Konyhai újrahasznosítás okosan

Ugye te sem szívesen dobsz ki ételt? Mindenkivel előfordul, hogy elszámolja magát alapanyagokkal, vagy éppen túl sokat főz valamiből, de az már nem törvényszerű, hogy ennek a kukában kell végeznie. Hoztunk pár tippet, hogy könnyen újrahasznosítsd azt, ami még bőven menthető!
Néha bele sem gondolunk, mekkora pazarlásra vagyunk képesek a konyhában: lehet, hogy naponta 1-2 szem kidobott apróság nem tűnik soknak, de képzeld magad elé, hogy mennyi ez éves szinten, az egész háztartásra, vagy házra összeadva! Ha okosan hasznosítod újra a maradékot, akkor nemcsak a szemét mennyiségét csökkented, de spórolsz is!

1.    Ha túl sok pörköltet főztél, elég nagy szerencséd van, mert a pörkölt az egyik leghálásabban újrahasznosítható étel. Le is fagyaszthatod (arra figyelj, hogy inkább kisebb adagokban érdemes, ne egyben az egészet), de számtalan módon fel is használhatod: remek gulyásleves- vagy palócleves-alapanyag, de hortobágyi húsos palacsintába, rakott zöldségekbe, tésztaételekbe is felhasználhatod, sőt, pástétomot is készíthetsz belőle (a megmaradt pörköltet ledarálva vagy összeturmixolva isteni pástétom készíthető, ami akár le is fagyasztható)

2.    Ha sült húsok „maradtak a nyakadon”, akkor készíts belőlük szendvicset, vagy akár szendvicskrémet. Ha csontosak, kézzel vagy villával szedd le a húst a csontról, és két villa között tépkedd szét. Barbecue-szósszal vagy borsos-fokhagymás majonézzel összekeverve remek szendvicsbetét készülhet belőlük. 


3.   A húslevesből megmaradt sárgarépákat se dobd ki! Törd össze egy villával, egy kis doboz tejföllel és reszelt sajttal, sózd és borsozd: és már kész is a répás szendvicskrém! Pirítóssal, pár szem paradicsommal könnyű vacsora. 

4.   Ha a szósz már elfogyott, de tészta még van bőven, készíts egy hideg tésztasalátát: vágj össze egy kaliforniai paprikát, keverj hozzá egy kukorica konzervet és 3-4 evőkanál majonézt, majd keverd hozzá a tésztát is. Pár csíknyi sonkával vagy más felvágottal, felkarikázott virslivel, reszelt sajttal tovább bonyolíthatod:)

5.    Néha a legfinomabb sajtokról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és a hűtőben felejtjük őket. Ezt is ki lehet védeni: reszeld le, vágd össze a sajtokat, keverd össze egy kis doboz tejszínnel, sózd-borsozd és szórd meg szerecsendióval. Tádámm, kész is az isteni sajtszósz – ha pedig vízzel hígítod és bedobsz egy MAGGI Tyúkhúsleveskockát is a lábasba, finom sajtleves lesz a végeredmény.

6.   Ha megszáradt a kenyér, még mindig tökéletes házi panírmorzsa készülhet belőle! Aprítógépben-darálóban percek alatt elkészül a házi kenyérmorzsa,  amivel fantasztikusan finom rántott ételeket készíthetsz legközelebb! Ha nincs darálód, akkor se dobd ki a kenyeret, bundás kenyérnek vagy fasírozottnak a szikkadt kenyér sokkal jobb, mint a friss:)

7.   Ha unod a rizst, és még mindig van egy fazéknyi, használd fel valamilyen rakott zöldséghez! Még izgibb, ha az olasz bundás rizsgombóc, az arancini készül belőle! A rizsből formázz gombócokat, majd panírozd be és süsd ki őket forró olajban! Készíthetsz mellé mártogatóst, eheted egy könnyű salátával, de nagyon jól megy szaftos húsok mellé is. 

#okostipp: ha a rizs már ki van száradva, piríts meg egy felkockázott vöröshagymát olajon, keverd össze a rizzsel, majd öntsd fel 1-2 dl vízzel és rottyantsd össze finoman ragacsosra. Várd meg, amíg kihűl, és készülhetnek a gombócok! 
 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére