Magtól a paradicsomszószig – paradicsomnevelési kisokos

Az otthoni paradicsomtermesztésben az a legjobb, hogy több ponton is be lehet csatlakozni, mindenki türelme és kitartása alapján válaszhatja meg, hol lép be a folyamatba. Azzal persze nem árulunk el nagy titkot, hogy minél előbb kezded, annál többet fogsz tudni a leszedett paradicsomokról, de persze megértjük azt is, ha nem akarod vállalni a teljes folyamattal járó felelősséget. 
 
Nézzük is gyorsan, hogy melyik a legszimpatikusabb állomás neked, és rákattintva rögtön oda ugorhatsz:
 1. Minden kezdet nehéz, mégis a legelejétől szeretném: ide nekem a magokat

 2. Már az elején szeretném látni, hogy szép zöld: palántával kezdek

 3. Ne csak zöld, piros is legyen már rögtön: kész növényt veszek

 4. Nem is a paradicsom a lényeg, csak az ínycsiklandó paradicsomos szósz

1.Minden kezdet nehéz, mégis a legelejétől szeretném
 
Üdvözlünk a legbátrabbak közt smiley Először is lássuk, mire is lesz szükséged. Annyi mindenre biztos nem, mint ami a lenti képen van, de a kedvedet máris meghozta, nem? smiley
 
 
A legfontosabbak:
 • termőföld
 • egy nagyobb kanál vagy kisebb lapát a föld porciózásához
 • egy tálca vagy sima felület, amit nem bánsz, ha kicsit földes lesz
 • vécépapírguriga vagy kis tejfölös doboz
 • és természetesen a paradicsommagok
A legtöbb teljesen egyértelmű, de a paradicsommagoknál és a vécépapírgurigánál álljunk meg egy pillanatra! 
 
A paradicsommagoknál természetesen az lenne a legegyszerűbb, ha fognád a paradicsomot, ami ízlett, kivennéd a magjait és már el is ültetnéd őket. Fontos azonban, hogy a boltokban vásárolt paradicsomok a legtöbbször nem alkalmasak tovább termesztésre, emiatt érdemes olyan paradicsomban gondolkodnod, ahol pontosan tudod, honnan érkezett maga a gyümölcs. Erre lehetőséged van akkor is, ha piacon vásárolsz őstermelőtől, ellátogatsz a hozzád közel lévő biopiacra, vagy a legjobb, ha egy barátodtól vagy családtagodtól tudsz átvenni minél érettebb, otthon termesztett paradicsomokat vagy magokat. 
 
Ha már megvan a kiszemelt paradicsomod, vágd félbe vízszintesen és kanalazd ki a magjait. Ha ez kész, akár rögtön ki is terítheted őket egy kávéfilterre (a papírtörlőbe beleragadhatnak) és várj, amíg megszáradnak. De ha ránk hallgatsz, belevágsz a fertőtlenítésükbe, így egyrészt megszabadíthatod a magokat pár esetleges betegségüktől, másrészt könnyebben és tisztábban fogod tudni eltenni, hogy akár később is ültethess még belőle, ha egyszer már bevált smiley 
 

A paradicsom fertőtlenítése:

 1. A fertőtlenítéshez kanalazd a paradicsom belsejét a magokkal egy kis üvegbe, adj hozzá egy-két evőkanál vizet, ha kell – a lényeg, hogy napokig nedves környezetben legyenek.
 2.  Takard le az üveget műanyag fóliával, amibe szúrj pár lyukat, hogy a magok levegőhöz jussanak.
 3. Három-négy napra tedd meleg, de nem napfényes helyre.
 4. Pár napon belül már látni fogod, hogy a folyadék tetején képződik egy penészfolt, ami akár vékony, áttetsző is lehet, akár vastagabb zöldes színű is.
 5. Ezt a penészt távolítsd el, és mosd át alaposan a magokat, majd szárítsd ki őket a kávéfilteren.
 6. Amit nem ültetsz el végül, tedd be egy borítékba, és rakd száraz, nem napfényes helyre.
 
Megvannak a magok, jöhet az ültetés!
 
Ha még vacilálsz, hogy az összetevők közül a vécépapírgurigát vagy a tejfölös poharat válaszd, hadd emeljünk szót az első mellett: ha ebbe teszed el a magokat, később egy az egyben bele tudod majd ültetni a nagyobb cserép közepébe, hiszen le fog bomlani, miután körbeveszed földdel. Ehhez csak annyi kell, hogy az alját vágd be négy ponton kb. 1 cm hosszan, és hajtogasd be, ahogy egy kartondobozt is lezárnál. 
 
Bármelyik mellett is döntesz, most már töltsd meg palántafölddel, kicsit nyomkodd le, hogy ne maradjon benne levegő, fúrj bele két lyukat az ujjaddal és szórj beléjük egy-egy magot, egy kis földdel takard be őket, és nedvesítsd be a tetejét. A lényeg, hogy 
 
a föld mindig nedves legyen, 
 
nem kell folyamatosan locsolni, mert túl sok vízzel kirohaszthatod a növény gyökerét. Tedd árnyékos, meleg helyre és naponta ellenőrizd őket. Ha előbújtak, tedd őket világos helyre, hiszen innentől fényre is szükségük lesz. Ha megerősödtek, az egyik tőtől sajnos el kell búcsúznod, mert a paradicsomot egyesével kell majd palántáznod, a gyengébbet vágd le a tövénél. Innentől már nincs más dolgod, mint megvárni, amíg kb. 15 cm-es lesz a hajtás, ekkor jöhet az átültetés.
 
 
Ha idáig eljutottál, remek hírünk van: jól tetted, hogy az első lépést választottad, ugyanis sikeresen teljesítetted, következzen a palántázás!
 

2. Már az elején szeretném látni, hogy szép zöld: palántával kezdek
 
Üdv az újdonsült palánta-tulajdonosok között! smiley Ha eddig nem te nevelted a paradicsomodat, mindenképp megbízható és szakértő helyről szerezed be a palántádat, mert nagyon rossz lenne, ha az eladó hibájából hiábavaló lenne minden gondoskodásod, és nem koronázná siker az erőfeszítéseidet. 
 
Először is érdemes tudni, hogy a paradicsom sok egyéb növénnyel ellentétben, képes gyökereket növeszteni a szára körül is, emiatt érdemes egy kicsit mélyebbre dugni, mint ahogy a szára megkívánná. A növény legalsó leveleinek súrolnia kell a föld tetejét. 
 
Ennél a lépésnél azonban felmerül a kérdés: 
 
mibe érdemes ültetned? 
 
Egyrészt adja magát, hogy lakberendezési vagy kertészeti boltok szebbnél szebb kaspóiból válogass, és azon belül egy egyszerű cserépbe helyezd a palántát, másrészt lehet izgalmasabb variációkon is gondolkodni, amikbe beviheted a saját kreativitásodat és még az újrahasznosításnak is kedvezhetsz. 
 
Első tippünk a konzervek újrahasznosítása – ehhez fontos, hogy mielőtt beleteszed a növényt, fúrd meg a talpát jó pár helyen, hogy ne teljesen zárt helyen fejlődjön a növény, és a felesleges vizet is le tudja adni. Magát a konzervet ezerféleképpen elkészítheted: akár lefestheted ecset segítségével, akár le is fújhatod, de ragaszthatsz rá mintás papírokat, gyöngyöket vagy bármit, amiben aztán szívesen látnád felnőni a paradicsombokraidat smiley

 

A második ötletünk a befőttes üveg: elkerülhetetlen, hogy néha-néha bekerüljön egy befőttes üveg a háztartásba, az újrahasznosításuk vagy tárolásuk azonban nem a legegyszerűbb eset. De jusson eszedbe, amikor palántázol, hogy bizony, akár ebben is jó helye lehet a növényednek. A föld alá itt szórj 2-3 rétegben kisebb köveket, hogy itt elfolyhasson a felesleges víz. Az üveget kívülről pedig kedvedre díszítheted, akár kis matricát ragaszthatsz rá a növény nevével, akár festheted, textillel egészítheted ki.
 
A harmadik ajánlatunk pedig a kézenfekvő petpalack. De hogyan lehet belőle a lakásod dísze? Vágd el magát az üveget, de hagyj ki két kis háromszöget a peremén, hogy ez lehessen majd a cicád füle. Fesd le a palackot, rajzolj rá két szemet, egy orrot, helyes kis bajszot és szájat. A cicát pedig követheti hegyesfülű kutyus, kerekfülű mackó vagy hosszúfülű nyuszi is. 
 
Ha megvan a palánta végleges helye, figyelj arra, hogy sose legyen szárazon, de ne öntözd túl, ki ne rohadjon. 
 
Ha megjelennek újabb hajtások a levelek tövében, azokat vedd le,
 
így szépen és kiegyensúlyozottan tud majd nőni a növényed. A tetején viszont ne nagyon ritkítsd a leveleket, ha közvetlenül napon van a paradicsom, mert ha túl sok nap éri, kiéghet. A mindennapos gondoskodás mellett nincs más dolgod, minthogy várd, amíg a palántád megerősödik annyira, hogy lassan gyümölcsöt is hozzon.

Készen állsz a következő lépésre?

3.Ne csak zöld, piros is legyen már rögtön: kész növényt veszek
 
Ha most indulsz beszerezni a növényt, nagyon figyelj, hogy kitől vásárlod meg. Mostantól, ha nem is túl sokat, de folyamatosan fogsz tenni azért, hogy finomabbnál-finomabb paradicsomokat hozzon neked a bokrod, emiatt érdemes jól megválasztott paradicsommal biztosítani a sikereidet. Nem elég, ha már az áruházban/piacon is roskadozik a paradicsomszemek alatt, fontos, hogy egészséges és jó minőségű növény legyen. Ne vigyél vele haza semmilyen betegséget, ami megbetegítheti a többi növényedet és ne landoljon a kukában egy hét után.
 
Ha otthon nevelted, akkor mindebben biztos lehetsz, neked már csak előre van ez a rögös úton smiley
 
Ahogy nő a paradicsom, egyre könnyebb dolga van vele az embernek, így ebben a fázisban nyugodtan belekényelmesedhetünk abba, hogy 
 
egyetlen feladatunk van: életben tartani a növényt.
 
Ehhez, ahogy már az első két fázisban megtanultuk, szorgalmasan kell öntözni, hogy ki ne száradjon, de nem szabad túlöntözni, hogy nehogy kirohadjon a gyökere. Ha már akkorára nő, hogy nehezen tartja magát, esetleg egyfolytában tele van gyümölccsel, ami elhúzza, érdemes egy egyszerű fakaróval megtámogatni. A gyümölcsöket egy kis csavarással vedd le róla. Ha hónaljhajtásokat hoz, szedd le őket, ha pedig úgy látod, hogy kinőtte a helyét, ültesd át nagyobb helyre.
 
Egyébként pedig élvezd a friss paradicsomot, aminek minden szeme a te kezed munkáját dicséri! A legegyszerűbb, ha reggeli vagy vacsora mellé frissen felvágod, és úgy eszed meg, de hoztunk neked pár ötletet arra az esetre is, ha egy kicsit megszaladna a termés! smiley
 
Friss és finom: a bruschetta
 
 
Ehhez rögtön két receptet is hoztunk neked. Az alap verzió receptjét eléred ide kattintva.
 
 
A kicsivel több előkészítést igénylő verzió receptjét pedig itt. Ha nem a csípős verziót szeretnéd elkészíteni, a Csípős Tyúkhúsleveskockánk helyett válaszd hagyományos társát.
 
Finom és hagyományos:
 
Mi más, mint a paradicsomleves? Egyszerű receptünkkel gyorsan és könnyedén az asztalra varázsolhatod gyerekkorunk kedvencét! Ha nem állnál meg az ízeknél emlékidézésben, ajánljuk, hogy eperlevéltészta helyett betűtésztát főzz a levesbe, így már tényleg teljes lesz az élmény!
 
Fűszeres és különleges: a gazpacho
 
 
A paradicsomleves is nagyon finom, de néha mindenki többre vágyik, ilyenkor jöhet jól egy gazpacho recept!
 
Egyetlen dolog maradt ki eddig a felsorolásból: a paradicsomszósz. Ha tudni akarod az igazán finom szósz titkát, görgess egy kicsit még lejjebb!
 

4.Nem is a paradicsom a lényeg, csak az ínycsiklandó paradicsomos szósz
 
Kedves te, aki eleve itt landoltál: a te esetedben igazi ínyenccel van dolgunk, aki pontosan tudja, mire vágyik, úgyhogy egész biztosan megérdemled a mennyei paradicsomszósz titkát. És te, aki magról, palántáról nevelted, majd bokorról szedted a saját paradicsomodat, mindenképp rászolgáltál arra, hogy eláruljuk neked a tomate frito titkát.
 
A tomate frito során az apróra vágott vöröshagymát aranyló színűre pirítják, majd hozzáadják a feldarabolt paradicsomot és a fűszereket, és alacsony lángon főzik és főzik és még egy kicsit főzik, amíg teljesen besűrűsödik és az ízek összeérnek.

Ezzel az eljárással készülnek a MAGGI új, üveges paradicsomszószai is, amik bármikor jól jöhetnek a te konyhádban is, ha esetleg átmeneti paradicsomhiány lépne fel smiley A szószokat eléred Bolognai, Bazsalikomos-fokhagymás és Gombás-olívás verzióban, és a segítségükkel nem lesz akadály közted és mediterrán ételek között. Akár egy finom pizzára, akár egy egyszerű tésztára, esetleg a megszokottól eltérő rakott zöldségekre vágysz, a szószok mindezek megvalósításában melletted állnak majd.

Búcsúzóul még nézd meg velünk, hogy is bukkantunk a tomate frito titkára:
 
 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére