Karácsonyi vendégváró falatok

Ha az ünnepek nagy részét baráti és rokoni látogatásokkal töltöd, jól jöhet, ha van a tarsolyodban néhány sós és édes vendégváró recept, amik akkor is sikert aratnak, ha te viszed ajándékba a házigazdának! ;)

Nem kell feltétlenül új dolgokat kitalálnod az év végére, elég az is, ha a bevált ételeket „igazítod a karácsonyhoz”: egy szendvicset elkészíthetsz úgy is, hogy a kenyérre a sajtot sütiformával vágod ki, így karácsonyfa, csillag és angyalka is kerülhet a sonkára, szalámira. Ha a kenyeret is vágod formára, senki sem tud majd ellenállni egy rénszarvasos szendvicsnek.

#okostipp: A tálaláson is rengeteg múlik: szerezz be ünnepi hangulatú szalvétákat és terítőt, szép tálakat, és az ünnepi asztal díszítéséről se feledkezz meg!

Ha olyan sütivel készülsz, amit meg lehet hinteni porcukorral, most bőven szórhatod a porcukrot, hogy a havas tájak szépségére emlékeztessen a sütemény. Készíts hókiflit, mézes krémest vagy linzerkarikát!

A linzer sokáig friss marad, és biztosan a te családod tagjai körében is népszerű, ezért jó ötlet karácsonykor nagyobb adagot sütni belőle.

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 nagyobb üveg eperlekvár vagy baracklekvár
  • cukrozott darált dió ízlés szerint
  • 1 tojásfehérje

A lisztet, a porcukrot, a vajat, a vaníliáscukrot, a sütőport, a tojássárgáját és a tejfölt gyúrd össze, add hozzá a reszelt citromhéjat is. A tésztát oszd két részre, majd csomagold fóliába, pihentesd egy órán át a hűtőben vagy hideg helyen. Az egyik adag tésztát nyújtsd ki, szaggatóval szúrd ki a formákat és tedd sütőbe: 180 °C-on 7-8 percen keresztül süsd őket. Amíg sülnek, a másik adag tésztát is nyújtsd ki és szaggasd ki a formákat, kend meg őket a tojásfehérjével, szórd rájuk a darált diót, majd mehetnek a sütőbe ezek is. Ha kihűltek a sütik, kend meg lekvárral az alsó részeket, erre mehetnek a második körben kisült, dióval megszórt linzerek. Mindenki imádni fogja!

#okostipp: Érdemes olyan édes és sós falatokkal készülnöd, amiket várhatóan a legtöbb vendéged szeretni fog. Gondolj arra is, hogy a rokonok, barátok sokszor autóval érkeznek látogatóba, így ne készíts csak likőrös, alkoholos süteményeket az ünnepekre.

Mindenképp készülj valami sós harapnivalóval is, mert a vendégek lehet, hogy a sok édes íz után inkább sós rágcsára vágynak.

Készíts sós tésztájú kalácsot sonkával és sajttal: laktató, ízletes, nem igényel sok időt az elkészítése, mégis biztosan sikered lesz vele!

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl joghurt
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 15 dkg sonka
  • 1 nagy pohár tejföl tejföl
  • mustár
  • reszelt sajt
  • hagyma
  • Maggí Ízvarázs Ételízesítő
  • szezámmag

 

A sós kalács töltelékéhez daráld le vagy szeld fel nagyon apró darabokra a sonkát, add hozzá a tejfölt, a mustárt, az Ízvarázst, az apróra vágott hagymával és a reszelt sajttal együtt.

A tésztához dolgozd össze a lisztet az egyik tojással – a másikkal a tészta tetejét kell lekenni – , az élesztővel, sóval, cukorral, joghurttal és a vízzel. Addig gyúrd, amíg kissé lágy, de már nem ragacsos tésztát kapsz. Hagyd kelni a tésztát, amíg a duplájára nem duzzad, majd oszd el 4 egyenlő részre.

Az egyik adagot nyújtsd ki kör alakúra és tedd bele a sütőpapírral bélelt tortaformába, majd kend meg a töltelékkel. A második adag tésztát is nyújtsd ki és fedd be vele a tölteléket. A megmaradt két adag tésztát is nyújtsd vékonyra és vágd fel csíkokra őket, ezeket pedig helyezd el középről kifelé indulva a tortaformában mintha virágszirmok lennének. A tészta tetejét kend le a második tojással, majd szórd rá a szezámmagot. Előmelegített sütőben 180 °C-on süsd meg szép pirosra.

#Okostipp: Hagyd kihűlni a sós kalácsot még a formában, várd meg, hogy a töltelék megdermedjen, és ne folyjon szét szeletelés közben.

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére