Ebéd a piros kockás abroszon

Egy pillanatra csukd be a szemed és képzelj magad elé egy konyhát! A közepén fehér, viseltes, de megbecsült asztalka pihen, ami annyi mindent látott már, hogyha mesélni tudna, történelemkönyvek születhetnének belőle. Rajta piros, kockás abrosz, a hatvanas évekből visszamaradt poharak és kopott étkészlet. Körben nagy, fémszűrők, egy elől felejtett sodrófa, fekete-fehér képek, és egy jellegzetes illat – egy illat, ami csak ott olyan. Na és persze a megismételhetetlen, utánozhatatlan ízek: a nagymama főztje. Ismerős, ugye?

A közelgő anyák napja alkalmából hadd hívjunk meg egy kellemes ebédre a nagyihoz – bőséges ebéd lesz 3 klasszikus fogással, na meg számos okostippel. Reméljük éhes vagy! smiley 

Foglalj helyet, húzd magad közel az asztalhoz és készülj: érkezik az első fogás! smiley 

Leves: Húsleves gazdagon

Arról valószínűleg egy magyar háztartásban sincs vita, hogy a leves a tökéletes kezdete minden főétkezésnek. És bár egy tartalmas bableves, raguleves vagy paradicsomleves is nagy kedvenc lehet, talán arról sem kell győzködni senkit, hogy az arany színű, sárgarépával, zöldborsóval és cérnametélttel tarkított húslevesnek nincs párja. Készülhet tyúkból, csirkéből , fácánból, sertésből, marhából vagy akár kakasból, de az elkészítés valódi elengedhetetlen kelléke mégis a türelem. Igazán ízletes attól lesz a húsleves, ha hosszú órákon keresztül hagyjuk, hogy a hús és a zöldségek alacsony lángon főzve átadják aromáikat és zamatukat a főzővíznek.

A nagyi is épp így csinálta, nézzük is meg, hogyan!

Hozzávalók 4 személyre :

  • 50-70 dkg húsos csont
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 közepes karalábé
  • fél zellergumó
  • 1 közepes burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 kisebb tv paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 8-10 db egész feketebors
  • só ízlés szerint
  • csipetnyi szerecsendió

Elkészítés

  1. A húst kisebb darabokra bontjuk, egy nagy lábos vízbe rakjuk és kb. fél óráig főzzük. A főzés közben keletkező habot egy kisebb szűrővel időnként lekanalazzuk.
  2. A répát, petrezselyemzöldet, zellert és karalábét nagyobb részekre daraboljuk.
  3. Miután a hús megfőtt és már nem habzik tovább, belerakjuk a feldarabolt zöldségeket és a hagymát, fokhagymát, zöldborsót, paradicsomot, paprikát, a burgonyát és a borsot. Ízlés szerint sózzuk.
  4. Lassú lángon főzzük , amíg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak, időnként kevergetve.
  5. Egy csipetnyi szerecsendióval ízesítjük és belekeverjük a felaprított petrezselyemzöldet. Tovább főzzük addig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
  6. Frissen kifőtt cérnametélt tésztával tálaljuk.

#okostipp Miután kész a leves, szedd ki a húst és a zöldségeket majd sűrű szövésű szűrővel szűrd át a levet, így az áttetszőbb és tisztább lesz .

Még több okos konyhai fortélyt a blansírozástól a karamellizálásig ebben a cikkben találsz.

Ahogy te készítheted:

Manapság nagy kincs az idő, és mindenki örül, ha nem kell órákig állnia a tűzhely mellett. Hív az élet, a feladatok, a család, de olyan jól esne egy finom leves!

Ebben segíthet neked a MAGGI leveskocka.

Forró vízben keverj el párat a doboz hátulján lévő adagolás szerint és már kész is az alaplé, vagy ha úgy érzed, szükség van rá, főzés közben add a leveshez. A jutalom: finom íz! És főzés közben akár még a leveshez illő zenét is hallgathatsz.

Ha pedig édesanyád/nagyid nyitott az új dolgokra is, mutasd meg neki a MAGGI változatos leveseit, például a Rókagomba vagy a Fokhagyma krémlevest, vagy éppen a Palóclevest. Inkább egy gyors, mégis finom és tartalmas levessel nyűgöznéd le a családot? Ehhez ajánljuk ezt az expressz sebességgel elkészülő olaszos bablevest.

Főétel: Paprikás csirke nokedlivel

Bár a tartalmas leves után talán úgy érezzük, jól esne egy kis pihenő, kellemes délutáni ejtőzés, de a nagyinál vagyunk, ahol a legnagyobb sértés, ami elhangozhat, ez lenne: Nem kérek többet.

Ugye senki nem szeretné látni a nagyi legörbülő száját, amint azt kérdezi „Nem ízlik?”

Akkor folytassuk is egy olyan étellel, ami magába foglal mindent, amit a magyar konyhában szeretünk: jöhet egy nagy tál tejfölös csirkepaprikás, köretnek frissen szaggatott nokedlivel és uborkasalátával?

A finom étel a minőségi és friss alapanyagokkal kezdődik, ezért a legjobb, ha csirkét egy megbízható helyről szerzed be. És a paprikát? A magyar pirospaprika messze földön híres, ezért ha teheted, ilyet válassz. Ettől lesz a fogásnak csodásan pirosló, élénk színe. Persze ezt a nagyi is tudja. Lássuk, ő hogy készítette el mára ezt a fogást!

Ahogy a nagyi készíti:

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 25 dkg csirkecomb
  • 2 db csirkemell filé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • 2 dkg liszt
  • víz
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 1 dl tejföl
  • kevés olaj

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a fokhagymát is.
  2. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot és pirítjuk, míg a levét el nem párolja.
  3. Felöntjük egy kevés vízzel, újból elpároljuk.
  4. Lehúzzuk a tűzről, beletesszük a fűszerpaprikát és a csirke darabokat, majd újból kevés vizet adunk hozzá – mindig csak annyit, amennyi éppen ellepi.
  5. 40-60 percig főzzük, időnként kevés víz hozzáadásával pótoljuk a folyadékot.
  6. Amikor a csirke megpuhult, kiemeljük, a levét behabarjuk a tejföl, a liszt és 1 dl víz keverékével, majd felforraljuk.
  7. Visszahelyezzük a csirke darabokat és összemelegítjük.

#okostipp Az alapot sűrű szövésű szitán passzírozd át a habarás után, hogy szebb, selymesebb állagú szószt kapj.

Ahogy te készítheted:

Az isteni csirkepaprikás titka a sűrű, ízletes szaft. Szaft pedig, ahogy a fenti receptben is láthattad, idővel készül, ahogy a hagyma, a paprika és paradicsom és víz lassan összefő a hús levével. Lerövidítenéd ezt az időt is? Nincs akadálya, pontosan erre a célra készítettük neked a MAGGI Pörköltszaftkockát, amely vízben elkeverve biztosítja az étel szószos alapját. A kocka ráadásul magyar paprika felhasználásával készül így az igazi magyaros ízvilág sem marad el. smiley

A pörkölt tehát már megvan, de ne aggódj, a nokedli elkészítésekor sem hagyunk jó tanácsok nélkül. smiley

Így készítsd a nokedlit:

A nokedli készítésnek 3 titka van: a tökéletes állagú tészta, a kellően sós főzővíz és a gyorsaság.

Bár nem a legegyszerűbb konyhai művelet és bizony, a karizmainkat is megdolgoztatja, de ehhez az ételhez más köretet egyszerűen nem tudunk elképzelni.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • víz, szükség szerint

Elkészítés:

  1. A hozzávalókból keverj ki sűrű, de még folyós állagú masszát, miközben egy nagy lábosban vizet forralsz, sóval.
  2. Ha a tészta készen áll arra, hogy a vízbe kerüljön, rakj egy nokedliszaggatót a lábosra (ha ilyen nincs kéznél, kisebb darabokat csipkedj a vízbe) rakj rá egy adag tésztát, majd a szaggatóhoz tartozó céleszközzel vagy egy fakanállal erős, határozott mozdulatokkal szaggasd a lobogó vízbe.
  3. Ismételd a folyamatot és igyekezz, mert az első nokedlik már bőven megfőnek, mire a végére érsz!
  4. A galuska akkor jó, ha feljön a víz felszínére, ilyenkor egy szűrővel kiszedheted őket egy nagy, hőálló tálba, miután lecsöpögtetted.

#okostipp: A nyers tésztát az elkészítés után rögtön kezdd el szaggatni, különben megkeményedik!

Már csak a savanyúság hiányzik, így lessük is el a nagyitól, hogy készül az ő tejfölös uborkasalátája!

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 50 dkg uborka
  • 4 dl víz
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 tk. só
  • 2 tk. cukor
  • 2-3 tk. 10 %-os étkezési ecet
  • 1 pohár tejföl
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  1. Az uborkát meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk.
  2. A fokhagymát meghámozzuk és összezúzzuk, majd elkeverjük az uborkával.
  3. A cukrot, sót és az ecetet elkeverjük a vízzel, majd az uborkára öntjük.
  4. Hűtőbe rakjuk és állni hagyjuk, majd tejföllel és pirospaprikával megszórva tálaljuk.

#okostipp: A cukros, sós, ecetes vizes alapot kóstolgasd folyamatosan és ízlés szerint növeld a hozzávalók arányát.

Imádod a nokedlit, de kipróbálnál egy újdonságot? Ebben a receptben a tésztagaluska modern köntöst kap a baconos-gombás szósz formájában.

Halra cserélnéd a húst? Akkor nézd meg ezt a videót és sajátítsd el a citromos pontypörkölt készítésének csínját-bínját.

Desszert: Házi lekvárral töltött, porcukorral szórt hájas tészta

A nagyi kitett magáért és készített nekünk egy olyan édességet, amihez végtelen türelem, precizitás és gyakorlat szükséges.

Figyelem, ezt a receptet csak kitartóknak ajánljuk!

Hozzávalók (12 adaghoz)

A tésztához :

  • 90 dkg finomliszt
  • 50 dkg sertésháj
  • 3 db tojássárgája
  • 2 ek ecet
  • 2 ek cukor
  • 2 tk só
  • 2 dl szódavíz
  • 1 db tojás (a kenéshez)

A töltelékhez:

  • 75 dkg szilvalekvár (lehetőség szerint házi)

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a hájat teljesen a hártyától, majd daráljuk le.
  2. Gyúrjuk össze 30 dkg liszttel majd tegyük hűvös helyre.
  3. A liszt másik felével (60 dkg) keverjük el a cukrot, sót, a 3 tojássárgáját, ecetet és 1 dl szódavizet.
  4. A keveréket gyúrjuk addig, amíg sűrű, de még rugalmas lesz. Akkor jó, amikor már a tészta elválik az edény falától. Miután kész, 20 percig pihentetjük hűvös helyen.
  5. A hájat 3 egyenlő részre osztjuk.
  6. A tésztát egy enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd az egyik adag hájat rákenjük úgy, hogy mindenhova egyforma vastagságban jusson.
  7. A tészta felső részét a közepe felé visszahajtjuk. Ezután az alsó felét ráhajtjuk és jobbról, majd balról is középre hajtjuk a tésztát.
  8. Újabb 20 percig pihentetjük, lefedve.
  9. A kenés-hajtás-pihentetés hármasát még kétszer megismételjük.
  10. Most 4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát és egy forró késsel 10*8 cm-es téglalapokra vágjuk fel.
  11. A téglalap egyik oldalára kenjük a lekvárt, majd a másik oldalát ráhajtjuk és a két oldalán kissé lenyomkodjuk. Az elején viszont semmiképp se!
  12. Tepsibe pakoljuk őket úgy, hogy legyen helyük duzzadni, majd a tetejüket az előre felvert 1 db tojással megkenjük, a vágott részt elkerülve.
  13. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  14. Miután kihűlt, porcukorral szórva tálaljuk. #okostipp: kézzel készített tészta helyett használhatsz előre elkészített, bolti verziót is, így rengeteg időt megsprórolhatsz vele.

Most már pukkadásig tele vagyunk, más nem is hiányzik, csak egy finom kávé, egy kényelmes fotel, amibe beleheveredhetünk és jó nagy, családi beszélgetés. smiley

Nektek mit készített a nagymamátok? smiley Írd meg nekünk, nálatok miből állt a klasszikus vasárnapi menüsor!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére