<

Így készülj fel a hosszú hétvégékre!

Hogyan töltsd fel okosan és folyamatosan a készleteidet, hogy ne okozzanak meglepetést a hosszú hétvégék?

A késő őszi időszakban több olyan pirosbetűs bejegyzés van a naptárban, ami nem csak munkaszüneti napot jelent az Okoskonyha háziasszonyainak, hanem azt is, hogy a pénztárcabarát és időhatékony felkészülést időben meg kell kezdeni. Ez a töltekezés nem csak az ünnepnapok miatt hasznos, hanem mert a hűvös idő beálltával amúgy is érdemes feltölteni a téli készleteinket.

A nagymama savanyúságoktól roskadozó kamrája ma már jószerivel csak egy vintage álom, és a pörgős hétköznapokban nincs is igazán szükség rá. Egy négy fős családnak egy megtermett konyhaszekrény is elegendő ahhoz, hogy akár napokon át úgy készülhessenek a finomságok a konyhában, hogy ki sem kell tenni a lábunkat az első boltig, piacig vagy szupermarketig.

No de lássuk, milyen az erre alkalmas konyhaszekrény!

 • A polcos és fiókos is nagyszerű: a polcos a klasszikus megoldások kedvelőinek lesz remek választás, a fiókos pedig azoknak, akik szeretnek felülről rápillantani arra, mi minden van otthon.
 • Mindenekelőtt tiszta és rendszeresen fertőtlenített. A tisztaság egyik kulcsa, hogy mindent megfelelően tárolunk: a csomagolások legyenek sértetlenek, a lisztféléket, tésztákat, hüvelyeseket, magvakat és fűszereket tartsuk zárható (befőttes vagy csatos) üvegben. Így elkerülhetjük a gyakori kellemetlen vendégek, az élelmiszermolyok megjelenését.
 • Rendszerezett, azaz mindennek megvan a maga helye.
  • Alulra mehetnek a konzervek, befőttek, lekvárok, különféle hűtést nem igénylő italok.
  • Csípőmagasságba a fűszerek, alapok, hűtést nem igénylő kész- és félkész termékek. A sütés-főzés hozzávalói, szószok, cukrok, sók.
  • Szem- és kézmagasságba kerüljenek a minden nap használatos alapanyagok. A rizs- és gabonafélék, hüvelyesek, tészták, lisztek. A bontott olajok, ecetek, ízesítők.
  • Magasabbra pedig mehet minden, ami ritkábban szükséges: a szemes kávé, a nassolnivalók, csokoládék, magvak és aszalványok.

Miből, hogyan érdemes raktározni?

Nem a mennyiség, hanem a sokféleség miatt igazán #okoskonyha az okoskonyha! Az egyféle alapanyag túlzott felhalmozása ugyanis egyrészt nem teszi lehetővé a változatosságot, másrészt pedig az évszakváltásokkor megjelenő kártevők megtelepedésének is kedvez a régóta ugyanott megbúvó, tartós élelmiszer.

Itt is érdemes követni az alapelvet, hogy amihez 2 hónapig nem nyúlunk a konyhaszekrényben, az valószínűleg el is hagyható hosszú távon az otthoni kínálatból.

De mégis hogyan lehet színes, izgalmas, változatos az elemózsiás szekrény?

 • Ha egyféle liszt helyett tartunk többfélét, de abból kevesebbet. Egy négy fős családnak, akik jóformán csak hétvégén vannak otthon, teljesen fölösleges 3-4 kiló lisztnél többet felhalmozni. A megszokott fehér- és rétesliszt mellett fokozatosan hozzunk be új liszteket a háztartásba: érdemes kipróbálni a rozslisztet, a teljes kiőrlésű lisztet vagy éppen az egyre népszerűbb magliszteket.
 • Gondoljunk a hüvelyesekre! Nem csak főzeléknek, hanem köretnek is remek, ha van otthon a klasszikus lencse mellett például vörös lencse, sárgaborsó, csicseriborsó, fehér bab.
 • A gabonafélék is minél sokszínűbbek, annál izgalmasabbak. Sokszor elég akár csak 20-20 dkg ezekből, egymással vegyítve pedig újszerű köreteket, salátákat készíthetünk például kölesből, hajdinából, bulgurból, kuszkuszból. Egy színes bulgur saláta vagy mediterrán csirkés bulgur saláta akár 30 perc alatt kész és egy jól felszerelt konyhában minden meg is található hozzá!
 • Ne becsüljük alá a félkész segítségeket! Egy fáradt hét után igazán jól fog esni, ha van miből választani 10-20 perc alatt elkészülő ételt. A Maggi Finom falatok például éppen ezért lehetnek megbecsült fióklakók, az Indiai pirított tésztától a Bakonyi gombás verzión át a Spenótos-sajtos tésztáig igazán széles a kínálat.
 • A befőttek, lekvárok, zöldséges pástétomok, dunsztolt lecsók és zakuszkák is méltán színesíthetik a polcunkat, csakúgy, mint a zöldség- és halkonzervek, ezekből is inkább többől 1-1 félét, mint egyféléből rengeteget tegyünk a szekrénybe.
 • A fűszerek mellet kapjanak helyet a fűszerkeverékek, amelyek abban támogatnak bennünket, hogy ha éppen nem vagyunk kísérletezős kedvünkben, akkor is biztosan egy jól bevált ízvilágot varázsoljunk a családi asztalra. Mindegy, hogy csirke vagy sertés ízesítése vár ránk, gyros, pikáns vagy éppen fokhagymás ételre vágyik a család, ezeknek a segítségével, bármelyikkel hamar és játszi könnyedséggel elkészülhetünk
 • Ugyanígy ne legyünk visszafogottak, amikor a magféléket válogatjuk össze, 5-10 dkg dió, mandula, mogyoró, kesudió, lenmag, szezámmag bármelyik gyors étkezésünk szuper kiegészítője lehet, ha gyorsan megpirítjuk és ízlésesen rászórjuk az ételre.

És akkor jöjjön végre, aminek jönnie kell.

A

négyhetes

pénztárcakímélő

villámprogram,

aminek során új tartalommal telik meg a konyhaszekrényünk.

1. hét

Jelszó: Szerva itt, csere ott!

Ha heteken át azt látjuk, hogy rendszeresen a kosarunkban landolnak olyan termékek, amik gyakorlatilag akkor is bekerültek a kosarunkba, amikor nem is volt rájuk igazán szükség (például még egy kiló cukor, csak egy kis plusz üdítő, hárommal több zsemle, mint ami elfogy), akkor itt az ideje kicsit szigorúbban nekiindulni a vásárlásnak.

Hétfőn, kedden és szerdán figyeljük meg, hogy a napi szokásos vásárlásaink során mi esik még csak úgy hopp bele a kosarunkba. Még egy tejföl? Csak úgy ránk ugrott a polcról egy kis keksz? Sebaj, hamarosan átvesszük az uralmat fölöttük!

Csütörtökön és pénteken kizárólag listával térjünk be a boltba (és nem éhesen!), és csak azt vegyük meg, amit előzetesen felírtunk.

Szombaton végezzünk egy gyors számítást, hogy a heti szokásosan elköltött kosztpénzhez képest hol tartunk. És ha az előző 2 napban akár csak néhány száz forintot is spóroltunk, akkor azt az összeget tudatosan költsük el fűszerekre, fűszerkeverékekre vagy magvakra.

2. hét 

Jelszó: Minden nap 1 új dolog!

Amikor a napi vásárlásainkat intézzük, a megszokott alapanyagokból minden nap csak egyet cseréljünk ki valami újra, ami eddig még nem volt sűrűn a konyhánkban. Ha például a megszokott kerekszemű rizsből vennénk egy kilót, akkor vegyünk fél kilót a basmati fajtából és válasszunk mellé valamilyen hüvelyest. Ha automatikusan nyúlnánk a BL55-ös lisztért, akkor nyúljunk egy sorral arrébb és válasszuk a rozslisztet.

3. hét

Jelszó: A nehézség a kihívás!

Ez lesz a legnehezebb hét. Minden. Egyes. Édesség. Csoki. Cukorka. Süti. Fagyi. BÁRMILYEN NASI. Helyett. Válasszunk. Egy. Kiegyensúlyozott. Étrendbe. Illő. Alapanyagot. Válassz különböző magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket.

4. hét

Jelszó: Jutalmam a jutalmad!

Hétfőn nyissuk ki a konyhaszekrényt. Idén csak sárgabarackot tettünk el? Vagy csak paradicsomot főztünk be? De ezekből van legalább 10 üveggel? Akkor elő a telefont és írjunk üzenetet a barátnőknek, hogy „helló, nektek mitek van?”.

Keddre már alakuljon egy szép kis kör, ki fog derülni, hogy Áginak a meggyszezonban érettségizett a lánya, Tündének minden nap estig kellett dolgoznia az epertermés idején, Hédi pedig szilvabefőzés helyett inkább leugrott pár napra a férjével a Balatonra.

Szerdán indulhat tehát a csere! 4 barátnő, 4 féle finomsága jár körbe.

Péntekre máris lesz egy üveg jó kis zakuszkánk, ribiszkelekvárunk a sültek mellé és még ki tudja mennyiféle jótétemény, ami éppen gazdát cserélt a mi dunsztolt vagy éppen fejre állított finomságunkkal.

Szombaton és vasárnap, miután a 4 hét alatt félig kicserélődött a konyhaszekrényünk tartalma, a receptfüzetünket is feltölthetjük az új alapanyagokhoz kapcsolódó okosreceptekkel, hogy felkészüljünk az őszi hosszú hétvégék érkezésére!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére