Ehető karácsonyfadíszek

Karácsony előtt pár nappal még sok dolog sorakozik a tennivalók listáján a takarítástól a főzésen át az ajándékok becsomagolásáig. A karácsonyfa feldíszítésénél próbálj ki valami újat, és készíts olcsó, egyszerűen elkészíthető, ehető díszeket a fára. Adunk néhány tippet, hogy milyen finomságok kerüljenek idén a fenyőfára!

Eddig talán még nem gondoltál arra, hogy csupa ehető dísszel dobd fel a karácsonyfát! Készülj szép és ehető dekorációkkal a karácsonyra! Nagyon egyszerű, mégis igazán mutatós, ha szárított gyümölcsökkel teszed még csinosabbá a karácsonyfát. Mosd meg, majd töröld le a kiválasztott gyümölcsöket, vágd fel őket héjastól vékonyan, a karikákat tedd sütőpapírra és szárítsd meg meleg, száraz helyen 3-4 napig. Ha villanysütőd vagy aszalód van, akkor természetesen ezt is használhatod – bárhogy csinálod, a végeredmény ugyanolyan szép és finom lesz. Csak reménykedhetünk, hogy a fára is jut belőle! ;) A kész gyümölcskarikákat szúrd át tűvel és fűzd fel őket vékony cérnára, így már mehetnek is a fára. A piros alma- és sárga színű narancskarikák nagyon jól mutatnak majd a zöld tűlevelek között.

#Okostipp: A szárított gyümölcskarikákat nemcsak egyenként akaszthatod a fára, hanem füzért is készíthetsz belőlük, ha egy hosszú, aranyszínű cérnával, vagy szalaggal összefűzöd őket.

Szintén ötletes megoldás, ha pattogatott kukoricából készítesz füzért a fára. A retró hangulatú dísz elkészítése egyszerű: pattogtass sok popcornt, majd egy tűbe fűzött aranyszínű cérnára fűzd fel egyenként a kukoricaszemeket. Ha szeretnéd egy kicsit színesíteni a füzért, akkor kombinálhatod a gyümölcskarikákkal is. smiley

Természetesen a mézeskalács figurákat sem hagyhatod ki, ha a karácsonyfa díszítéséről van szó. A mézeskalács a karácsony egyik klasszikus süteménye, a gyorsan elkészíthető és finom tésztareceptjét pedig korábbi cikkünkből ellesheted. A kisült tésztát dekorálhatod cukormázzal, színes és csillogó cukorgyöngyökkel a karácsonyfa stílusának megfelelően.

#Okostipp: Mielőtt a sütőbe teszed a tésztát, szúrj a kiszaggatott formák tetejébe egy hústűt vagy egy fogpiszkálót, hogy könnyebben átfűzhesd majd a cérnát, szalagot.

A karácsonyfáról nem hiányozhat a szaloncukor sem! Ezt a finom édességet is elkészítheted házilag, de fontos tudnod, hogy a saját készítésű szaloncukroknak legalább egy napig kell dermedniük, ezért ne a fadíszítés napjára hagyd az elkészítését. J

Hozzávalók:

  • 0,5 kg cukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl gyümölcslé
  • lekvár ízlés szerint
  • rum ízlés szerint
  • 10 dkg finomra darált dió
  • 20 dkg csokoládé a bevonathoz

A cukrot és a vizet öntsd egy edénybe, főzd lassú tűzön és gyakran kevergesd. Ha a cukormassza átlátszóvá és buborékossá válik, akkor ízesítheted a gyümölcslével, rummal, lekvárral és a darált dióval. Ha mindent összekevertél, melegítsd újra a masszát, majd hagyd kihűlni és szeleteld fel apró kockákra, majd hagyd teljesen megszilárdulni. Végül a kockákat forgasd olvasztott csokoládéba.

#Okostipp: A házi készítésű szaloncukrot csomagold selyempapírba. Ha tetszik a klasszikus megoldás, a papír végeit be is vagdoshatod vagy cikkcakk ollóval levághatod. Kösd át szalaggal a papírokat a bonbonok két végénél, az egyik szalag legyen hosszabb, így egyből fel is akaszthatod a karácsonyfára a finomságokat.

Ha készítesz csokimázat a szaloncukrokhoz, akkor a meleg csokiból szilikonformában egyedi bonbonokat készíthetsz. Külön is beszerezhetsz csokiöntő-formákat, de egy szilikonos muffinsütő alját is megtöltheted. Mielőtt megdermed a csoki, dobj rá cukorgyöngyöket vagy fahéjat, és szúrj bele hústűt, hogy a kis lyukon át tudd majd fűzni a cérnát.

Ennyi finomság után már csak az a kérdés, hogy meddig maradnak a fán? wink

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére