Karácsonyi gasztroajándékok - 1. rész

Saját kezűleg készített ajándékot kapni – és adni is – mindig nagy öröm. Karácsonyra készülhetünk egyedi meglepetésekkel a gourmet rokonoknak, barátoknak. Összeszedtünk néhány ötletet, amivel meglephetjük őket!

Vásároljunk egy szép fémdobozt, és töltsük meg zabpelyhes keksszel! Ez a süti gyorsan elkészül, és sokáig eláll, így az sem gond, ha a többnapos ünnep végén tudjuk csak odaadni a megajándékozottnak.

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 125 gramm zabpehely
  • 150 gramm finomliszt
  • 125 gramm cukor
  • 125 gramm puha vaj
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • fél tasak sütőpor

A vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá sorban a többi hozzávalót, és keverjük össze őket. Teáskanálnyi adagokat rakjunk sütőpapírral kibélelt tepsibe, a kanálnyi tésztákat lapítsuk le a tenyerünkkel. Tegyük a kekszeket a sütőlapra, majd süssük őket szép barnára.

#okostipp: Ezt az alapreceptet kedvünk szerint variálhatjuk, az összekevert tésztába dobhatunk vörös áfonyát, kandírozott narancshéjat, összetört csokit, jópofa az is, ha színes cukorkákat keverünk bele.

Fűszerolajat is készíthetünk szeretteinknek: akik maguk is szeretnek sütni-főzni, biztosan értékelni fogják. A saját készítésű fűszerolaj nemcsak egyedi ajándék, de remekül mutat a konyhában is, ha ízléses, különleges formájú üvegekbe töltjük.

Tegyünk egész borsot, szárított kakukkfüvet, rozmaringot és egy fej fokhagymát is egy kis üveg aljába, majd öntsünk rá olívaolajat. Ne tegyünk túl sokat egyik fűszerből sem, hogy ne legyen túl erős az íze a fűszerolajnak. Az olajat salátaöntetként és főzésnél is felhasználhatjuk húsokhoz, tésztákhoz.

#okostipp: Ha korábban elkészítettük, akkor már karácsonyra átveszi az olaj a fűszerek ízét, ha az ünnep előtti napokra hagytuk a kézműveskedést, akkor az ajándék mellé jó tanácsot is adjunk: a felhasználással várni kell 2-3 hetet, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek.

Egy ízléses szalaggal átkötött lekvár is az egyediséget, a gondoskodást fejezi ki. A befőttesüveget feldobhatjuk kézzel írt címkékkel vagy kedves, téli hangulatú matricákkal is. A mézeskalács nemcsak desszertnek, a fára akasztva, hanem ajándékba is édes meglepetés szeretteinknek. Nyugodtan rugaszkodjunk el a megszokott formáktól és mintáktól, készítsünk vicces mézeskalácsokat, így még személyesebb lesz az ajándékunk.

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 kg liszt
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
  • 250 ml méz
  • 3 db tojás
  • a cukormázhoz: 2 db tojásfehérje és 30 dkg porcukor

Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket, ezután adjuk hozzá a tojást, a megolvasztott margarint és a mézet. Gyúrjuk egészen addig, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Nyújtsuk 1/2 vagy 1 centi vastagságúra a tésztát, majd szaggassuk ki a formákat és helyezzük őket vajazott, lisztezett tepsibe, utána mehetnek is a sütemények a sütőbe 180 °C-ra 30 percre. Amíg sül a süti, készítsük el a díszítő mázat: 2 tojásfehérjét verjünk fel félig keményre robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot adagoljuk hozzá lassan, és keményedésig habosítjuk.

Ha teljesen kihűltek a süteményfigurák, engedjük szabadjára a fantáziánkat, és díszítsük őket színezett cukormázzal vagy olvasztott csokival.

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére