Bármikor jöhet vendég! – TOP5 receptötlet vendégváráshoz

Az évvégére ez hatványozottan igaz, de valójában egész évben bármikor beállíthat hozzánk egy kisebb-nagyobb társaság, akár meglepetésként is. Hogy sose érjenek minket felkészületlenül és mindig legyen mivel megkínálnunk őket, összeszedtük neked a mi kedvenc vendégváró falatkáinkat.

Először is nézzük, mit tud a tökéletes vendégváró fogás:

  • gyorsan megvan
  • kevés vagy hosszan eltartható alapanyagokból áll
  • az alapanyagok egyszerűen beszerezhetőek
  • sokféle, hogy mindenki találjon benne kedvére valót

Ezek alapján (Gyorsaság, Alapanyagok, Beszerezhetőség, Sokféleség) osztályoztuk az ötleteinket, így neked csak ki kell választanod, hogy melyik jön a legjobban adott pillanatban!

Lássuk az Okoskonyha TOP 5 vendégváró receptjét!

5. helyezett: Magyaros, paprikás keksz

  • • Gyorsaság: 3/10
  • Alapanyagok: 8/10
  • Beszerezhetőség: 9/10
  • Sokféleség: 3/10
  • Összpontszám: 23/40

Ha van még pár óránk a vendégség kezdetéig és biztosra szeretnénk menni, érdemes saját sütésben gondolkodni. Ennek az isteni keksznek pár órát pihennie kell az összeállítás és a sütés között, cserébe csupán pár, könnyen beszerezhető alapanyagból áll és a tetején lévő szórással még sokszínűbbé tehetjük (szó szerint! smiley).

Kattints ide a receptért.

Ha már sütésre adod a fejed, ajánljuk figyelmedbe fokhagymás scone-unkat, mexikói krémes párnácskáinkat és a mindig népszerű sajtszószos csigánkat is. Bármelyiket is készíted, hidd el, nem csak illedelmességből fogják az egekig dicsérni smiley

4. helyezett: „Szedd magad” tortilla

  • Gyorsaság: 7/10
  • Alapanyagok: 5/10
  • Beszerezhetőség: 8/10
  • Sokféleség: 10/10
  • Összpontszám: 30/40

Ha a teljes tortilla összeállításáról beszélnénk, akkor itt is jelentősen csökkenne a gyorsaságra adott pontszám, de akkor most elmondjuk, mitől nagyszerű ez az ötlet:

neked csak az előkészítést kell elvégezned, az összeállítást bízd a vendégekre.

Ezzel egyrészt a munka nagy részét is áttestálod, másrészt garantált, hogy mindenki csak azt tesz a sajátjába, amit szeretne, így igazán a saját ízlésére szabhatja ezt a fogást.

Itt találsz egy alap, sertéshúsos-salátás receptet, de nyugodtan térj el tőle, és válassz olyan alapanyagokat, amik illenek a fogáshoz és szerinted a vendégeid kedvére lesznek. Tedd az összes hozzávalót kis tálakban az asztal közepére, innen mindenki maga töltheti meg a saját tortilláját. Az összetevők nagy részét tárolhatod otthon a fiókban vagy a kamrában, és csak akkor kell előkapnod, amikor élesedik a vendéghelyzet smiley

3. helyezett: Mártogatós tál mini fasírttal, friss zöldségekkel

  • Gyorsaság: 5/10
  • Alapanyagok: 8/10
  • Beszerezhetőség: 8/10
  • Sokféleség: 10/10
  • Összpontszám: 31/40

A többi ajánláshoz képest itt egy kicsit több munkára lesz szükség, de ez is csak a fasírt összeállítását, a krémek összefőzését és a zöldségek felszeletelését jelenti, szóval nem érdemes megijedni wink

Ráadásul a végeredmény olyan sokszínű, hogy egész biztosan mindenki megtalálja a kedvencét!

Kattints ide a receptért!

2. helyezett: Fokhagymás-bolognai vendégváró falatok

  • Gyorsaság: 10/10
  • Alapanyagok: 9/10
  • Beszerezhetőség: 10/10
  • Sokféleség: 3/10
  • Összpontszám: 32/40

Vendégváró, fokhagymás-bolognais falatjaink receptje rendkívül kevés és könnyen beszerezhető alapanyagból áll össze, sőt, a nagyrészük (MAGGI Bolognai szósz, fokhagyma, olívaolaj) hosszan eltartható. Ráadásul, mivel olajon átpirítjuk, akár nem teljesen friss pékáruból is elkészítheted.

Ami az egyik oldalról előnye (kevés hozzávaló), a másik oldalról akár probléma is lehetne (ha valaki nem szereti, nem tud, mit enni), de szerencsére a paradicsomos szószok és a fokhagymás ízek nagy népszerűségnek örvendenek, így talán senki nem marad éhen a vendégség alatt smiley 

A receptet itt találod.

1. helyezett: A spanyolok titka: tapas tál

  • Gyorsaság: 10/10
  • Alapanyagok: 7/10
  • Beszerezhetőség: 6/10
  • Sokféleség: 10/10
  • Összpontszám: 33/40

A sokszínűségre itt sem lehet panaszunk, hiszen

  1. mi döntünk, hogy mit szeretnénk a vendégek elé tenni
  2. 2. ők döntenek, hogy abból mit választanak maguknak

A tapas tál összeállításánál az egyetlen kihívás a jó minőségű, friss alapanyagok beszerzése, amire lehet, hogy a sarki közért nem alkalmas teljesen, de a legközelebbi hipermarket már egész biztosan. Szóval vegyük is célba, útközben képzeljük magunkat a napsütötte Spanyolország tengerpartjára, koncentráljunk a hasunkra, és amit megkívánunk, mehet a kosárba. Persze, azért érdemes észnél lenni, és bár fontos, hogy mindenki találjon kedvére valót a hozzávalók között, de arra is vigyázzunk, hogy ne vásároljuk túl magunkat, mert ez könnyen az étel kidobásához vezethet.

A mi tuti tapas listánk valahogy így néz ki:

  • fekete és zöld olívabogyó
  • friss pékáru, lehetőleg egy finom bagett
  • sonkaválogatás - Serranótól prosciuttón át Fekete-erdeiig minden jöhet
  • pár szelet leheletvékony Mortadella
  • egy lágyabb ízű, krémesebb sajt (pl. Camambert)
  • egy erősebb ízű, kemény sajt (pl. parmezán)
  • friss zöldségek
  • magvak

Ha összeszedted a hozzávalókat, fogj egy vágódeszkát és rendezd el rajta a finomságokat. Ha van kedved és időd, készülhetsz akár saját magad készítette sült kolbászkákkal is. Ezek után egész biztos lehetsz abban, hogy többé egy vendég sem lesz váratlan számodra wink

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére