Levendula-láz


A levendula illatos lila virágait már réges-rég használjuk otthonunk dekorálására, molyűzésre és hangulatos illatosítóként egyaránt, illóolaja pedig híres megnyugtató hatásáról is. De lássuk, mi másra használhatnánk még ezt hihetetlenül népszerű növényt? Például érdemes megkóstolni! Ha idegenkedsz a virágos íztől, kezdd egy finoman fűszerezett keksszel, ha pedig ráéreztél a levendulára, jöhet a szörp!

Citromos-levendulás keksz

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • fél kávéskanál só
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 evőkanálnyi szárított levendulavirág


A hozzávalókat összedolgozzuk (gyorsan keverjük és gyúrjuk, mert a vajas tésztának nem jó, ha megolvad a vaj), lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk. Kedvenc sütiformánkkal szaggassuk ki a kekszeket, majd a sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 12 perc alatt süssük készre.

Levendulaszörp
Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 30 g levendulavirág (száraz)
  • 1 teáskanál citromsav


A vizet és a cukrot felforraljuk, majd beleszórjuk a levendulavirágokat. 6-8 perc forralás után elzárjuk, hozzáadjuk a citromsavat és elkeverjük. Hagyjuk kihűlni, a virágok egy éjszakán át is a szirupban maradhatnak. Másnap leszűrjük és üvegbe töltjük. Hűtőben hónapokig is elállna, de úgyis újra fogod főzni pát nap múlva, mert „függőséget” okoz:)

Levendulaszörp jéghideg buborékos vízzel és pár karika citrommal: szerintünk ez az idei nyár itala!

#okostipp: vanília- vagy csokifagyira csorgatva, pár szem dióval megszórva új szintekre emeli az otthoni fagyizás élményét!

Ha szereted az ízesített kávét, akkor a levendulás tejeskávét is érdemes kipróbálnod! 2 adaghoz melegíts fel egy bögre tejet, szórj bele egy teáskanálnyi szárított levendulát. Ossz el 2 csészébe 1-1 adag presszókávét, majd szűrd le a tejet és töltsd rá a kávéra. Ha szereted, fel is gőzölheted előtte!

#okostipp: ha hiányzik az édes íz, mézzel édesítsd! A nyári melegben jeges változata is isteni: előre lefőzött és jégkockatartóban kifagyasztott kávékockákat (ennek elkészítéséhez egy kis segítség: ITT ) Önts fel levendulás tejjel!

Ha a konyha helyett a fürdőszobában szánod a levendula-zsákmánynak, akkor készíts házi fürdőgolyót!
Szükséged lesz:

  • 10 dkg szódabikarbónára
  • 5 dkg citromsavra
  • 25 gramm étkezési keményítőre  
  • 25 gramm sóra 
  • 1 evőkanál szárított levendulára
  • 30 g kókuszzsírra vagy olívaolajra
  • 50 csepp levendula illóolajra

Keverd össze először a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül keverd össze a két csapatot!

Persze azt is megértjük, ha a maga egyszerű szépségében szeretnéd díszíteni vele a levendulával a lakást: a nappaliban nagyon jól mutatnak a különböző méretű üvegecskék 2-3 szál száradó virággal. Nem kell óriási vázákra gondolnod: ilyenkor jönnek jól az itt-ott megbújó, konyhaszekrény mélyén lapuló paradicsomszószos és tejesüvegek! Minél többféle, annál jobb: a változatosság nemcsak gyönyörködtet, de illatozik is! :)

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére