Az évvégére ez hatványozottan igaz, de valójában egész évben bármikor beállíthat hozzánk egy kisebb-nagyobb társaság, akár meglepetésként is. Hogy sose érjenek minket felkészületlenül és mindig legyen mivel megkínálnunk őket, összeszedtük neked a mi kedvenc vendégváró falatkáinkat.
Először is nézzük, mit tud a tökéletes vendégváró fogás:
- gyorsan megvan
- kevés vagy hosszan eltartható alapanyagokból áll
- az alapanyagok egyszerűen beszerezhetőek
- sokféle, hogy mindenki találjon benne kedvére valót
Ezek alapján (Gyorsaság, Alapanyagok, Beszerezhetőség, Sokféleség) osztályoztuk az ötleteinket, így neked csak ki kell választanod, hogy melyik jön a legjobban adott pillanatban!
Lássuk az Okoskonyha TOP 5 vendégváró receptjét!
5. helyezett: Magyaros, paprikás keksz
- • Gyorsaság: 3/10
- Alapanyagok: 8/10
- Beszerezhetőség: 9/10
- Sokféleség: 3/10
- Összpontszám: 23/40
Ha van még pár óránk a vendégség kezdetéig és biztosra szeretnénk menni, érdemes saját sütésben gondolkodni. Ennek az isteni keksznek pár órát pihennie kell az összeállítás és a sütés között, cserébe csupán pár, könnyen beszerezhető alapanyagból áll és a tetején lévő szórással még sokszínűbbé tehetjük (szó szerint! ).
Kattints ide a receptért.
Ha már sütésre adod a fejed, ajánljuk figyelmedbe fokhagymás scone-unkat, mexikói krémes párnácskáinkat és a mindig népszerű sajtszószos csigánkat is. Bármelyiket is készíted, hidd el, nem csak illedelmességből fogják az egekig dicsérni!
4. helyezett: „Szedd magad” tortilla
- Gyorsaság: 7/10
- Alapanyagok: 5/10
- Beszerezhetőség: 8/10
- Sokféleség: 10/10
- Összpontszám: 30/40
Ha a teljes tortilla összeállításáról beszélnénk, akkor itt is jelentősen csökkenne a gyorsaságra adott pontszám, de akkor most elmondjuk, mitől nagyszerű ez az ötlet:
neked csak az előkészítést kell elvégezned, az összeállítást bízd a vendégekre.
Ezzel egyrészt a munka nagy részét is áttestálod, másrészt garantált, hogy mindenki csak azt tesz a sajátjába, amit szeretne, így igazán a saját ízlésére szabhatja ezt a fogást.
Itt találsz egy alap, sertéshúsos-salátás receptet, de nyugodtan térj el tőle, és válassz olyan alapanyagokat, amik illenek a fogáshoz és szerinted a vendégeid kedvére lesznek. Tedd az összes hozzávalót kis tálakban az asztal közepére, innen mindenki maga töltheti meg a saját tortilláját. Az összetevők nagy részét tárolhatod otthon a fiókban vagy a kamrában, és csak akkor kell előkapnod, amikor élesedik a vendéghelyzet!
3. helyezett: Mártogatós tál mini fasírttal, friss zöldségekkel
- Gyorsaság: 5/10
- Alapanyagok: 8/10
- Beszerezhetőség: 8/10
- Sokféleség: 10/10
- Összpontszám: 31/40
A többi ajánláshoz képest itt egy kicsit több munkára lesz szükség, de ez is csak a fasírt összeállítását, a krémek összefőzését és a zöldségek felszeletelését jelenti, szóval nem érdemes megijedni.
Ráadásul a végeredmény olyan sokszínű, hogy egész biztosan mindenki megtalálja a kedvencét!
Kattints ide a receptért!
2. helyezett: Fokhagymás-bolognai vendégváró falatok
- Gyorsaság: 10/10
- Alapanyagok: 9/10
- Beszerezhetőség: 10/10
- Sokféleség: 3/10
- Összpontszám: 32/40
Vendégváró, fokhagymás-bolognais falatjaink receptje rendkívül kevés és könnyen beszerezhető alapanyagból áll össze, sőt, a nagyrészük (MAGGI Bolognai szósz, fokhagyma, olívaolaj) hosszan eltartható. Ráadásul, mivel olajon átpirítjuk, akár nem teljesen friss pékáruból is elkészítheted.
Ami az egyik oldalról előnye (kevés hozzávaló), a másik oldalról akár probléma is lehetne (ha valaki nem szereti, nem tud, mit enni), de szerencsére a paradicsomos szószok és a fokhagymás ízek nagy népszerűségnek örvendenek, így talán senki nem marad éhen a vendégség alatt
1. helyezett: A spanyolok titka: tapas tál
- Gyorsaság: 10/10
- Alapanyagok: 7/10
- Beszerezhetőség: 6/10
- Sokféleség: 10/10
- Összpontszám: 33/40
A sokszínűségre itt sem lehet panaszunk, hiszen
- mi döntünk, hogy mit szeretnénk a vendégek elé tenni
- ők döntenek, hogy abból mit választanak maguknak
A tapas tál összeállításánál az egyetlen kihívás a jó minőségű, friss alapanyagok beszerzése, amire lehet, hogy a sarki közért nem alkalmas teljesen, de a legközelebbi hipermarket már egész biztosan. Szóval vegyük is célba, útközben képzeljük magunkat a napsütötte Spanyolország tengerpartjára, koncentráljunk a hasunkra, és amit megkívánunk, mehet a kosárba. Persze, azért érdemes észnél lenni, és bár fontos, hogy mindenki találjon kedvére valót a hozzávalók között, de arra is vigyázzunk, hogy ne vásároljuk túl magunkat, mert ez könnyen az étel kidobásához vezethet.
A mi tuti tapas listánk valahogy így néz ki:
- fekete és zöld olívabogyó
- friss pékáru, lehetőleg egy finom bagett
- sonkaválogatás - Serranótól prosciuttón át Fekete-erdeiig minden jöhet
- pár szelet leheletvékony Mortadella
- egy lágyabb ízű, krémesebb sajt (pl. Camambert)
- egy erősebb ízű, kemény sajt (pl. parmezán)
- friss zöldségek
- magvak
Ha összeszedted a hozzávalókat, fogj egy vágódeszkát és rendezd el rajta a finomságokat. Ha van kedved és időd, készülhetsz akár saját magad készítette sült kolbászkákkal is. Ezek után egész biztos lehetsz abban, hogy többé egy vendég sem lesz váratlan számodra!