Karácsonyi gasztroajándékok - 2. rész

A kézzel készült ajándéknál csak az ehető ajándékkal szerezhetünk nagyobb örömöt! Készítsünk szívet melengető finomságokat azoknak, akiket a legjobban szeretünk! heart

Már sok ötletet bemutattunk az Okoskonyhán, de azoknak is készültünk néhány extra tippel, akik az utolsó pillanatra hagyják a készülődést! Ezeknek a gasztroajándékoknak december 23-án sem késő nekifogni, ha a csomagolás jól sikerül, gondos munkáról és odafigyelésről tanúskodnak!

Forralt bor aszalt gyümölcsökkel

  • 1 üveg bor (lehet vörös és fehér is)
  • 1 szép, zárható üveg
  • 3-4 szem aszalt füge
  • 3-4 szem aszalt szilva
  • 3-4 szem aszalt datolya
  • Aszalt áfonya
  • 2-3 egész fahéj
  • 4-5 szem egész szegfűszeg
  • 4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • pár szem kardamom

Az aszalt gyümölcsöket az üvegbe rétegezzük, a borból, a mézből és a fűszerekből pedig forralt bort főzünk. A kész forralt bort ráöntjük a gyümölcsökre, megvárjuk, míg kihűl és rázárjuk az üveget. Nyakára szárított narancskarikából és szegfűszegből készült ajándékkísérő díszt kötözhetünk egy natúr zsineggel. Fogyasztáskor érdemes felmelegíteni!

Persze, frissen készített forró italokkal is feldobhatjuk vendégeink hangulatát!

Mézeskalácslekvár

Hozzávalók 2 közepes üveghez:

  • 7-8 alma meghámozva és felkockázva
  • 1,5 dl almalé
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 5 evőkanál barnacukor
  • 0,5 kávéskanál citromlé
  • 0,5 evőkanál zselésítő

Az almát és az almalevet feltesszük együtt főni, majd belekeverjük a fűszereket, a cukrot és a citromsavat. Folyamatosan kevergetjük. Amikor az almalé elpárolgott, az alma pedig pépes állagúvá vált, belekeverjük a zselésítő port is és összeforraljuk. Csíramentes, kifőzött üvegekbe merjük, lezárjuk az üvegeket és fejre állítjuk.

#okostipp: Jópofa csomagolás, ha az üveg nyakára mézeskalácsdíszt kötünk és így adjuk át!

Chai latte fűszerkeverék

A chai latte egyre népszerűbb a teakedvelők körében, egy indiai teakülönlegességről van szó, melynek harmóniáját a különleges fűszerek és a tej adják meg. Otthon is elkészíthetjük saját chai kreációnkat, csak egy kisebb fémdobozra, fűszerekre és fekete teára lesz szükségünk a forró ital alaphoz.

Hozzávalók:

  • 8-10 teáskanál teafű
  • 2 teáskanál zöld kardamom
  • 4 db fahéjrúd
  • 2 teáskanál egész szegfűszeg
  • 8 db csillagánizs
  • 3-5 szem szegfűbors

A fűszereket és a teát egymásra rétegezve megtöltjük a fémdobozt, és kedves, kézzel írt cetlit mellékelünk hozzá az elkészítési javaslattal: “Ez a doboz 6-8 bögre mennyei chai lattéhoz elég. Egy bögréhez tegyél fel 3 dl vizet egy edényben melegedni. Dobj bele 2 evőkanálnyit a teakeverékből, majd hagyd együtt felforrni! 1 evőkanál mézzel vagy barnacukorral ízesítsd, végül keverj hozzá 1 dl felhabosított tejet. Egészségedre!”

#okostipp: ha egy szép bögrét vagy egy tejhabosítót is adunk mellé, teljes lesz a teázó-szett! smiley

 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére