Hogyan lesz kevesebb szemetünk? 3 lépés a hulladékmentes háztartás felé

Íme a lépések, hogyan lehetünk kezdőkből profi szemétvisszaforgatók! Akciótervünkkel 2 hónap alatt bárki meg is felezheti a heti hulladékadagját.

0. szint, a felkészülés

FELADATOK: közös célkitűzés * otthoni felmérés * családi kupaktanács

IDŐTARTAM: 1 hét

A legbátrabb és a legizgalmasabb lépés, amikor ráállunk a hulladékcsökkentők pályájára.

Ahhoz, hogy sikerüljön, érdemes átgondolni, hogy ez miért fontos nekünk és a családunknak. Nem feltétlenül kell olyan magaslatokig emelkedni, ahol az egész bolygó megmentéséért vívunk harcot (bár meglehet, hogy a kiskamasz családtagok szívesebben képzelik magukat egy szuperhősnek, aki mágikus képességei által, a teret is meghajlítva veszi fel a küzdelmet a szemétvilág ellen), néha elegendő olyan profán célokat is megfogalmazni, mint

 • „Kis méretű a kukánk, de egy ideje minden alkalommal túlcsordul szeméttel. Jó lenne, ha nem kéne a szomszédok kukáiba bekommandózni a mi szemetünket.” vagy
 • „Jó lenne, ha nem kellene szinte ugyanannyi cuccot lecipelni a lépcsőn a szemetesig, mint amennyivel feljöttünk a bevásárlás után.” vagy
 • „Milyen jó lenne, ha a gyerekeknek már természetes lenne, hogy kevesebbet szemetelnek a mindennapokban”

Ha megvan a cél, akkor jöhet egy kis alapozás. Méghozzá az, hogy körülnézünk a lakásban, és szigorúan felmérjük, hogy mennyire vagyunkszemetesek:

 • A fürdőszobában is van szemetes? Mit dobunk ide?
 • Milyen gyakran telik meg a konyhai kuka? Mi landol benne? Lehet azt jobban szelektálni? Egyáltalán, mit gyűjtünk (és milyen rendszeresen) szelektíven?
 • A gyerekszobá(k)ban is van esetleg szemetes kosár? Mit dobnak bele?
 • A fürdőszobában, a konyhában, a gardróbszekrényben állnak félig kiürült vegyszeres flakonok? Szórófejesek?
 • Miben tároljuk a fűszereinket? Szükségünk van-e különféle apróbb-nagyobb (ötletes) tárolóra a lakás különböző pontjain?

A felmérés után pedig jöhet a családi kupaktanács arról, ki hogyan száll bele a családi szemétforradalomba. A gyerekek és családtagok bevonásával kapcsolatban ebben a cikkben megfogalmaztunk néhány játékos praktikát.

1. szint, az amatőr kukabúvár fokozat

FELADATOK szelektív alapozás * szelektív átállás * szemétanalízis és bakiparádé

IDŐTARTAM 2 hét

Itt az idő, hogy kiderüljön, mit hogyan lehet külön gyűjteni.

Érdemes aszerint pakolni a szemetet, ahogyan majd a továbbiakban fel is tudjuk használni vagy éppen ahogyan a szelektív gyűjtőállomásokra, szemetesekbe betesszük. Eszerint:

KÉK színű edénybe kerül: papír és italos karton, újság, folyóirat, füzet, könyv, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, szórólap; tejes, gyümölcsleves doboz (tetrapak, tetrabrik) (csak kiöblítve)

SÁRGA/SZÜRKE színű edénybe kerül: műanyag és fém (pet palack és kupakja, mosószeres és öblítős flakonok, kiöblített háztartási flakon, tiszta fólia, zacskó, reklámszatyor, üdítő, sörös, konzerves doboz (csak kimosva)

ZÖLD színű konténerbe tesszük: kimosott, színes üveg (italos, parfümös és egyéb öblös üvegek (kupak nélkül)

FEHÉR színű konténerbe dobjuk: kimosott, fehér üveg (italos, befőttes, parfümös és egyéb öblös üvegek (kupak nélkül)

VESZÉLYES HULLADÉKOT pedig teljesen külön tároljuk:

 • a fáradt olajat a benzinkutakra vihetjük
 • az elemeket és műszaki cikkeket szakáruházakban is leadhatjuk.

A KOMPOSZTnak alkalmas maradékokat (pl. tojás-, zöldség- és gyümölcshéj, kávézacc, természetes alapanyagok) akár a kertben vagy az erkélyen vagy a konyhában a szemetes mellett, külön zárt edényben is gyűjthetjük, ahol kiváló komposztanyag válik belőlük a növényeinknek.

#okostipp A család tudásának elmélyítésére vessük be a játékosságot. Szedjünk össze közösen mindenféle otthoni eszközt, mindennapi használati tárgyat. Mindenki a saját maga által vállalta szelektív felelősként (ki-ki választhat, hogy a jövőben a műanyagot, üveget, komposztot stb. és annak gyűjtését felügyeli majd) csoportosítsa maga elé.

Ha megvannak a felelősök, akkor kezdődhet az első küldetés: a hétvégi közös gyakorlás után találjuk meg minden szemétnek a helyét és kezdjük el csoportosítva gyűjteni a mindennapokban.

Az első hét végére nézzük meg, mennyivel kevesebb szemét gyűlt össze a nagy, korábban mindent elnyelő szemetesünkben és #szemétanalízis jeligére közösen nézzük végig, hogy ami benne maradt, azt még tovább tudjuk-e valahogy szelektálni. Van néhány buktató, ami a hétköznapok sűrűjében könnyen becsúszik, íme ezek közül néhány és egy pár bevált ellenszer:

 • BUKTATÓ: a reggeli rohanásban a „jaj most erre nem érek rá” jeligére ugyanúgy a mindenes szemetesben landol a joghurtos pohár vagy a tejes doboz.
  • MEGOLDÁS: legyen egy doboz a konyhapulton, amibe kutyafuttában bedobhatjuk a később elöblítendő szemeteket. Az esti fürdés előtt elpakolós rituáléba pedig vegyük bele ezt is, hogy ezek tényleg, tisztán, szépen a helyükre kerüljenek.
 • BUKTATÓ: olyasmit is találunk a szemetesben, amire korábban nem is gondoltunk, hogy külön is lehet gyűjteni. Ilyen lehet például a tasakos félkész étel csomagolása vagy akár a különböző feljegyzéseink papírfecnijei.
  • MEGOLDÁS: Tájékozódjunk! Ne legyünk restek átböngészni a szelektív kukákon látható jelzéseket, a különböző információs anyagokat, nézzünk utána az interneten vagy kérjünk segítséget profiktól.
 • BUKTATÓ: büdös van. Hiába kevesebb a szemét, egyszerűen büdös van.
  • MEGOLDÁS: csak a nem szennyezett szelektív szemét nem büdös. A flakonokat, palackokat, konzerves és más dobozokat ki kell öblíteni.

A második héten jöhet a hibajavítás, azaz az előző heti tapasztalatok alapján magasabb hatékonysági mutatóval gyűjthetjük a szemetet. Ne feledjük azt is megtervezni, hogy az otthoni kis mini lerakónkból hogyan, mikor, milyen rendszerességgel jut tovább a szelektív szemét.

2. szint, a középtávos szemetesvarázsló

FELADATOK bevásárlás újratervezése * menütervezés * csomagolóanyag csökkentés

IDŐTARTAM 2 hét

Ha már vidáman megy a szelektív gyűjtés, akkor kettes fokozatba kapcsolhatunk. Ahhoz, hogy tényleg kevesebb szemetünk legyen, meg kell terveznünk a háztartásunkat. A következő lépések megtételével egyenes arányosan fog csökkenni a szemétmennyiségünk:

1. Készítsünk egy listát, hogy miket vásárolunk rendszeresen. Kerüljenek fel rá a tisztítószerek, a tisztálkodószerek, a csomagolóanyagok (az alufólia és az uzsonnás zacskó is ide tartozik!)

 • Ha ez megvan, akkor nézzük meg, hogy mire van szükségünk igazán.
 • Például tényleg szükséges 4 féle sampon? Vagy elegendő egy féle? Ha igen, akkor vehetünk nagyobb kiszerelésűt is.
 • Ha kifogy az ablaktisztító, akkor szórófejeset vagy utántöltőt veszünk?
 • Át tudunk állni a környezetbarátabb megoldásokra? Például a tisztítószereknél az ecet vagy a szódabikarbóna kiválthat néhány terméket. Melyik lenne cserélhető?
 • A gyerekeknek valóban minden tízóraiját szalvétába vagy alufóliába vagy uzsonnás zacskóba kell tenni? Kiválthatja ezt egy több fakkos tízórais doboz vagy egy mosható uzsonnás táska?
 • Ha megvagyunk a racionális átgondolással, akkor állítsuk össze a következő kéthetes bevásárlólistánkat és amiből lehet, a nagyobb kiszerelést válasszuk.

2. Tervezzük meg a következő 2 hét menüsorát.

 • Ehhez gondoljuk át például, hogy
 • Melyik családtag visz magával tízórait?
 • Mindenki ugyanazt eszi vacsorára?
 • Hányszor eszi meg ugyanazt az ételt a család? Lehet-e valamiből előre nagyobb mennyiséget főzni (és opcionálisan kis adagokban lefagyasztani)?
 • Kell bevetni ételmentő ötleteket (pl. a maradék pörköltet feltuningolni palóclevessé)?
 • Ha ez megvan, akkor jöhet az élelmiszeres bevásárlólista és annak szétszedése lelőhely és praktikum szerint

 • A piacon kapunk kimérve is pl. hüvelyeseket, ezekhez vihetünk magunkkal tároló edényt és máris előre megszabadulunk néhány zacskótól
 • Az áruházban lehetőleg a nagyobb kiszerelést válasszuk, amiből csak lehet (például a Bolognai spagetti alapból is találunk XXL kiszerelést)
 • A bevásárlásnál pedig felejtsük el az egyszer használatos műanyag- és papírzacskókat, mindig legyen a táskánkban textilszatyor, a nagyobb vásárlásokhoz pedig a füles kosár, az autó csomagtartójában a műanyag tároló a leginkább szemetelésellenes.

3. szint, a pro hulladéknindzsa

FELADATOK kreatív felhasználás * újrahasznosítás

IDŐTARTAM 2 hét

Végre működnek az alapok, átadhatjuk magunkat a kreativitásnak. Íme 5 tipp, hogy a kevesebb, de azért még a háztartásunkban fellelhető szelektív szeméttel mi mindent kezdhetünk:

Pet palackok nélkül ez a színpompás virágfal sem jöhetett volna létre, így talán mégis lelhetünk bennük egy kis örömöt smiley Rögzítsd a palackokat kampó, ragasztó vagy kötözés segítségével a falra, és helyezz beléjük minél színesebb virágokat. Ha szeretnéd, akár le is festheted a palackokat, hogy biztosan passzoljanak a lakásod színeihez.

#okostipp: Minél több a méret és a szín, annál szemet gyönyörködtetőbb a végeredmény.

Elkopott az autógumi? Némi színes festék és máris kész az út menti virágtartó. Szintén komposztálhatunk is ezekben: 2-3 gumit egymásra téve már egy igazán méretes tárolót kapunk, a tetejére pedig mehet egy bélelt gumi, amibe virágot ültetünk. Így a komposzt szagmentesen dolgozhat, míg mi a viráglátványt élvezzük.

Csak még egy gondolat a növényekről. A régi, kopott fiókos szekrényt béleljük ki geotextíliával és már el is ültethetjük benne a fűszernövényes konyhakertet. Arra figyeljünk, hogy felülre kerüljenek az alacsonyabb vízigényű, alulra pedig olyan, a pangó vizet is kibíró illatos zöldfűszerek, mint a tárkony, a lestyán, a fodor- és macskamenta, a metélő fokhagyma, a kömény, a majoránna és a zsázsa.

A műanyag kupakok, befőttes gumik és kanalak tökéletesen alkalmasak házi kisautók készítéséhez. Ráadásul a legkisebb családtagokkal közös kreatívkodás során a finommotorikus készségek is játékosan fejleszthetők.

A játékkészítésnek is vannak fokozatai. wink Egy kartondoboz, egy festett palack rakétaként felvéve a kis űrhajósok kedvence lehet.

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére