ha nem gondoljuk végig előre, minek mikor, mi után kell következnie. Ha egyszerre készítünk több fogást és köretet, vagy egy bonyolultabb lépésekből álló receptet követünk, igazán kellemetlen tud lenni, ha valami nem készül el addigra, mire rá kerül a sor. Képzeld el, hogy egy finom, de egyszerű tojásos nokedlit készítesz, de a salátát csak akkor kezded el, amikor a nokedli darabokat már összeforgattad a tojással. Íztelen és vizes lesz, mivel nem áztattad időben az ecetes lébe.

Légy az időzítés mestere!

Bármilyen fogásnak állsz neki, gondold végig, hogy milyen lépéseken kell végighaladnod, és van-e olyan, amit órákkal előtte el kell végezned – pl. hús kiolvasztása, pácolása, krém lehűtése, hüvelyesek beáztatása stb.

Ezután állíts fel logikai sorrendet az alapján, hogy mire mennyi idő szükséges. Ha például nincs aprítógéped, de nagyon sok zöldséget kell feldarabolnod, érdemes erre a fázisra több időt szánni.

A tojásos nokedli készítésekor például így nézne ki a sorrend:

 1. Feltesszük forrni a vizet. (ha indukciós tűzhelyen dolgozunk, ráérünk később is elkezdeni forralni)
 2. Összekeverjük a nokedli tészta hozzávalóit, majd félretesszük.
 3. Megmossuk és felvágjuk a salátát, majd elkészítjük hozzá az ecetes levet.
 4. Beáztatjuk a salátát, hűtőbe tesszük.
 5. Felverjük az adaghoz megfelelő tojásmennyiséget.
 6. Mire ezzel elkészültünk már forr a víz és szaggathatjuk a nokedlit.
 7. Végül összekeverjük a tojást a nokedlivel és már tálalhatjuk is.

Ha igazán profi vagy és úgy szeretnél főzni, ahogy a legjobb főzőműsorokban láttad, alkalmazd a mise en place technikáját, vagyis gyűjts össze és készíts elő minden hozzávalót előre, hogy minden kéznél legyen és ne akkor kelljen a tésztát keresned a szekrény mélyén, amikor már rég felforrt a víz.

Pirítod, főződ vagy párolod? A rizs főzésének praktikái

Neked mit tanított anyukád, nagymamád, hogyan kell a rizst megfőzni? Beáztatod vagy megmosod előre? Olajon pirítod vagy felforralod és elfőzöd róla a vizet? Kiméred előre, mennyi vízre lesz szükséged?

Az igazság az, hogy bármelyik technika lehet jó vagy legalábbis működő, attól függően, hogy milyen típusú rizst készítesz – fehéret, barnát, esetleg feketét? Rövid vagy hosszúszeműt? Előfőzöttet vagy normált? Minden esetben más módon lesz tökéletes a köreted, ezért érdemes követni a csomagoláson lévő utasításokat.

Egyszerű, enyhén ragacsos verzióra vágysz, ami még másnapra sem szárad ki? Mutatunk egy technikát, amivel ez biztosan sikerül.

A leghozzáértőbbektől tanultuk el– így készül Kínában a rizs!

 • Az igény szerinti mennyiségű rizst (fejenként 10 dekagrammal számolj egy adagot) mossunk át többször langyos vízben a később használni kívánt lábosban. Többször cserélve a vizet addig mossuk a rizst, amíg a víz szinte áttetsző lesz felette.
 • Az utolsó körben annyi langyos vizet öntsünk rá, ami körülbelül fél ujjpercnyi magasságban lepi el.
 • Tegyük fel a tűzhelyre fedő nélkül, ízlés szerint ízesítsük sóval vagy más fűszerekkel.
 • Várjunk, amíg a víz felforr, majd vegyük le alacsony lángra és tegyünk fedőt a lábosra.
 • 20 percig hagyjuk főni kis lángon– ne emelgessük a fedőt és kevergetésre sincs szükség!
 • Miután letelt a 20 perc, kapcsoljuk le alatta a lángot és hagyjuk még pihenni 5-10 percet.
 • Ha a pihentetési idő is letelt, vegyük le a fedőt és jól keverjük át a rizst. Ha túl sok vizet tettünk hozzá az elején, könnyen lehet, hogy nem főtt el teljesen, ilyenkor fedő nélkül alacsony lángon főzzük még tovább a rizst.

#okostipp: Ha alacsony lángon főzzük a rizst, nem fog leégni, gáztűzhelynél ugyanakkor érdemes lehet egy lángelosztó gázlemez használatával még jobban bebiztosítani magunkat.

Az ördög a részletekben rejlik

Sokan nem tudják, de van pár konyhai folyamat, amit egy-egy ügyes praktikával gyorsabban és egyszerűbben is elvégezhetünk, mint most. Nézzünk is meg pár ilyen trükköt!

1. A tojásfehérje és sárgája szétválasztása – felejtsd el az öntögetést!

Ennél a műveletnél bizonyára te is arra a nehézkes és időigényes módszerre gondolsz, ahol talpig tojásosan apránként öntögeted át a sárgáját a tojáshéjba egészen addig, amíg el nem fogy a fehér rész (vagy rosszabb esetben széttörik vagy kicsúszik a kezedből a héj és kezdheted az egészet elölről.) Van egyszerűbb megoldás is! Egy tálba törd fel a tojásokat, fogj egy tiszta műanyag palackot, a közepén enyhén nyomd össze, vidd a tojássárgája fölé, majd engedd el és a vákuum fizikáját kihasználva egy laza mozdulattal szippantsd fel a sárgáját. Voilá! És még csak össze sem piszkoltad a kezed. Ha igazán ügyesen döntöd meg az üveget, több tojássárgát is az üvegbe szedhetsz egyszerre.

#okostipp: Ha szétválasztanod nem kell, de már félkész ételbe kell tenned több tojást, mindig egyesével, egy erre kijelölt bögre fölött törd fel a tojásokat és csak azután keverd a többihez, ha meggyőződtél róla, hogy nem romlott. Hidd el, ha egyszer hat tojásból az utolsó lesz rossz, kifejezetten hálás leszel ezért a tippért. smiley

2. Tompa késsel paradicsomot szeletelni – lehetetlen?

Kezdjük azzal, hogy nincs rendezett konyha és egyszerű főzés éles, és a célnak megfelelő kések nélkül. Az alapdarabokról itt írtunk részletesen. Ha mégis úgy alakult, hogy nincs kéznél tökéletesre élezett kés, sem késélező, de vékony szeletekre szelnéd a paradicsomot, ne ess pánikba.

Vegyél elő egy masszívabb bögrét, állítsd fejjel lefelé, majd lassú mozdulatokkal, óvatosan kezdd el élezni a kést a bögre talpán. Ezután egy villára lesz szükséged. Szúrd a paradicsom tetejébe, fogd meg jó erősen középen és a fogak menték kezdd el felszelni a zöldséget. Az eredmény? Egyenlő vastagságú szeletek gyorsan és könnyedén! Kisebb paradicsomnál egy, nagyobbnál két villára lesz szükséged egymás mellett.

3. A keménytojás megpucolása – Töröd? Inkább görgesd!

Ez önmagában nem egy bonyolult, ám annál időigényesebb folyamat. De nekünk erre is van egy jó praktikánk.wink

Amikor kivesszük a forró vízből a tojást a héja még tűzforró, így elég nehéz azonnal megpucolni. Ne is próbálkozzunk vele, inkább rakjuk pár percre jeges vízbe. Ha már kicsit kihűlt, kezdjük el lazán görgetni a konyhapulton vagy egy konyharuhán. Így épp eléggé meglazítjuk a héjat ahhoz, hogy könnyen, nagyobb darabokban simíthassuk le a tojásról.

4. Mesteri fűszerezés, egyszerűen

Az ételek tökéletes fűszerezése igazi művészet. A helyes párosításokhoz – fűszert az ételhez és fűszert a többi fűszerhez – valamint az arányok eltaláláshoz vezető út sótlan és elsózott, ehetetlenül borsos és ízetlen ételekkel van kikövezve, hiszen a legtöbb receptben a fűszerezésnél csak ennyi szerepel: ízlés szerint.

Ha te még gyakran letévedsz a fűszermesterséghez vezető útról, vagy csak szeretnéd, hogy valaki időnként levegye a válladról ezt a terhet, jó szívvel ajánljuk a figyelmedbe a MAGGI Fűszerkeverékeket. 8 féle íz, minden csomag a fűszerek és a zöldségek természetességével töltve – csak szórd a húsra vagy zöldségre, vagy kevés olajban elkeverve kend meg vele a kívánt alapanyagot és serpenyőben vagy sütőben süsd meg. Így több időd marad az elkészítés többi lépésének tökéletesítésére. smiley

Az alapok már mennek, kicsit magasabb fokozatra kapcsolnál? Olvasd el ezt a cikkünket is és tudj meg mindent az olyan, profik által is kedvelt technikákról, mint a blansírozás vagy a konfitálás. Nektek melyik konyhai művelettel gyűlt meg a bajotok? Írjátok meg nekünk a mulatságos konyhai élményeiteket! smiley

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére