Forró italok a téli hidegben

Egy bögre meleg ital a téli hidegben: átmelegít minket, és megpihenhetünk élvezni azt a pár percet, amíg a teánkat, forralt borunkat, forró csokinkat kortyolgatjuk.

Egy csésze tea kézenfekvő választás a hidegben. Fekete és zöld teát akkor válasszunk, ha felfrissülni is szeretnénk, hiszen ez a két típus koffein tartalma miatt élénkítő hatású, akár kávé helyett is fogyaszthatjuk őket. Ha nem felébredni, csak jól átmelegedni szeretnénk, akkor válasszuk a vörös, azaz rooibos teát, a fehérteát vagy a gyümölcsteákat. Filteres teáknál érdemes megnézni, hogy valóban csak gyümölcsből áll-e a teakeverék, mivel a gyümölcsös teák alapját sok esetben fekete tea képezi. Minden teafajtának más és más íze van, amik gyakran önmagukban is nagyon finomak, de ízesíthetjük őket mézzel és facsart citrom levével is. Ihatjuk angolosan, tejjel – ez utóbbit főleg a fekete teákhoz, abból is a bergamottal ízesített Earl Grey klasszikushoz ajánljuk.

Egy megbízható termoszban magunkkal is vihetjük a meleg italt akár egy sima hétköznapon, akár egy szuper kiránduláshoz.

A más növényekből készült italok is jóízűek és jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Meghűlés ellen igyunk gyömbér-, csipkebogyó- vagy kamillateát, a zsályalevélnek pedig gyulladáscsökkentő hatása van, készítsünk belőle egyszerű főzetet.

Nem hagyhatjuk ki a sorból az édesszájú családtagok kedvencét, a forró csokit. Bátran fogjunk hozzá otthon, hiszen egyáltalán nem tart sokáig megfőzni és nagy örömet szerezhetünk vele!

Hozzávalók 1 adag forró csokihoz:

  • 2,5 dl tej
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 késhegynyi fahéj
  • fél, csapott evőkanál étkezési keményítő

Egy kis edényben keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a keményítőt, majd habverővel kevergetve öntsük hozzá a hideg tejet. Folytonosan keverve forraljuk fel, ahogy kevergetjük a kakaót, úgy habosodik közben. Forrás után még fél percig főzzük, ezután kicsit hagyjuk hűlni, és már fogyaszthatjuk is. A tetejére tehetünk tejszínhabot és szórhatunk rá fahéjat vagy kakaót is.

Senkinek sem kell lemondania a forralt borról, ha alkoholmentes verzióban készítjük!

Hozzávalók az alkoholmentes forralt borhoz (családi adag):

  • 2 liter szőlőlét
  • 5 szem szegfűbors
  • 2 db csillagánizs
  • 3-4 fahéjdarabka
  • 5 szem szegfűszeg

Forraljuk össze a hozzávalókat lassú tűzön, a szőlőlé ízétől függően édesítsük 1-2 evőkanál mézzel, és adjunk hozzá 4-5 citromkarikát. Nyugodtan tehetjük az összes hozzávalót egy edénybe, és melegíthetjük egyszerre őket. Ne várjuk meg, míg felforr, vegyük le a tűzről és már kortyolhatjuk is!

Készítsünk egy forró gyömbéres limonádét, és melegedjünk át a hűvös téli estéken! Nemcsak finom, de a nátha elleni harcban is hasznos társunk lehet!

Hozzávalók:

  • 1 kisebb db gyömbér
  • 1 db narancs

Reszeljünk le vagy aprítsuk fel a gyömbért, ezt főzzük vízben 20-25 percig, majd facsarjuk a főzetbe egy a narancsot, ízesítsük mézzel ízlés szerint. Semmihez sem hasonlítható érzés, amikor narancs- és gyömbérillat lengi be a lakást!

Használjunk bio narancsot, és készítsünk a gyümölcs héjából kandírozott narancshéjat!

Ezek a meleg italok finomak és illatosak, otthon is egyszerűen elkészíthetjük őket, hogy az ünnepi hangulat minden cseppjét élvezhessük!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére