Fesztiválízek otthon

Nem kell tömeg és hangos zene ahhoz, hogy a kedvenc fesztiválos ételeidet élvezhesd: készítsd el a vágyott finomságokat otthon, csendben, vagy hívj át vendégeket, és csapjatok mini házifesztet magatoknak!

A gyros az egyik legrégebb óta ismert street food nálunk, viszont ahány helyen kóstolod, annyi módon készítik el… mindig kicsit máshogy. Most végre kikísérletezheted a saját kedvencedet, állj neki otthon a nyári fesztiválok kedvelt finomságának, és legyen egy saját variációd:

Hozzávalók 4 adaghoz:
·    1 csirkemell filé
·    1 tasak MAGGI 2in1 Csirkefalatok tzazikivel alap
·    olívaolaj
·    8 darab pita
·    2 sárgarépa
·    1 közepes fej jégsaláta
·    ½ kígyóuborka
·    1 nagy pohár joghurt tejföl
·    
A csirkemellet mosd meg és szeleteld fel apró darabokra, majd keverd el a MAGGI fűszeralap nagyobb tasakjában található fűszerekkel és két evőkanál olajjal. Ha ezzel megvagy, legalább 30 percig pihentesd hűtőszekrényben a husit. 
Ezalatt készítsd elelkészítheted az öntetet, hogy összeérjenek benne az ízek: keverd el a másik tasak fűszert a tejföllel, és tedd ezt is hűtőbe.
Jöhetnek a zöldségek is: a répát reszeld le, a jégsalátát pedig vágd fel apró, vékony csíkokra, és az uborkát is vágd apró kockákra.
A csirkemellet kevés olívaolajon süsd meg, majd kezd el megtölteni a pitákat. Ha a húsok elosztásával készen vagy, tegyél zöldséget és csirkét, majd öntsd le öntettel.
MAGGI 2in1 Gyros alap ízvilága igazi görögös jegyeket hordoz magában, a tzatziki szósz kapros ízét a frissen hozzáadott uborka teszi még teljesebbé – hidd el, imádni fogod!

#Okostipp: Legyen egy „csináld magad” vacsorátok a vendégekkel, és tálalj külön edényben minden alapanyagot az asztalra. Így mindenki maga teheti bele a pitába a finomságokat, hogy olyan gyros-t egyen, amilyet igazán szeretne.

Ha street food, akkor a hamburger kötelező! Ha eddig nem mertél nekiállni a húspogácsának otthon, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a következő receptet!

Hozzávalók 4 adaghoz:
·    500 gramm darált marhacomb
·    1 evőkanál ketchup és dijoni mustár
·    1 db tojássárgája
·    1 közepes fej lila hagyma lereszelve
·    2 gerezd fokhagyma apróra vágva
·    MAGGI Ízvarázs vagy MAGGI Húsvarázs
·    1 dl olívaolaj
·    4 darab hamburger zsemle
·    12 dkg cheddar sajt
·    1 közepes fej jégsaláta
·    1 közepes fej vöröshagyma
·    ízlés szerint ketchup/majonéz/barbecue szósz

A húspogácsához keverd össze a darált húst a ketchuppal, mustárral, tojássárgájával, a lila hagymával és az apróra vágott fokhagymával. Fűszerezd MAGGI Ízvarázzsal, és tedd a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. 
Kevés olajon süsd ki a kézzel megformált húspogácsákat: többször forgasd meg a húsokat, hogy mindkét oldaluk szépen, egyenletesen süljön meg. Ha elkészültek a húspogácsák, akkor tedd őket a hamburger bucikra és jöhet egyből a sajt, hogy jól rájuk olvadjon.
A zsemle egyik részébe vágj karikákat a vöröshagymából és kend meg ketchuppal vagy barbecue szósszal, esetleg majonézzel. Ezekre jöhet a saláta és már tálalhatod is! 

A nyár kedvenc street foodjai közül a lángost otthon sem hagyhatod ki!
8 adaghoz ezekre a hozzávalókra lesz szükséged:
·    110 dkg finomliszt
·    1 evőkanál só
·    3 tojás
·    700 gramm kefir (ez 4 doboz kis kefirt jelent)
·    5 dkg élesztő
·    3 dl olaj
A lisztet keverd össze a sóval, és üsd rá a három tojást. Öntsd hozzá a kefirt és morzsold rá az élesztőt. Ha minden a dagasztótálban van, akkor kezdd el összegyúrni az alapanyagokat. Az a fontos, hogy lágy tésztát kapj, de ha túlságosan kenődik, akkor adj még hozzá 5-10 dkg lisztet. 

#Okostipp: Attól is nagyban függ, hogy mennyire lesz lágy a tésztád, hogy mekkorák a tojások, mennyire sűrű a kefir és milyen lisztet használsz. Ezért ne lepődj meg, ha pótolnod kell még gyúrás közben valamelyik alapanyagot.

A tésztát tedd lezárt vagy letakart tálba és hagyd pihenni a hűtőben egy éjszakát. Fontos, hogy sütés előtt fél órával már kivedd a hidegből a tésztát és olajjal megkent vágódeszkára tedd. A kezedet is olajozd be kicsit és így szaggasd ki a tésztadarabokat, majd hagyd pihenni a lángost még 20 percig. Ezután forró olajban süsd ki, és sütés közben forgasd is meg.

#Okostipp: Forró olaj helyett a sütőben is kisütheted a lángost, így sem a lakás, sem te nem leszel olajszagú. Ráadásul lényegesen kevesebb zsiradékot kell használnod így a sütésnél, és a lángosod is sokkal egészségesebb lesz. Csupán az edény alját locsold meg kevés olajjal és tedd rá a kiszaggatott lángost, mehet is előmelegített sütőbe, ahol 30-40 perc alatt készre sütheted, 230°C-on.

Ha további fesztiválízekre vágysz, akkor készíts otthon kenyérlángost, főzz kukoricát és ne hagyd ki a kürtöskalácsot sem!
 


 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére