Könnyű ételek decemberre

A mennyei ünnepi fogásoknak akkor is nehéz ellenállni, ha nem szeretnénk szervezetünket felesleges energiabevitellel terhelni. Ha kicsit többet falatozunk a karácsonyi asztalnál, az év utolsó napjai előtt és után érdemes könnyedebb ételekkel készülni, hogy visszanyerjük egyensúlyunkat.

Készítsünk finom, tartalmas leveseket! Korábban is ajánlottunk néhány mennyei krémlevest, de maradt még a tarsolyunkban! A sültrépa-krémleves könnyen elkészíthető, édes-fűszeres ízével átmelegít a téli napokon és nem terheli meg gyomrunkat.

Hozzávalók:

A sárgarépát meghámozzuk és kockákra vágva sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A fokhagymafejről eltávolítjuk a külső héjat, majd a csúcsos felét levágjuk. A sárgarépa mellé tesszük a sütőbe, és 200 °C-on körülbelül 20 percig sütjük.

1 liter vizet felforralunk, beledobjuk a Maggi Tyúkhúsleveskockát és egy teáskanál római köményt. Elkeverjük, és beleszórjuk a répát, valamint a finom, hártyás héjából kinyomott sült fokhagymát. Újra felforraljuk, majd selymes állagúra turmixoljuk. Ha sűrűnek érezzük, egy kis vízzel hígíthatjuk. A tetejére parmezánchipset vagy levesgyöngyöt szórhatunk, de pirított zsemlekockával is mennyei!

#okostipp: sárgarépa helyett céklát is használhatunk! Ha sültcékla-krémlevest készítünk, a végén egy kanál hideg tejföllel koronázzuk meg a kész levest.

Ha szeretnéd változatossá tenni a tálalást, akkor van néhány tippünk! ;)

Szintén gyorsan elkészül, könnyen csomagolható, így munkahelyi ebédnek is kiváló recept a quiche, melyet számtalan változatban kipróbálhatunk, például ezt a cukkinis-sonkás kreációt:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 kis só

A jéghideg vajat nagy lyukú reszelőn lereszeljük és elmorzsoljuk a liszttel, valamint egy csipetnyi sóval. Kinyújtjuk vékonyra és belesimogatjuk egy piteformába úgy, hogy a forma peremén is kissé túllógjon a tészta.

A töltelékhez:

  • 3 szál újhagyma
  • 1 közepes salátacukkini
  • 15 dkg gépsonka
  • 1 kis doboz tejszín
  • 10 dkg gouda sajt
  • 1 db tojás
  • Szárított petrezselyem ízlés szerint
  • Maggi Ízvarázs

A hagymát és a gépsonkát apró kockákra vágjuk, a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben egy kis olajon átforgatjuk pár perc alatt, Maggi Ízvarázs fűszerkeverékkel ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt. Levesszük a serpenyőt a tűzről. Lereszeljük a sajtot és hozzáadjuk a cukkinis keverékhez, majd felverjük a tojást és azt is belekeverjük. Egy teáskanál szárított petrezselymet is tehetünk hozzá. Az egészet a piteformába öntjük és 180 °C-on 30 perc alatt megsütjük. Friss salátával kínáljuk.

#okostipp: ha nem szeretünk tésztát készíteni -bár ez tényleg nagyon egyszerű-, helyettesíthetjük bolti kelt tésztával is.

3 tipp, amire érdemes odafigyelnünk a decemberi étkezésünkben:

  1. Ha kevésbé kívánjuk az innivalót, akkor se feledkezzünk meg a folyadékról! Igyunk minden nap legalább másfél liter folyadékot - lehetőleg vizet! A fűtésszezonban és a hideg időben könnyen kiszáradó bőrünk hálás lesz a hidratálásért, ráadásul ritkábban is éhezünk meg, ha odafigyelünk az ivásra. Legyen mindig nálunk egy kulacs víz: ha az üres vizet unjuk, dobjuk fel narancskarikákkal, uborkával vagy pár szem fagyasztott gyümölccsel!
  2. Apropó gyümölcsök! Fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt: vitamintartalmuk támogatja immunrendszerünket, rosttartalmuk pedig jó hatással van az emésztésre!
  3. Ha a kelleténél több nehéz ételt fogyasztottunk, adjunk pihenőt a gyomrunknak: főtt krumplit, háztartási kekszet, vékonyan vajazott pirítóst együnk 1-2 napig, kerüljük az alkoholt és a fűszeres, zsíros húsos ételeket.

Ha hallgatunk testünk jelzéseire, és néha a könnyebb, egészséges fogásokat részesítjük előnyben, harmonikus lesz az ünnepi időszak.

 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére