Birsalmás finomságok

A legtöbben azt gondoljuk, hogy a birsalma csak sajtnak jó, ám ennél sokkal több rejlik ebben a gyümölcsben. Csodás illat, jellegzetes íz – vigyázat, a birsalma dicsérete következik! smiley

A birsalma kifejezetten kemény, nem könnyű feldolgozni a konyhában. Mégis megéri nekilátnod a megpucolásának, felaprításának, mert nemcsak ízletes, de kifejezetten egészséges is.

  • A hűvös évszakok egyik legegészségesebb gyümölcse könnyen lebomló szénhidrátokkal, A-, B3-, B6- és C-vitaminnal és sok hasznos ásványi anyaggal.
  • A birs leve kiváló a kiszáradt, napon megpirult vagy komolyabban megégett bőr kezelésére is nyugtató, hűsítő hatása miatt. Éppen ezért kozmetikai alapanyagként is használják.
  • A birsalma talán épp élettani hatásai miatt lett régi történetek szereplője, a nimfák kertjében termő aranyalma legendája is róla szól.
  • Az ókori történetírók is említést tesznek a birsről, mint az esküvők előtt fogyasztandó gyümölcsről: ugyanis az akkori vélekedés szerint a mennyasszony csókja az illatos birsalmától válik kívánatossá.
  • Valójában ugyanakkor ritkán fogyasztják nyersen, mert íze fanyar, a húsa pedig kemény.
  • A gyümölcs húsa fehér vagy kicsit sárgás szokott lenni, a neve ellenére a formája pedig inkább egy körtéhez hasonlít.
  • Általában szeptembertől november végéig szüretelhetjük ezt az illatos, a Kaukázus területein őshonos gyümölcsöt.
  • A napos vidékeket szereti, így olyan helyeken találkozhatunk vele, ahol szőlőültetvényeket látsz elnyúlni a tájban.

A gasztronómiában nemrég újra a közkedvelt alapanyagok közé került, így nézzük is meg, hogy miket készíthetsz belőle!

Nem is kezdhetnénk mással a birsalmás recepteket, mint a mindenki által ismert birsalmasajttal!

De hogyan tisztítsd meg és darabold fel a gyümölcsöt?

#okostipp: A birsalma héja pihés, szőrös, ezért a külseje megtisztításával kell kezdened a pucolást. Dörzsöld le a pihéket egy konyhapapírral, majd mosd is meg az alma héját. Ne hagyd ki ezt az alapos tisztítást, különben a szőröcskék mindenre rátapadnak felaprítás közben.

Birsalmasajt készítésnél főzd meg a hámozatlan, de a gyümölcsszőröktől megtisztított almákat, szűrd le a levét, majd amennyi kiló gyümölcsöt főztél, ugyanannyi cukrot adj hozzá, és még 2 kilónként egy citrom levét is facsard hozzá. Mindezt főzd sűrűre, a masszába pedig tehetsz diót, mandulát is. Ha kész vagy, öntsd ki sütőpapírral bélelt sütőformákba.

A kihűlt és megdermedt birssajtot késsel tudod vágni, és akár magában is falatozhatod ősszel és télen. De felhasználhatod süteményekbe tölteléknek, vagy a reggeli pirítós is finom lesz egy-egy szeletével.

Ha valami kevésbé szokványosat szeretnél készíteni birsalmából, akkor próbáld ki a belőle készült csatnit!

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 40 dkg cukor
  • 2,5 dl fehérborecet
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál gyömbérpor
  • 5 dkg mazsola
  • őrölt szegfűszeg
  • cayenne bors

A fent írt módszer szerint tisztítsd meg az almákat, kockázd fel és egy edényben adj hozzá minden további hozzávalót a recept szerint, és forrald fel az egészet. Forrás után 20 percig főzd még állandóan kevergetve, és forrón töltsd üvegekbe. A pikáns ízű birsalmacsatnit húsok mellé is kínálhatod, de egy szelet kalácson is isteni lesz uzsonnára.

#okostipp: Birsből szuper lekvárokat is készíthetsz, az ízéhez jól illik a szegfűszeg, a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Amikor birsalmával dolgozol, a húsának barnulását megakadályozhatod úgy, hogy citromlevet csorgatsz a főzővizébe. Így lehet szép sárga a birslekvárod is!

Ha teljesen beleszerettél a birsalmába, akkor nézz körül még nálunk további birsalmás receptekért, és készíts birsalmás csirkét magyaros rizottóval, egy könnyű krémlevest vagy egy finom pitét!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére