Itt a szünet! - 3 ötlet türelmetlen gyerekek mellé

Amikor a V is felkerül az AKÁCIÓ elé, akkor egy pillanatra sokkot kapnak az anyukák és nagymamák, hogy a következő heteket hogyan teszik a gyerekek számára változatossá. Hogyan nem fognak minden nap a konyhában főni, miközben mégis a legklasszabb fogások kerülnek a családi asztalra. Mindez a türelmetlen lurkók mellett sem lehetetlen, mutatjuk hogyan!

TIPP #1 Együtt, de tényleg!

A közös főzés nem mindig leányanyaálom, mert néha ugyan háromszor annyi idő, mint amennyi egyedül lenne, viszont sokszor a sikerhez vezető egyetlen út, mert

  • az „Anya gyere játszani” kezdetű mondat legalább 13-szor hangzik el egy átlagos főzés alatt, ha viszont közösen vágunk bele a konyhai teendőkbe, akkor együtt is vagyunk és ebéd is lesz
  • amelyik étel elkészítésében aktívan benne lehetnek a legkisebb családtagok, azt nagy valószínűséggel szívesebben is eszik meg, még ha olyan egyébként általában elutasított hozzávalókkal is készül, mint a spenót vagy a brokkoli
  • mert nincs az a korosztály, amelyik ne lehetne valamilyen formában jelen.

No de lássuk, melyik korosztály miben pró a konyhában!

0-1 év között: ebben az időszakban egy dolgot igényel a leginkább a baba, méghozzá az anya közellétét. Éppen ezért válasszunk kényelmes, rugalmas anyagú hordozókendőt, kössük magunkra a legkisebb gyereket és ő igen jót fog szundítani rajtunk, amíg mi előkészítjük és sütőbe rakjuk az ételt.

Aki nem szívesen tölti kendőben az idejét, az a babahordozóból figyelheti a konyhai munkálatokat, a már fogni tudó baba kezébe pedig fakanalat, műanyag tányért, poharat adhatunk, hadd ismerkedjen velük!

1-2 év között: ez már az aktív mozgás időszaka, amikor beköszönt a nagy felfedezések kora. Ürítsünk ki egy alsó fiókot a konyhában, tegyük át ide a műanyag dobozokat vagy a lábasokat, fedőket és fatányérokat, vágódeszkákat. Főzés közben engedjük a totyogónak, hogy nagy örömmel felfedezze, ki-bepakolja ezeket. Miután végzett a nagymozgással, tegyük be az etetőszéket a konyhába és az asztalkájára öntsünk nagy méretű babot vagy éppen makaróni tésztát, hadd válasszon egy zárható tetejű dobozt magának, amibe nagy műgonddal pakolhatja, válogathatja az alapanyagokat.

2-3 év között: ne becsüljük alá ezt a korosztályt. Egy stabil hokedlire állva boldogan fogja megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket (és még pancsolhat is közben!), mivel az apró mozgásokban egyre ügyesebb, így ebben a korban kezdhetjük a (nem forró) ételek közös keverését, fűszerezését, de a segítségével csoportosíthatjuk (szín, forma, sorrend stb. szerint) a hozzávalókat, amiket miután mi óvatosan feldaraboltunk, ügyesen hozzá is adhat a készülő ételhez. A kétévesek nagy örömmel fogdosnak nagyon apró dolgokat, így megkérhetjük, hogy segítsenek nekünk borsót fejteni, lencsét tisztítani stb.

3-5 év között: gyúrás, gyúrás, gyúrás! Eljött a nagymama házi tésztáinak és sütijeinek korszaka, aminek keverésében, gyúrásában, formázásában, és persze megevésében remek partnerünk lehet egy kis óvodás. Fontos, hogy hagyjuk érvényesülni a kreativitásukat (miért ne lehetne kocka alakú a pogácsa, ha neki épp ahhoz van kedve?) és ne legyenek várakozásaink a magazinok boldog anya-lánya közösen süt fotóival kapcsolatban, mert ránk egy MASZATOS GYEREK, MASZATOS KONYHÁVAL vár. De ez így jó, ennek van itt most a helye és az ideje. Csak ne porszívózás után lepje el lisztfelhő a lakást.

5-7 év között: itt a nagy önállóság ideje! A számára ismerős alapvető ételekhez együtt kikészíthetjük, megtisztíthatjuk, óvatosan felapríthatjuk a hozzávalókat, majd engedjük, hogy a keverés, fűszerezés önállóan történjen. Ennek a korosztálynak hatalmas sikerélményt jelent, hogy ha a szüleitől, nagyszüleitől megszokott, kedvenc ételeit ő maga elkészítheti és nem csupán szépen díszítheti, szervírozhatja a családtagoknak, de szinte teljes egészében ő készíti! Ehhez úgy segíthetjük hozzá leginkább, ha az arányokat és a fűszerezést nem bízzuk a véletlenre smiley Például a zöldségek és fűszerek természetességével készült MAGGI fűszerkeverékekkel a fasírt, a gyros vagy sült krumpli is mindig ugyanolyan ínycsiklandó lesz.

7-10 év között: ebben a korban (ha korábban is a konyhai feladatok aktív részese volt a gyermek, akkor) még nagyobb teret engedhetünk a fantáziának és közösen kísérletezhetünk az ízekkel. Állítsuk össze együtt a menüt, egy-egy kisebb fogás elkészítését már önállóan rábízhatjuk a kisiskolásra, aki feltehetően nagy segítségünkre lesz a receptek lépéseinek felolvasásában is. Például egy hideg gazpacho leves vagy egy gyorsan elkészülő lecsó nagy sikert arathat.

11-14 év között: itt az ideje, hogy a nyáron megosszuk a feladatokat. Készítsünk együtt a gyerekek kedvenc ételeikből egy saját, családi recept füzetet, ahová nem csak a hozzávalókat és az elkészítés módját jegyezhetik fel, hanem a készülés menetét lefotózhatják a fényképezőgéppel, telefonnal, a nyomtatott fotókat pedig beragaszthatják a recepttárba. Majd ha mindegyik nyári kedvencet elkészítettük közösen, akkor tervezzük meg együtt a következő heti otthoni menüt, és amikor a kiskamaszok kedvencei kerülnének a tányérra, akkor gondos figyelem mellett bízzuk rájuk az elkészítést

TIPP #2 Csak 20 perc!

Szó se róla, vannak gyerekek, akik semmilyen érdeklődést nem mutatnak a konyha iránt. És vannak szülők, akik szintén így vannak ezzel. Különösen kánikulában.

Nincs is ezzel semmi gond. Akkor húzzunk egy határt és

mondjuk ki, hogy ez a nyár a megúszós kajáké.

Amikor se a gyerekeknek, se nekünk nincs türelmünk, kedvünk, energiánk étkezésenként 20 percnél többet ráfordítani a konyhában ügyködésre.

Gyűjtsünk össze 20 olyan receptet, amit főétkezésekként bátran tudunk variálni, és amelyekhez a pucolás, megmosás, aprítás, keverés legfeljebb bő negyed órát kíván részünkről. Egyébként meg rotyog magában (kis lángon, némi odafigyeléssel) vagy csendesen sül a sütőben, serpenyőben.

Segítségképpen íme az Okoskonyha csapatának 20 kedvenc megúszós (DE NAGYON FINOM) étele:

1. Avokádó quesadilla

2. Bulgur saláta mediterrán csirkével

3. Sült csirkés penne

4. Sült rizsgolyó bazsalikomos krémsajttal

5. Csirkés sajtos rakott tészta

6. Bolognai tepsis metélt

7. Csirkemell sült paradicsommal és gombával

8. Barackos rakott csirkemell

9. Pirított tészta szezámmagos csirkével

10. Pikáns töltött cukkini

11. Görög nyári tésztasaláta

12. Sárgabarackos csirkemell nyárson

13. Grillezett csirke trikolor nyárssal

14. Mediterrán csirkemell zöldfűszeres grillezett kukoricával

15. Roston csirkés fűszervajas saláta

16. Pásztortarhonya gazdagon

17. Mézes mustáros csirke

18. Vargányás gombakrémleves bagettkarikákkal

19. Paradicsomszószos golyók pitában

20. Spagettis omlett

TIPP #3 Várakozni is tanulni kell

Nyilván senki nem szeretné egy folyamatos türelmetlenkedésben tölteni a nyarat. Nyilván az ebéd nem fog 1 perc alatt elkészülni. Nyilván a cérna nemcsak azon, hanem ezen, a szülői oldalon is elszakadhat.

Ezért.

Csak.

Lassan.

A.

Testtel.

A várakozást, a türelmet ugyanúgy tanulni kell, mint kanállal enni vagy váltott lábbal lemenni a lépcsőn. Szóval, ha a gyerekünk még 5, 10 vagy 15 percet sem tud kibírni (természetesen a megfelelő életszakaszban, nem újszülöttként vagy totyogóként) nélkülünk, mert hiszti, őrjöngés vagy sértődés a vége, akkor nézzünk a probléma mélyére és tanítsuk meg várakozni.

Első lépés: felejtsük el a prédikációt.

Második lépés: kezdjünk el játszani, az ő fejével gondolkodni és onnan közelítsük meg a nehézséget.

Kezdő várakozóknak (2-4 éveseknek) a megszemélyesítés a kulcs, méghozzá egy kedves játék vagy mesehős formájában. Például, ha elkezdünk játszani egy plüss kutyával és egy kiselefánttal, akkor akár meg is kérhetjük őket pár dologra. Például, hogy árulják el, mit ennének ebédre. Vagy nézzék meg a gyerekek segítségével, van-e a választott sütőben sült husihoz Fokhagymás fűszerkeverék a spájzban. Vagy csücsüljenek fel a konyhapultra és szagolják meg a friss zöldségeket és meséljék el, milyen az illatuk. Ha pedig türelmetlenek volnának a kiskedvencek, akkor kérjük meg a gyerekünket, hogy segítsen nekik, hogy ne unatkozzanak annyira.

A középfokozatú várakozóknak (5-7 éveseknek) már sokkal erősebb az időérzékelése, és fontos is, hogy tisztában legyenek az idő mennyiségével és értékével. Például kezdjük el mérni, mi mennyi idő. Stopper órával a lakásban járkálva válasszunk ki közösen dolgokat, amiknek megmérjük (és felírjuk, lerajzoljuk egy füzetbe) az idejét. Mennyi ideig mossuk a kezünket? Vesszük fel a cipőnket? Esszük meg a süteményt? Terítünk meg? Ha ebből összegyűlt egy szép kis tárház, akkor ezekkel a hasonlatokkal éljünk: kérek egy ölelésnyi időt vagy most szükségem van egy puzzle-nyi időre a konyhában. Fontos, hogy ne éljünk vissza a gyerekek időérzékelésével. Ami 5 perc a füzetben, az legyen annyi a valóságban. Utána, ha szükségünk van még időre, akkor közösen megbeszélve inkább toljuk meg még egy hangyabokányi hosszal. smiley

Minden korosztálynak: unalomig ismételt a példamutatás. Ha mi türelmetlenkedünk, amíg bekötik a cipőjüket, negyvenedszerre is visszamennek egy játékért (amikor egyébként nem sietünk), akkor nincs mit csodálkozni, ha ugyanezt kapjuk viszont, amikor mi is haladnánk. Szóval, csigavérre fel!

Végül pedig akár bevonjuk a család legkisebb tagjait a főzésbe, akár segítünk nekik abban, hogyan lehetnének türelmesek, egy dolgot ne felejtsünk el: a gyerekek a legjobb tükrei a mi hozzáállásunknak. Ha mi türelmesebbek leszünk (velük és egymással), az egészen biztosan rájuk is hatni fog.

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére