MAGGI főzőiskola, 1. rész – Miből lesz a mesterszakács?

Kezdő vagy még a konyhában? Ismersz már pár fogást, de bonyolultabb recepteknek nem mersz nekiállni? Az Okoskonyhánál hisszük, hogy te is tudsz főzni, csak önbizalmat kell gyűjtened hozzá! Három részben ismertetjük meg veled a főzés alapjait: a legjobb ételpárosításokat, az ételek előkészítésének lépéseit, a legegyszerűbb folyamatoktól indulva a kihívást jelentő fogásokig recepteket, praktikákat és a tőlünk megszokott okostippeket. Kövesd a cikkeinket és ébreszd fel a benned szunnyadó mesterszakácsot! wink 

Nem kertelünk – a főzés nem mindenkinek megy könnyen.

Persze, vannak a született tehetségek. Ők azok, akik valamilyen emberfeletti érzékkel vannak megáldva, tanulás nélkül tudják, mit mihez párosítsanak, milyen hőfokon süssenek és hogyan fűszerezzenek. Ha ez a főzés iránti szeretettel párosul, nyert ügyük van, mert soha nem lesz számukra megerőltető a főzés. (Horváth Ilona, rád nézünk!)

Léteznek lelkes kezdők, akik óriási lendülettel vetik bele magukat a konyhai élményekbe. Bátran kísérleteznek, de kellő tudás és tapasztalat híján sokszor szenvednek csúfos vereséget egy-egy konyhai folyamattal vívott harcban. Ebben a cikkünkben nekik segítettünk néhány hasznos tippel, ha ide tartozónak érzed magad kedves olvasó, ne felejts el kattintani!

Aztán vannak a fontolva haladók, akik túlvannak már jó néhány kiszárított húson, letapadt palacsintán és szétfolyó süteményen. Magabiztosan készítik el a begyakorolt fogásokat, de ha valami újdonságról van szó, ötször elolvassák az elkészítés lépéseit és ugyanennyiszer ellenőrzik, minden hozzávalójuk megvan-e az adott étel elkészítéséhez. Megéri, hisz a nap végén övék a győzelem.

Akárhol is helyezkedsz el ezen a képzeletbeli skálán, úgy gondoljuk, most induló sorozatunk hasznos információmorzsákkal szolgál neked.

Tarts velünk és sajátítsd el a főzés alapjait az Okoskonyha főzőiskolájában!

Az első részben sorra vesszük a legfontosabb konyhai eszközöket, eláruljuk, milyen húsból milyen ételt készíts és mit mivel párosíts, de azt sem titkoljuk, hogy mire figyelj az ételek tárolásakor, végül pedig szituációs játékra hívunk a henteshez. Felkészültél?

A teáskanáltól a robotgépig – mire van szükséged a gondtalan és gyors főzéshez?

Az első lépés: minden szükséges konyhai edény és eszköz legyen meg a konyhádban. Az alapdarabokról ebben a cikkben összeállítottunk egy listát, hogy neked már ne kelljen. Olvasd el és írd össze, neked még mi hiányzik, így biztosan nem érnek majd olyan kellemetlen meglepetések, hogy mindent bevásárolsz egy finom leveshez, csak éppen nem lesz miben megfőznöd. Fontos, hogy azért túlzásba sem érdemes esni, gondold át, mire van szükséged a kezdeti időszakban, majd a későbbiekben folyamatosan igazíthatod az eszközparkod az igényeidhez. Hidd el, a tésztát kézzel is meg tudod dagasztani, a fél konyhapultot elfoglaló dagasztógép jöjjön akkor, ha a dagasztás már szinte napi rutin. smiley

Nem csak az fontos, hogy mindened meglegyen, ami feltétlenül kell, de az is, hogy rendszerezetten tárold a dolgaid. Az egyik aranyszabály szerint, amit gyakran használsz, mindig legyen elérhető távolságban, (vagyis ne a legfelső polcon.) A többi szabályról itt írtunk, böngészd át ezt a cikket is, eláruljuk a konyha praktikus berendezésének minden csínyát-bínját.

#okostipp: Ha beleszeretsz a főzésbe és szeretnél gyorsan és egyszerűen feldolgozni mindenféle alapanyagot, szerezz be egy többfunkciós konyhai robotgépet. Nagyobb lélegzetvételű befektetés, de az idő és az energia, amit megspórolsz vele, hosszú távon minden pénzt megér.

Tárolj okosan!

A finom ételek a minőségi alapanyagokkal és a hozzávalók helyes tárolásával kezdődnek. Utóbbiról ebben a cikkben írtunk bővebben. Az élelmiszerek frissessége és eltarthatósága nagyban függ attól is, hova pakolod őket a hűtőszekrényben.

Te vajon jól csinálod?

A zöldségeket, gyümölcsöket kb. 10 Celsius fokon tárold. A hűtőszekrény legalsó fiókjában, a frissen tartó rekeszben éppen ilyen hőmérséklet van, a kialakításnál pedig arra is gondoltak, hogy elég nagy hely legyen a vitamindús finomságoknak. Használd ki a hűtőd adottságait! wink

A nyers, feldolgozás előtt álló húsok és halak 2 Celsius fokon tartják meg a frissességüket, ami a legtöbb hűtő esetében a frissen tartó rekesz fölötti polcon található. Fontos, hogy itt is maximum 1-2 napig tárold az ételeket úgy, hogy más étellel ne érintkezzenek, mert a felületükön megtalálható bacilusok nagyon gyorsan elszaporodnak! Húst még feldolgozott állapotban se tárolj 5 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten, (a nyers húsok fölötti polc lesz nekik ideális!) darált húst pedig sose fagyassz le és maximum egy napig tárolj, de a legjobb, ha azonnal elkészíted.

Tejtermékeket, sajtokat, joghurtot és tejfölt 8 fokon tárolhatsz (a legfelső polc a hűtődben), a különböző szószok pl. mustár, a savanyúságok és az olívabogyó, valamint a lekvárok szintén ezen a hőmérsékleten érzik jól magukat.

A vajnak, tojásnak, tejnek és a gyümölcsleveknek a 10 Celsius fok az ideális hőmérséklet, a vaj és a tojás ezért mehet a hűtő ajtófelső polcára, a többiek pedig az alsóra.

#okostipp: Tartsd tisztán a hűtőd, négyhetente ugorj neki egy alapos takarításnak, így a kellemetlen szagok mellett a penészgombák és a bacilusok is távoznak. Attól, hogy nem látod őket, milliószámra nyüzsögnek a hűtődben!

Nyerő kombinációk

Legtöbben nem csak azért főzünk, hogy az éhségünket csillapítsuk, de azért is, hogy finom dolgokkal biztosítsuk testünk energiaigényét.

Ismerheted bármilyen jól a főzés kémiáját, az ételekben sütés-főzés közben lejátszódó folyamatokat, ha nem tudod, milyen ízek illenek össze, sosem lesz igazán jó a végeredmény.

Az ízléseden sok múlik és kísérletezés nélkül nem fogod felfedezni, milyen kombinációk nyerik el igazán a tetszésedet, de van néhány tuti kombó, amivel bármikor garantáljuk a sikert.

A szárnyasokhoz (csirke, pulyka) például remekül illik a fokhagyma és a vöröshagyma, a krumpli és a citrusok (citrom és narancs), fűszerek tekintetében pedig a gyömbérrel, a korianderrel, a rozmaringgal és tárkonnyal főzhetsz finomat.

Készíts belőle például kéksajtmártásos csirkét krumpli körettel, tárkonyos almás csirkemellet vagy őszibarackos csirkenyársakat.

A sertéshúshoz a savasabb és savanykásabb fűszereket és hozzávalókat ajánljunk: a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a babérlevél, a metélőhagyma, a chili és balzsamecet, valamint a gomba és fokhagyma felhasználásával is remek ételeket készíthetsz.

Például tejszínes-gombás sertéskarajt vagy rozmaringos karajszeleteket.

A marhához az angol zeller, a póréhagyma, a torma és az édeskömény illenek a legjobban. Ha ebből a húsból dolgozol, bátran válassz hozzá bazsalikomot, majorannát, zsályát vagy babérlevelet és főzz belőle például bazsalikomos-fokhagymás marharagut vagy gulyáslevest!

A kacsához egyértelműen édes aromák, a méz, a szója, a sárgarépa, a hagyma és a krumpli illik. Fűszerként a kakukkfüvet ajánljuk!

Mit süss belőle? Például balzsamecetes-mézes kacsamellet vagy fűszeres, bormártásos kacsamellet.

Halból rengeteg féle létezik, ezért most pár általános párosítást ajánlunk: jól illik hozzá a koriander, a vörös chili és a sáfrány, a kapor és a tárkony, valamint a paradicsom. A lazachoz pedig a spenót, a tejszín és az aromás sajtok passzolnak.

Próbáld ki és készíts paradicsomos tőkehaltekercseket vagy lazacot káposzta salátával!

Még mindig nem elég? smiley

Akkor mutatunk még pár szokatlannak tűnő, ám kiváló kombinációt most a zöldségek oldaláról közelítve:

  • a kelbimbóhoz például a bacon és a vadhús, a gesztenye, na meg a gomba illik,
  • a brokkoli isteni fokhagymával, de sárgarépával, sonkával, paradicsommal és hallal is párosíthatod,
  • a spenóthoz pedig a lazac mellett az avokádó, a szárnyasok, a bárány és a dió illik, és persze a szerecsendió!

A fűszer párosításokat sokszor nehéz eltalálni, bár általánosságban elmondható, hogy az olaszos, paradicsomos ételekhez a bazsalikom és az oregánó, a magyaros ételekhez a piros paprika és a fokhagyma, az ázsiai ételekhez a koriander, a chili és a gyömbér illenek.

A MAGGI fűszerkeverékei megkönnyítik a választást: 8 féle ízvilágból válogathatsz aszerint, hogy éppen milyen alapanyagokból dolgozol. Neked melyik lesz a kedvenced? smiley 

Az étel mellé ital is dukál, ha szereted a jó borokat de sokszor fogalmad sincs, mi illene az általad választott ételhez ez a borkalauz jó kiindulási alap lesz, olvasd el! smiley

Szituációs játék: a hentesnél

Remekük haladunk, de mielőtt nekiállunk a főzésnek, döntsük el mit főznénk szívesen és ahhoz mit kell kérnünk a hentestől!

A csirke nem csak mellből áll, szinte minden része fogyasztható, ezek: mell, alsócomb, felsőcomb, szárny, csirkefarhát, csirkeláb, csirkemáj, nyak és belsőségek.

A csirkefarhátból és -lábból például isteni húslevest készíthetsz, a csirkeszárnyak csípős-ropogós mázban még a csirkemell-rajongókat is meggyőzik. A csirkecombokat ránthatod, készíthetsz belőlük csirkepaprikást vagy akár görögös gyrost. Az alapvetően szárazabb csirkemellet viszont bárhogyan készíted, mindenképpen pácold be vagy áztasd fokhagymás tejbe, hogy sütés közben is puha és omlós maradjon.

A sertés gyakran fogyasztott részei: karaj, tarja, comb, lapocka, oldalas, szűzpecsenye, dagadó és köröm.

A sertéscombot pácolás után egyben süsd ki, miután serpenyőben nagy lángon egy kérget sütöttél rá – a fűszeres kéreg így bezárja a rostokat, szaftos marad a hús és nem illannak el az aromái. A tarja és a karaj szeletben sütve az igazi, az oldalas például barbecue mázban, minél nagyobb szeletekben sütve, a sertésszűz szintén egybesütve, zöldfűszerekkel lesz ellenállhatatlan és dagadóból készítheted a legjobb töltött húsokat.

A marha gyakran fogyasztott részei: tarja, rostélyos, pecsenye, hátszín, bélszín és lábszár és felsál.

A marhalábszárból finom gulyást, a rostélyosból szeletben sült húst, a hátszínből és a felsálból marhasültet, a bélszínből pedig tatárbifszteket készíthetsz!

Ezek után már nem érkezhetsz felkészületlenül a hentes elé smiley 

Gratulálunk kedves olvasó, teljesítetted a MAGGI Okoskonyha főzőiskolájának első kurzusát!

A következő részben szót ejtünk az ételek előkészítésének fortélyairól, például a tökéletes pácolási technikákról és már a tűzhelytől sem maradunk távol: gyakorlatias óra lesz, várunk titeket!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére