Kenyér, ahogy mi szeretjük – az új kenyér napjának margójára

Kolbásszal, sonkával, vajjal vagy lekvárral – egy friss, kívül ropogós, belül puha, és még friss szelet kenyér mindig jól esik. Mindennapjaink része, de valószínűleg ritkán gondolunk rá, mennyi mindent jelképez – az életet, a megélhetést és az otthont magát. Még a nemzeti ünnepek között is helyet kapott, ezért megérdemli, hogy részletesen foglalkozzunk vele. Vágjunk is bele! wink

A kenyér mint az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, kiemelt szerepet tölt be az életünkben. Számos nemzeti ételünk egy jó nagy karéj kenyérrel esik igazán jól – ki látott már disznótorost, halászlevet vagy egy jó lecsót kenyér nélkül az asztalon?

Szólásainkban, mondásainkban is gyakran előfordul. Például aki már leélte élete nagyobb részét, arra mondhatjuk, hogy már megette a kenyere javát. Ha valamire nagyon vágyunk, kifejezhetjük így is: úgy kell, mint egy falat kenyér. És ki az, aki a család fenntartásáról és megélhetéséről gondoskodik? A kenyérkereső. Kölcsönkenyér visszajár, csak nehogy kenyértörés legyen a vége. És bár lehet, hogy nem kenyerünk a beszéd, de ne felejtsük el: ha megdobnak kővel, dobjuk vissza kenyérrel. Ugye milyen választékos a magyar nyelv? smiley

Talán nem is tudsz róla, de az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkön is megünnepeljük ezt az egyszerű, mégis mindenki által kedvelt ételt.

Augusztus 20-án Szent István szentté avatása és az államalapítás mellett az új kenyeret is ünnepeljük. Nézzük csak meg, hogyan is alakult ki ez a jeles nap!

Falusi aratóünnepségektől az új kenyér haváig

Augusztus 20-án a rengeteg rendezvény, családi program és esti tűzijáték mellett sor kerül az új kenyér megszentelésére is. Mindez nem újkeletű – már az Ószövetség is rögzíti, hogy addig senki nem süthet kenyeret az új búzából, amíg nem áldoztak belőle Istennek.

A kenyér szentelésének Magyarországon komoly hagyománya van. A középkorban díszes felvonulással összekötött aratóünnepségekkel zárták a búza betakarításának végét – akkoriban július 15-én ünnepeltek – aminek főszereplője a búzakalászból és mezei virágokból font hatalmas aratókoszorú volt. Ez a szokás aztán idővel a homályba veszett, egészen addig, amíg 1899-ben Darányi István, akkori földművelésügyi miniszter fel nem idézte – rendeletet adott ki, ami alapján a falvakban, városokban ünnepségekkel kellett megemlékezni az aratásról. A célja az volt, hogy lecsillapítsa az elégedetlenkedő földműveseket és összebékítse őket a földesuraikkal, ám kevés sikerrel járt. Később aztán a nép újra éltetni kezdte az ünnepet, az első nagyszabású kenyérünnep 1937 júniusában zajlott.

De akkor mégis miért augusztus 20-án ünnepeljük ma az új kenyeret?

A válaszért 1945-ig kell visszautaznunk. A második világháború után a kommunista rezsim szerette volna az augusztus 20-i ünnep, a Szent István nap szakrális jelentését hétköznapira váltani, ezért az aratóünnepségek nyomán megtette azt a földművelők és az új kenyér ünnepévé. A jeles nap mai jelentésében ugyanakkor újra ötvözi a szent és a profán jelleget – egyszerre ünnepeljük az egyik legjelentősebb uralkodónkat, illetve az aratás végét. A szentelt kenyérre ma nemzetiszín szalag kerül, ami az élet és a haza összefonódását jelképezi.

De ne csak beszéljünk róla, próbáljunk is ki pár kenyér receptet! smiley 

A kerek, a hosszúkás, a fehér, a rozs – süssünk kenyeret otthon!

Az otthoni kenyérsütés gondolatára valószínűleg a legtöbb háziasszony halkan felszisszen – hajnalban kelni, dagasztani, keleszteni, aztán remegve várni, hogy a végeredmény valóban olyan lesz, ahogy elképzeltük, nem túl csábító gondolat. Ki ne vágyna friss, meleg kenyérre minden reggel, ám ha valóban rendszeresen tennénk házi kenyeret az asztalra, érdemes elgondolkozni egy kenyérsütő gép beszerzésén. smiley

Ráérősebb napokon – augusztus huszadika újabb hosszú hétvégét hoz, ez nem lehet véletlen! – ugyanakkor miért ne süthetnél magadnak kenyeret? Ha egy igazán egyszerű receptet próbálnál ki elsőre, hogy önbizalmat szerezz, szerintünk kezdd a „bögrés” verzióval, amiről ebben a cikkben írtunk részletesen. Ha pedig már elég gyakorlatot gyűjtöttél, jöhetnek a magos, olívás, hagymás változatok is – az ízesítésnek csak a fantáziád szab határt.

Érdemes körülnézni a neten, rengeteg a kenyér recept – csak győzd mindet kipróbálni! smiley Egy aranyszabályt érdemes betartani– bármelyik receptet is választod, mindig kövesd pontosan az utasítást és a hozzávalók arányát, ne keverj bele még ezt-azt útközben, mert kellemetlen meglepetés lehet a vége. Válassz különböző recepteket, így kipróbálhatod a teljes kiőrlésű lisztet, kísérletezhetsz a rozs, kukorica és zabpehelylisztekkel, készíthetsz kenyeret, zsemlét vagy kiflit, garantáltan mindig változatos pékárut fogyaszthattok otthon. Szerencsére akkor sem kell lemondanod ezekről az élvezetekről, ha te, vagy családod valamelyik tagja gluténérzékeny – itt írtunk részletesen arról, mivel helyettesítheted a glutén tartalmú gabonákat.

Ha elkészült a kenyered, már csak azt kell kifundálnod, milyen fogások mellé fogod párosítani. Készíthetsz belőle például isteni tarjás szendvicset, ahol a friss kenyered szinte eggyé válik majd a fűszeres sült hússal.

A sült hús vonalon maradva szeretnénk ajánlani ezt a fűszeres császárhús receptet, ami kiváló mentőötlet lehet akkor, ha komolyabb főételt tennél az asztalra, mégsem szeretnél túl sok időt tölteni az elkészítéssel, hiszen a hús „szinte magától elkészül”. Egy szelet házi kenyérrel és lilahagymával pedig az igazán magyaros ízeket kedvelő férfiszíveket is megdobogtatja ez az étel.

Ha pedig egy kiadós reggelihez készítenél házi kenyeret, párosítsd ehhez a mexikói egytálételhez – száj így biztosan nem marad éhesen. smiley

A kenyér ízét szeretnéd jobban hangsúlyozni? Akkor egyszerűen kend meg vékonyan kacsa vagy libazsírral, szelj rá lilahagymát, hintsd meg pirospaprikával és fogyassz hozzá egy kis pohárral a kedvenc borodból. Ha még bizonytalan vagy, milyet is válassz, ez a kalauz a segítségedre lehet.

Kenyér a világ körül

Ami nekünk a kenyér, az az indiaiaknak a naan, az olaszoknak a pizzatészta, az angoloknak pedig a pite – elképzelhetetlen nélkülük az élet. smiley

Szerencsére ilyen receptek is lapulnak a tarsolyunkban! Ebben a receptben pikáns csirkéhez párosítottuk a naan kenyeret, amivel a végeredmény igazán autentikus indiai lett. Az angolok pitéjét itt gondoltuk újra egy kiadós bolognai szósszal. Az olaszoktól pedig a pizzatésztájukat „kölcsönöztük” ki, ebben a videóban megmutatjuk, hogy sikerült:

Ti szoktatok kenyeret sütni? Van bevált receptetek? smiley

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére