Halételek az ünnepi asztalon

Ha karácsony, akkor nem hiányozhatnak az asztalról a halas fogások! Ilyenkor sokkal lelkesebben fogyasztjuk az uszonyosokat, ezért hoztunk néhány jól bevált receptet és néhány új kedvencet!

Először nézzük meg, miért is forrt össze karácsony ünnepe a halfogyasztással? A kereszténységben a hal egy nagyon fontos szimbólum, talán a kereszt mellett az egyik legjelentősebb. Az ünnepi hal-lakomára a népszokások között is találunk magyarázatot: a halpénz, avagy a halpikkelyek az asztal körül ülő családnak ígérnek bőséget és gazdagságot. Így aztán lelkesen kanalazzuk a halászlevet, rágcsáljuk a rántott halat - de így van ez Európa többi országában is, az oroszok például kaviárral töltött palacsintát, a svédek pedig lutfisket falatoznak ilyenkor.

Korábban már közzétettük kedvenc halászlé receptünket, melyet a többség ízlésének megfelelően finom csípősen készítünk el - ehhez a limitált kiadású Csípős Halászlékocka lesz a segítségünkre. Ha a halászlé egy egészen új verzióját is szívesen kipróbálnánk, ajánljuk a Tésztában sült sajtos harcsát halászlé szósszal!

Természetesen örök kedvencünk, a rácponty sem maradhat ki a karácsonyi fogások sorából!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kg ponty beirdalva
  • 1 kg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél kg paradicsom
  • 5 db lecsópaprika
  • 10 dkg szalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • só, bors, olaj
  • őrölt pirospaprika (1 teáskanál)

A krumplit megpucoljuk és félkészre főzzük (villával ellenőrizhetjük, hogy kicsit még kemény maradjon). Megvárjuk, amíg kihűl, és felkarikázzuk a hagymával, a kicsumázott paprikával és a paradicsommal együtt. Olajjal kikenünk egy tepsit, és egymásra rétegezzük a zöldségeket: legalulra a burgonya kerüljön, erre a paprika, paradicsom és a hagyma. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jöhet rá a ponty, amelyre szalonnadarabkákat helyezünk. A tejfölt kikeverjük először magában, majd egy teáskanál sóval, egy teáskanál paprikával és az összezúzott fokhagymával is átkeverjük és a halra kanalazzuk. 180 °C-os sütőben alufóliával letakarva fél óráig sütjük, majd levesszük a fóliát és további 20 percig sütjük, amíg szépen meg nem pirul a teteje.

#okostipp: ponty helyett próbáljuk ki lazacszeletekkel is! Ezekből elég fél kilogramm is egy tepsihez, a lazac karakteres íze így is remekül érvényesül majd! Szalonna helyett baconkockákat használjunk, és ha könnyebb fogásra vágyunk, a burgonyát cserélhetjük cukkinikarikákra.

Rántott hal másképp!

Ez a “bundás” hal jó választás a ropogós, rántott dolgok kedvelőinek, és azoknak is, akik mellőzni szeretnék a bő olajban sült ételeket.

Hozzávalók:

  • fél kg fehér húsú hal
  • 13-15 dkg panko morzsa vagy kiszáradt kenyérből készített morzsa
  • 1 Maggi Csípős Halászlékocka
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre víz

A halszeleteket besózzuk és kivajazott tepsibe fektetjük őket. A morzsát rányomkodjuk a szeletekre és előmelegített, 200 °C-os sütőben bő negyedóra alatt ropogós aranybarnára sütjük. A panko morzsát beszerezhetjük nagyobb hazai szupermarketekben és ázsiai boltokban, de ha szilánkos, fehér morzsát szeretnénk, kiszárított fehér kenyérből otthon is elkészíthetjük, ha levágjuk a héját és úgy daráljuk le. Amíg a hal sül, felkockázzuk a vöröshagymát és a fokhagymát, megfőzzük egy bögre vízben a Maggi Csípős Halászlékockával együtt, majd átpasszírozzuk és besűrítjük a kis doboz tejföllel. Egy szószos edénykében kínáljuk a halszeletek mellé! Párolt zöldségek, tört burgonya vagy burgonyapüré illik a legjobban mellé.

Még több karácsonyi receptet gyűjtöttünk össze itt! Bármelyik finomság kerül az ünnepi asztalra, garantáltan repetát kér belőle a család! smiley

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére