Konyhai alapdarabok a nagyi konyhájából

Sok új eszköz és edény közül választhatunk, ha szeretnénk gyorsabban, könnyebben, energia-takarékosabban elkészíteni az ételeket. Ám vannak olyan fogások, amik csak akkor lesznek pontosan olyanok, mint a nagyinál, ha minden lépést ugyanúgy csinálunk, ahogy régen tették. Talán nem is gondolnánk, mennyire fontos az is, hogy milyen edényben készül az étel!

A hús igazán omlós és puha lesz, ráadásul a zöldségekkel is szuperül összeérnek ízei, ha római tálban készítjük. Agyagedényt régóta használ az emberiség a főzéshez és az ételek tárolásához, és a mai napig vannak olyan fogások, amikhez kifejezetten az ilyen típusú edényekre van szükség.

A római tálat használat előtt vízbe kell áztatnunk legalább fél órára, de akár egy órát is érdemes az vízben hagyni, hogy jól megszívhassa magát és bírja a sütőben lévő hőséget. Megéri a fáradságot, hiszen utánozhatatlan ízélményben lesz részünk. A cseréptálban készült ételek sokkal jobban megőrzik vitamintartalmukat, valamint nincs szükség plusz zsiradék hozzáadására, így egészségesebb, zsírszegény sütési eljárásnak minősül. A római tálban készült csülöknek nincs párja, de töltött húsok és rakott zöldségek készítéséhez is ideális ez az edény. Cseréptálban például készíthetünk remek sült csirkecombot vadrizzsel és brokkolival.

Hozzávalók 3 személynek:

  • 3-5 db csirkecomb
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 dl tej
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 5 dkg vadrizs
  • 2 dl barnarizs
  • fél fej brokkoli
  • fél citrom

A csirkecombokat pácoljuk be a sóval, mustárral, tejjel és a fokhagymával, hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 3 órát. Az előpárolt brokkolit tegyük a beáztatott római tálba a csirkékkel és a felaprított vöröshagymával, majd körülbelül 1,5-2 órán keresztül süssük 180 °C-on.

A barnarizst áztassuk be,  oldjunk fel egy Maggi Erőleves vagy Zöldséges Tyúkhúsleveskockát vízben, majd szórjuk bele a rizst, és főzzük meg. Ha a hús elkészült, vegyük ki a cseréptálból és óvatosan fejtsük le a csontról, az edény alján maradt lébe pedig keverjük bele a vadrizst, és főzzük 20-30 percig. A kétfajta rizst végül keverjük össze a cseréptálban, helyezzük vissza rájuk a csirkecombokat és a brokkolit, majd találjunk és élvezzük az ízeket. A római tál finoman magába szívja a vizet, ennek a nedvességnek köszönhetően az ételeket kíméletesen párolhatjuk, hozzáadott zsiradék nélkül is nagyon finomak lesznek. A fűszerek és a zöldségek íze is jobban átjárja a húsokat.

A cserépedények más tisztítást igényelnek, így használat után áztassuk ecetes vagy szódabikarbónás vízbe a tálat, majd szivaccsal vagy kefével dörzsöljük át.

A legfinomabb szószok és mártások réz alapanyagú edényekben készülnek, mivel ezeknek különleges hőmegtartó képességük van. Egy nagy rézüst remek választás például lekvárfőzéshez, az ismerős, otthoni ízek felidézéséhez.

Az öntöttvas edények ismerősek lehetnek gyerekkorunkból, jó hőmegtartó képességüknek köszönhetően manapság újra nagyon népszerűek. Nagy előnyük továbbá, hogy mindenfajta tűzhelyen használhatjuk őket, akár gázról, kerámiáról, vagy a legmodernebb indukciós főzőlapos tűzhelyről van szó.

A vaslábasban készült majoránnás sült kacsa rusztikus, különleges fogás.

Hozzávalók:

  • 1 egész, körülbelül 2 kilós kacsa
  • 2 fej fokhagyma
  • tengeri só és őrölt bors ízlés szerint
  • 3 db narancs
  • majoranna

Tegyük a kacsát az öntöttvas lábasba, sózzuk be alaposan és ízesítsük a majorannával. Vágjuk félbe a megtisztított fokhagymafejeket, daraboljuk fel a narancsokat és töltsük meg vele a kacsát. Fedjük le a húst és 180 °C-on süssük 1,5 órán keresztül. Ha már puhára sült a kacsa, akkor fedő nélkül pirítsuk kicsit, majd találjuk krumplipürével és párolt káposztával.

#okostipp: Érdemes odafigyelni az öntött vasedények használata után azok színére is: ha szép fekete a belsejük, akkor rendben vannak, ha szürke, akkor ki kell kennünk olajjal, hogy biztosítsuk a tapadásmentességet. A tisztításuknál csak vizes kefét használjunk, és ne tegyük őket mosogatógépbe!

A nagyi konyhájából az edények használatán kívül néhány további trükköt is elleshetünk!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére