<

Mennyit tudsz a magyar borokról?

A magyar emberek büszkék a boraikra és különleges kapcsolat fűzi őket ehhez a nemes nedűhöz. Nem csoda: a bor az egyik legősibb szavunk és egyedülálló módon külön elnevezésünk van rá, míg a legtöbb nép a latin vinum szóból alkotta meg. Régóta kísérője életünk fontos eseményeinek, az új bor születését pedig napokon át ünnepeljük színes felvonulásokkal és zenés-táncos mulatságokkal szüret idején. Cikkünkben elkalauzolunk a magyar borvidékekre, eláruljuk, hol milyen szőlőfajták honosak és milyen borfajták a jellemzőek, mesélünk a szüreti mulatságokat övező szokásokról és persze a borral és szőlővel készülő receptek sem maradhatnak ki a cikkünkből. Indulhatunk? smiley 

Kezdjük ott, ahol az illatos, telt szőlőfürtök teremnek – a borvidékeken.

Magyarország nem szűkölködik bortermelő területekben: összesen 6 bor régiója és 22 borvidéke van – a Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Villányi, Tokaji, Szekszárdi és Egri borvidékek nevei még a kevésbé rutinos borfogyasztóknak is ismerősen csenghetnek. Ismerjünk meg közülük hármat most kicsit közelebbről!

Magyarország Toszkánája: a Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidék védjegye egyértelműen a világhírű Tokaji aszú. Ha ezen a területen járunk és szeretjük az édes desszertborokat, semmiképp se hagyjunk ki egy kóstolót! Az itteni vulkanikus tufára alapuló nyiroktalaj a testesebb, savasabb szőlőfajtáknak kedvez, a löszösebb területeken viszont a lágyabb, illatosabb borok készülnek. Jellemző szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a muskotály.

Az aszúsodáshoz, vagyis nemes rothadáshoz egy Botrytis cinerea nevű penészgomba is szükséges. A talaj, az éghajlat és a mikroklíma, valamint a környező folyók (Tisza, Bodrog) és a penészgomba szerencsés együttállásának köszönhetően ezen a vidéken – egyedülálló módon - minden évben bekövetkezik az aszúsodás.

Nem véletlen, hogy a borvidék 2002 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

A borvidékre jellemző borok: Tokaji aszú, Tokaji szamorodni, Tokaji furmint, Tokaji muskotály, Tokaji hárslevelű

Mit ajánlunk egy pohár Tokaji aszú mellé?

Például vargányás tésztában sült camembert-t, hiszen ebben a fogásban a sajt enyhén édeskés ízéhez az édes bor passzol.

Ezt se hagyd ki: Egy pohár bor valamelyik szimpatikus borházban, kirándulás Boldogkőváraljára.

Csúcs nélküli hegyek között – a Badacsonyi borvidék

Vegyük az irányt a Balaton felé és meg se álljunk az északi-parti Tanúhegyekig – üdvözlünk a szemet gyönyörködtető Badacsonyi borvidéken!

Ez a borvidék főleg a száraz fehérborok kedvelőinek kedvez. A bazalt alapú – ne felejtsük el, a Badacsony vulkán volt, mielőtt szőlőhegy lett belőle! – agyag, homok és lösz talaj a kellemes kontinentális klímával és a Balaton vizéről visszaverődő napfénnyel kézenfogva ugyanis főleg a csemegeszőlő fajtáknak kedvez: a rizlingeknek, a tramininek, az Ottonel muskotálynak és a chardonnay-nak.

A borvidékre jellemző borok: Szürkebarát (Pinot Gris), Kéknyelű, Olaszrizling, Chardonnay, Tramini

Mit ajánlunk egy pohár Szürkebarát mellé? Például őszibarackos csirkenyársakat egy nagy tál salátával, amihez remekül passzol ennek a finoman savas, félédes fehérbornak a frissessége.

Ne hagyd ki: Séta és strand Szigligeten, kirándulás a Badacsony- vagy a Szentgyörgy-hegy lábához.

A telt vörösek hazája – az Egri-borvidék

Ha azt mondom egri, te azt mondod csillagok? Vagy azt, hogy Bikavér? smiley Ez a történelmi borvidék a testes, karakteres, vérvörös borok lelőhelye: itt teremnek a kékfrankos, a kadarka, a merlot, a cabernet franc és cabernet sauvignon, a kékfrankos és a pinot noir szőlőfajták.

Már a 11. századtól készítenek itt borokat, a szőlőfajták összetétele azonban a török hódoltság, a második világháború, az államosítások, a rendszerváltás és egy xiloféra-katasztrófa következtében folyamatosan változott. Ma viszont joggal büszkék a helyiek minőségi, védett eredetű boraikra, például a debrői hárslevelűre vagy az egri bikavérre.

A borvidékre jellemző borok: Egri Bikavér, Debrői Hárslevelű, Egri Királyleányka, Cserszegi fűszeres, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon

Mit ajánlunk egy pohár Egri bikavér mellé? Például Bazsalikomos-fokhagymás marharagut gnocchival, ami nemcsak remekül passzol a vörösbor mellé, de egyszerre élvezhetjük benne a magyar és az olasz konyha karakterét is.

Ezt se hagyd ki: Egerszalóki termálfürdő, kirándulás a Bükki Nemzeti Parkban.

Vinum, vino, vin, wein, wine

Ahogy a fenti felsorolásból is jól látszik, angol, német, francia és spanyol polgártársaink szótárában a bor elnevezését illetően nem esett messze a szőlő a tőkéjétől  az alma a fájától. Nekünk magyaroknak viszont egyedibb szavunk van az erre az italra, amit, mint oly sok mindent a magyarság történetében, érdekes mítosz övez.

A bor szó leírva elsőként kínai krónikákban jelent meg, a hunokkal kapcsolatban. A szöveg szerint a hunok nagy tiszteletben tartották az Újjászületés istenéről elnevezett Bor Tengri hegyet, ahol áldozatokat mutattak be az Újjászületés istenének. A Tengri szó az Istent jelöli, őseink hite szerint pedig Tengrinek 3 megjelenési formája létezett:

Kök Tengri, Isten nappali megnyilvánulása, Kara Tengri, Isten éjszakai megnyilvánulása, és Bor Tengri, Isten hajnali és alkonyati átváltozást és az égi újjászületést jelentő megnyilvánulása.

A Kök, Kara és Bor szavak az ég napszakhoz igazodó színeit is jelölték (kék, sötét, szürkésfehér), így a bor elsődleges jelentése szürkésfehér volt. De volt egy mélyebb jelentéstartalma is. Hajnalban és alkonyatkor az ég, ha úgy tetszik átváltozik, új formát ölt. Akár a bor, mikor az erjedt szőlőléből, a mustból nemes itallá, borrá érik. Ezt a párhuzamot vonták őseink is, így töltötték meg a bor szó jelentését az isteni átváltozás képességével.

Annak, hogy a fent említett, kiváló borok létrejöhessenek, egész éves kemény, kitartó munka az ára, ami minden ősszel a friss termék betakarításakor, a szüret napján éri el csúcspontját.

Pillantsunk most bele, hogyan is zajlik egy ilyen nagy esemény, vegyünk részt a nagy munkában és persze az ünneplésben is! smiley

Telt szőlőfürtök árnyékában a munka is könnyebb

A magyar nép az ókori görögök és rómaiak nyomdokaiba lépve, a történelemkönyvekből ismerős Dionüszosz ünnepségekhez hasonlóan hangos és jókedvű mulatsággal ünnepli, hogy beérett a termés és kezdődhet az új bor készítése.

A munka kezdetét valamilyen hangos zaj jelzi – mozsárágyú durrogása, harangzúgás, kurjongatás, vagy valamilyen munkára hívó ének. Irány a munka, sorakozzunk fel a szedők, a puttonyosok és a pallér mellé, hogy a gazda utasításait követve nekifogjunk a szüretnek!

Kikkel dolgozunk ma? A szedők az asszonyok, akik soronként haladva metszik le kacorral, vagyis egy görbe nyelű szőlőmetsző késsel az érett fürtöket a tőkéről. Mellettük haladnak a puttonyosok, vagyis a férfiak, akik a hátukra erősített fa- vagy fémhordóba pakolják a szőlőfürtöket. Ha megtelt a puttonyunk, irány a terhes, az óriási gyűjtőedény, amibe a szüret alatt minden szőlő kerül. A terhes körül sürögnek-forognak a gyerekek, akik a termés feldolgozásában vesznek részt – zúzzák a szőlőszemeket egy csömöszölő, vagyis egy 3-4 karú karó segítségével. Ne feledkezzünk meg a pallérról sem, aki a sorok között haladva ellenőrzi az elvégzett munkát – minden szőlőfürtöt leszüreteltek az asszonyok, nem maradt ki egyetlen tőke sem? Válasszunk szerepet és álljunk is be közéjük dolgozni! wink

Egész nap folyik a munka, közben pár kupica pálinka is lecsúszik a nagy melegben. A gazda borral, pogácsával kínál minket, amikor pedig megpihenünk, finom gulyás a jutalmunk.

A munka hevében persze a szívek is felforrósodnak, kacér énekektől, gurgulázó nevetésektől, összekacsintásoktól és lopott csókoktól hangos a vidék.

Amikor a terhes már tele, a tőkék pedig üresek, ideje levonulni a hegyről a szőlőfürtökkel, búzával és szalagokkal díszített szüreti koszorúval a vállunkon – pattanjunk szekérbe és énekeljük el a végzésnótát!

A szőlő feldolgozása még hátravan - a darálás, az áztatás, a taposás, a préselés majd a fordítás még csak ezután jön.

De előtte ünnepeljük meg magunkat és bőséges termést egy zenés, táncos szüreti mulatsággal, hiszen mindenki arra várt, hogy végre ehessen, ihasson és megtáncoltassa a kedvesét. A jó hangulatért a borkirály felel és csatlakozik hozzánk a bíró és a bíróné, a csőszlányok és -legények, valamint a táncmesterek is. Ne csak üldögéljünk, mutassuk meg az egész falunak, hogy mi végre a nagy vigadalom – fogjuk meg a piros férfiruhába öltöztetett Baksus babát (Bacchus vagy más nevén Dionüszosz mitológiai boristen helyi alakja) és vonuljunk vele végig a falun, közben pedig hagyjuk, hogy civódásukkal szórakoztassanak a jelmezbe bújt, szerepet játszó tolvaj és csősz, a török, a szerecsen, a vándorárus, az úrfi és a medvetáncoltató figurái.

A dekorációként szolgáló friss szőlőfürtökből viszont semmiképp se lopjunk, mert nem csak a csőszlegényeket és -leányokat haragítjuk magunkra, de még bíróság elé is kerülhetünk! wink

A szüreti mulatságok, bálok és felvonulások sok helyen még ma is élnek, és bár sok dologban átalakultak, számos hagyományt a szüretelők ma is éppen úgy követnek, mint régen. Sok felvonulás ma már szinte turista látványosság, ha szeretnénk saját magunk is részese lenni egy ilyen ünneplésnek, nézzünk körül a programajánló oldalakon!

Olyan sokat meséltünk a szőlőről és a borról, biztosan megjött hozzá a kedved, hogy belőlük készülő finomságokat is kipróbálj.

Akár magadat vagy a családot kényeztetnéd, akár egy közelgő baráti látogatást dobnál fel valami különlegességgel, mutatjuk hogyan használd a szőlőt és a bort a konyhában!

Szőlő a konyhában

Az ínyencek kedvéért nézzünk is meg először egy fűszeres, krémes, hidegen és melegen is kitűnő, előételként vagy desszertként is fogyasztható borleves receptet!

Mire lesz hozzá szükséged? (4 főre)

 • 5 dl jó minőségű száraz fehérborra
 • 1 dl vízre
 • 3 dl tejszínre
 • 10 dkg cukorra
 • 8 db tojássárgára
 • fél citrom reszelt héjára
 • egy csomag vaníliás cukorra
 • 4-5 szem szegfűszegre
 • 2-3 szem szegfűborsra
 • 1-2 rúd fahéjra

Hogyan készítsd el?

 • 1-2 dl borhoz keverd a fűszereket és a reszelt citrom héját, majd forrald fel.
 • A tojásokat válaszd szét, a sárgájukat keverd össze a cukorral, majd a tejszínnel. A fehérjére nem lesz szükséged, ezt hasznosítsd egy másik fogásnál, például készíts madártejet, ahol a tojásfehérjéből lehetnek a hab galuskák.
 • A fűszeres borhoz öntsd hozzá a többit is, majd lassan, habverővel folyamatosan kevergetve add hozzá a tejszínes, tojásos keverékeket is.
 • Forrald fel az egészet majd hagyd picit állni.
 • Ha melegen fogyasztanád, már tálalhatod is ezt a kétségkívül ünnepi fogást, ha inkább hidegen, desszertként kínálnád, várd meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl és mehet a hűtőbe pár órára.smiley

Főfogásnak egy egyszerű, de nagyon ízletes szárnyasételt ajánlunk, ahol a köretben jelenik meg sztárvendégünk, a szőlő, mégpedig salátaként!

Mire lesz szükséged hozzá?

A húshoz: (4 főre)

A salátához:

 • 1 nagy fürt fehér szőlő
 • 1 nagy fürt piros szőlő
 • 1 nagyobb, vagy két közepes méretű körte
 • 20 dkg dióbél
 • 10 dkg márványsajt
 • 1 dl balzsamecet
 • 2 ek. ételolaj
 • ízlés szerint só
 • ízlés szerint bors

Hogyan készítsd el?

 • A MAGGI Csirke fűszerkeveréket keverd el az olajban, majd forgasd bele a csirkemell szeleteket. Tedd félre és hagyd pihenni a pácban 30 percet.
 • A szőlőt mosd meg és szemezd le, majd a szemeket vágd félbe. A megmosott körtét vágd kb. fél centis kockákra.
 • A diót pirítsd meg száraz serpenyőben, majd forgasd meg még melegében a kevés sóval és borssal ízesített balzsamecet és olaj keverékben.Hagyd állni 5-10 percig.
 • A csirkemell szeleteket süsd meg kevés olajon a serpenyőben.
 • A szőlő-körte keveréket keverd össze a balzsamecetes dióval, szórd meg a morzsolt márványsajttal, majd köretként tálald a csirkemellek mellett.

Desszertnek jöhet egy pofonegyszerű, mégis isteni mazsolás-túrókrémes palacsinta?smiley

Mire lesz szükséged hozzá?

A túrókrémhez:

 • 25 dkg túró
 • 5 dkg cukor
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 1 db nyers tojás
 • 1-2 kanál tejföl
 • fél citrom reszelt héja
 • marék mazsola
 • 1 dl tej

Hogyan készítsd el?

 • A mazsolát áztasd a tejbe.
 • A többi hozzávalót botmixerrel keverd össze.
 • Ha a mazsola megpuhult, szűrd le róla a tejet és keverd össze a túrós masszával.
 • Kend a kisült palacsinták közepébe, tekerd fel és már fogyaszthatod is! smiley

Elérkeztünk a bortúránk végére, reméljük élveztétek! Ti voltatok már szüretelésen? Milyen élményeket szereztetek? smiley

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére