Csak leves és más semmi

Hogy miért szeretjük a leveseket? Mert télen-nyáron jól esnek, lehűtenek, vagy felmelegítenek. Mert főétkezés nem indulhat nélkülük. Mert egy csepp leves, egy csepp gyerekkor smiley De legfőképp azért, mert kiválóan kísérik fogásainkat.

Jó tudni!

A leves kultúrája nem csak hazánkban, de más országokban is régre visszanyúl. Régen a közmondások szerint a levest gyógyszerként is használták, mert meleg és folyékony halmazállapota miatt nem csak a testet, de a lelket is megmelengette. Ebben rejlik igazság, hiszen a leves jó hatással van testre és lélekre! Egyrészről vízalapú állaga által támogatja a folyadékbevitelt és segíti az emésztést. Ezért is alakult ki az a szokás, hogy nem nagy mennyiségben a főétel előtt tálalják. Nem mellékes az sem, hogy instant hangulatjavító hatással jár, ha az ember meleg ételt fogyaszt, főleg ha a család és barátok társaságában teszi ezt.

Top levesek a világ minden tájáról:

  • Kína: Ramen
  • Hollandia: Borsóleves
  • Belgium: Waterzooi / Halleves
  • Németország: Májgombócleves
  • Görögország: Avgolemono / citrommal és tojással készült csirkeleves
  • Skócia: Póréhagymás krumplileves
  • Oroszország: Szoljanka / Káposztás gombás leves / Borscs

Ami még igazán jó a levesekben, hogy nem kell feltétlenül sok időt eltöltenünk vele. Persze vannak precíz munkát és erős konyhai jelenlétet igénylő levesek, de ha éppen nincsen időnk mellette szobrozni és ezernyi hozzávalót összefőzni, akkor sincs baj, mert ma már olyan leveseket is készíthetünk, amik nem több, mint 3 percet vesznek igénybe. Ugye, milyen jól hangzik?

Te melyikre vagy kíváncsi?

1. Éhes vagyok, de nemsokára indulnom kell – Ide a levessel, de azonnal!

2. Most nincs kedvem órákat a konyhában lenni – Gyors, de laktató megoldásra van szükségem!

3. Hmm, ma valami finomat és laktatót szeretnék varázsolni az asztalra – Lássuk a recepteket!

Éhes vagyok, de nemsokára indulnom kell – Ide a levessel, de azonnal!

3 perc. Azt hiszed ennyi kevés, ahhoz, hogy elkészíts egy levest? Tévedsz wink Válaszd a MAGGI instant leveseit extra rohanás vagy lustaság esetén. Apró élmény, amit egy pohár forró víz kelt életre smiley

  • Hogy mit kell tenned ezért az élményért?

Ha viszont szeretnél valami tartalmasabbat kipróbálni, akkor ismerd meg a MAGGI Instant tésztákat!

Tészta? De akkor most nem levesekről van szó?! surprise

De! Az ázsiai kultúrában a levesek legtöbb fajtája gazdagon tele van alapanyagokkal, már szinte annyira, hogy nehezen állapíthatjuk meg, hogy valóban levesről beszélünk-e még. Innen terjedt el a tésztás leves, ami ma már az európai országokban is kedvelt étel lett. A tésztás levest azért szeretjük, mert elég laktató önmagában is. A legnagyobb feladat pedig megtalálni a kedvenc ízedet! Kattints és ismerd meg a mi kínálatunkat!

Az elkészítés a Paradicsomleveshez hasonlóan nem igényel nagy erőfeszítést: végy magadhoz egy bögrét, tördeld bele a tésztát, szórd rá a fűszert, majd a felforralt vizet öntsd rá, Pár Perc pihenő és már kész is. Vagy válaszd rögtön poharas kiszerelésben, így még egy lépést megspórolhatsz.

Most nincs kedvem órákat a konyhában lenni – Gyors, de laktató megoldásra van szükségem!

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor kevesebb, mint negyedóra főzés után mosolyt tudsz csalni az arcokra egy finom, melengető és laktató levessel. Erre tökéletes választás a MAGGI Fokhagymakrémleves, aminek szárítással tartósítjuk az összetevőit, így nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert.

#okostipp: ha van még egy kis plusz időd, vegyél a leves mellé egy finom házi cipót, vágd le a tetejét, ¾ magasságban, a belsejét szedd ki, majd jöhet a leves. A belét felkockázhatod és megpiríthatod, és levesbetétként felhasználhatod wink Az eredmény pedig önmagáért fog beszélni!

Receptvideónkból még több tálalási ötletet leshetsz el:

Ha csak a levessel töltött időn spórolnál, de a konyhában szívesen maradsz tovább, olvass bele a kenyérről szóló cikkünkbe, hátha kedvet kapsz a kenyérkészítéshez!smiley

Szeretnél kipróbálni még valami újat? Ha igen, akkor mindenképp készítsd el velünk a MAGGI Mexikói édesburgonya-krémlevest. Ehhez kicsivel több időre van szükséged, de hidd el, megéri a végeredmény smiley

Hozzávalók:

  • 1 db MAGGI Rakott mexikói bab alap
  • 60 dkg édesburgonya
  • 2,5 dl kókusztej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 dl víz
  • 20 dkg pattogatott kukorica
  • 2-3 ek olaj
  • ízlés szerinti friss chilipaprika

#okostipp: alkalmazd a mise en place technikát amiről az előző cikkünkben is írtunk : vagyis gyűjts össze és készíts elő minden hozzávalót előre, hogy minden kéznél legyen.

Elkészítés:

1. A kisebb kockákra vágott vöröshagymát enyhén megpirítjuk az olajon.

2. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott édesburgonyát, a kókusztejet és annyi vizet, hogy ellepje.

3. Amikor az édesburgonya megpuhult, összeturmixoljuk a levest a MAGGI alappal, és beállítjuk a sűrűségét a maradék vízzel és megsózzuk.

4. A levest pattogatott kukoricával és friss, apróra vágott chilivel tálaljuk.

Hmm, ma valami finomat és laktatót szeretnék varázsolni az asztalra – Lássuk a recepteket!

Ismerjük azokat a leveseket, amiknek a lelke az idő múlásában rejlik. Ilyen például egy finom marhagulyásleves, melynek legfontosabb összetevője a türelem. A leves legértékesebb hozzávalója a jó minőségű marha, amit nagyon fontos, hogy kellő ideig főzzünk a tűzhelyen.

Bár nem a legegyszerűbb leves, de az előkészítése után nyugodtan magára hagyhatod, elég, ha néha ellenőrzöd, megfőtt-e már benne minden, de nem kell végig mellette álldogálnod. Olvass tovább és nézd meg, hogy hogyan készítheted el a generációkat áthidaló gulyáslevest:

#okostipp: itt is alkalmazd a mise en place technikát, mielőtt belekezdesz a főzésbe smiley

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt ízű MAGGI kocka
  • 1 db MAGGI Marhahús leveskocka
  • 1 kg marhalábszár
  • 2 db közepes paprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 1 kg újkrumpli
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 4 db közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • egy csomag zeller
  • 1 kk köménymag
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 3 kk só
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. Készítsük elő az összetevőket: hagyma, répa, fehérrépa, zeller, paradicsom, paprika, krumpli és a hús. Ezeket szépen felkockázzuk és félretesszük.

2. Olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát, zellert, fehérrépát, paradicsomot, fokhagymát és a paprikát.

3. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, hogy egészséges színe legyen és vele együtt beletesszük a felkockázott húst.

4. Ezt felöntjük vízzel, majd ízlés szerint fűszerezzük. A levesbe kiválóan illik a MAGGI Marhahús leveskocka. Ha friss fűszereid vannak otthon, ezeket ajánljuk: kakukkfű, borsika, babérlevél és kellő mennyiségű köménymag, + ízlés szerint só és bors.

5. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott krumplit és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Így a húsnak is adunk még időt a tökéletes puhaságra.

#okostipp: Ha a leveslébe MAGGI Füstölt ízű kockát is teszünk, olyan eredményt érhetünk el, mintha egyenesen a bográcson készítettük volna a levesünket. wink

Ha már levesek, akkor nem hagyhatjuk ki az igazi magyar specialitásunkat, a halászlevet sem. Akár kint a szabadban bográcson, akár a lakás melegében készítjük, mindenhogyan nagyon jól tud esni. A halászlé igazi magyar leves, amelynek alapját a pirospaprika adja. Nem szabad sajnálni belőle az elkészítésnél a magyar pirospaprikát, amit például a MAGGI Halászlékockáiban is használunk.

Sokan azért nem állnak neki halászlevet készíteni otthon, mert macerás és nehéz levesnek gondolják. Pedig MAGGI fortélyokkal és tippekkel ezt a levest is könnyedén elkészítheted otthon smiley

Lássunk is neki!

NE FELEJTSD! – MISE EN PLACE

Hozzávalók:

  • 1 db MAGGI Halászlékocka
  • 4 kg hal (javaslat: ponty)
  • 4 nagy fej, érett vöröshagyma
  • 1 db csípős paprika
  • 1 db paradicsom
  • 500 g gyufatészta
  • 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • ízlés szerint só

Elkészítése 3 fázisból áll. Előkészítés – Alaplé elkészítése – Teljes halászlé

1. A hozzávalók előkészítése után fogjuk a halat és megpucoljuk, valamint felkockázzuk a fejet és a farok részeket. A többit filézzük és megízesítjük. Ezt a lépést átugorhatjuk,ha vásárolhatunk rögtön konyhakész halat vásárolunk.

2. Alaplé elkészítése: a hagymát üvegesre pirítjuk, majd a felkockázott zöldségeket hozzáadjuk. Ekkor ízlés szerint csípős fűszerekkel is megszórhatjuk.

3. Ezután hozzáadjuk a hal fejét és farkát, majd felöntjük vízzel.

4. Miután felöntöttük, hozzáadjuk a MAGGI Magyaros halászlékockát, és kis lángon megfőzzük az alapanyagokat.

5. Miután megfőtt, hozzáadjuk a fűszerezett, filézett halat.

6. Ezután 10 maximum 15 percig főzzük, amíg a hal meg nem puhul, de nem szabad túlfőzni, mert akkor szétesik.

7. Állagát még a végleges főzés előtt igazítsuk ízlés szerint vízzel.

8. Tálalásként ajánlunk mellé kifőzött gyufatésztát, és friss kenyeret. Díszítésként pedig egy kis petrezselymet.

#okostipp: a vöröshagymát hagyd érni bátran! A halászléhez akkor tökéletes a hagyma, ha régóta időzik nálad. Titka, hogy finom és érett legyen. Ugyanis bizonyos zöldségeknél a zamat és a kifőzésre alkalmas állapot majdnem az utolsó utáni pillanat. Ugyanúgy, ahogy a lecsóba tökéletes a megpuhult, ráncos paprika.

A fenti hat recept helyettünk is beszél, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért is szeretjük a leveseket. Összehozzák a családot, a barátokat, átjárják testünket és lelkünket, de még akkor is velünk vannak, amikor nincs időnk a tűzhely mellett állni. Úgyhogy aggodalomra semmi ok, kedves rohanó társaink, ezért gondol rátok a MAGGI, hogy bármennyi időd is legyen, egy leves mindig beleférjen!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére