Ősz, befőttesüvegben tálalva!

Még szeptemberben sem csúsztunk le arról, hogy feltöltsük a kamrát télire! A lédús, őszi gyümölcsök, a mosolygós, egész nyáron növekedett zöldségek is bekerülhetnek a befőttesüvegbe, talán egy kicsit másképp, mint eddig. Tervezőnkkel segíthetünk magunknak abban, hogy változatosan és könnyebben múljanak a téli konyhai hónapok.

Ajjaj, lemaradtam!

Gondos nagymamák rázzák a fejüket, amikor valaki szeptemberben kap észbe az üres kamrapolcok láttán. Elvégre a legrutinosabbak már a tavaszi szezontól spájzolják be a finomságokat.

Fordítsunk hátat az önmarcangolásnak, szeptemberben és októberben is feltölthetjük az éléstárat, méghozzá alaposan megtervezve a telet.

Először is felesleges kapkodni.

Mielőtt kétségbe esve indulunk tonnányi gyümölcsért a piacra, üljünk le a konyhaasztalhoz egy jegyzetfüzettel és gondoljuk végig, mit érdemes üvegbe zárnunk.

  • Reggelire szívesen eszünk zöldségkrémeket?
  • Esetleg az első étkezés gyerekkorunk óta hagyományosan lekváros kenyérrel zárul?
  • Szívesen eszünk édes, gyümölcsös kísérőket a főtt, sült húsok mellé? Vagy inkább a savanyúságoknak hódol a család?
  • Mennyire szívesen sütünk a téli hónapokban gyümölcsös házi süteményeket? Hetente vagy akár sűrűbben ragadunk kötényt egy finom pitéhez, kalácshoz vagy kevert sütihez?
  • Mi a helyzet a gyors ebédekkel és vacsorákkal? Amikor tényleg jó lenne csak leemelni valamit a polcról és legfeljebb 20 percet tölteni a konyhában? Mennyire gyakoriak nálunk ezek az alkalmak?

Nos.

Ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, de a hagyományos ételekben is hiszünk, akkor a következő tervezővel hipp-hopp neki is indulhatunk az őszi befőzési szezonnak!

1. lépés: miből, mennyit fogunk enni?

Lássuk csak, mennyit kell kibírnunk tavaszig. Októbertől márciusig érdemes kalkulálni, ez 6 hónap. Ha abból indulunk ki, hogy a családi asztalra rendszerint hasonló ételek kerülnek, akkor számolhatunk úgy, hogy a 6 hónap alatt (rohanó családi élet mellett)

  • legalább 12-szer fogunk süteményt sütni (kéthetente egyszer, ugye nem olyan sok? wink), ehhez szuper választás az eltett őszibarack, szilva, reszelt alma
  • szükségünk lesz hetente egyszer olyan gyors, sütés-főzés nélküli vacsorára, amikor szinte hozzá sem kell nyúlni a dologhoz, de máris kész. Erre nagyon klassz, ha van a polcon eltéve lecsó, zakuszka és padlizsánkrém
  • nyilván lesznek alkalmak, amikor szeretnénk 20 perc alatt megúszni a vacsora megfőzését, mondjuk egy szelet hús mellé variálnánk a mártásokat, erre varázslatos lehet a szilva, a csipkebogyó, a paradicsomszószok vagy a birs!
Őszi zöldség-gyümölcs befőző naptár

Szeptember: alma, áfonya, csipkebogyó, füge, körte, nektarin, őszibarack, padlizsán, paprika, paradicsom, ringló, szilva, szőlő

Október: alma, birs, füge, körte, paprika, paradicsom, szilva, szőlő

November: alma, birs

TIPP az őszi szezonkalauzunk nagy segítség, ha azt keressük, mi érik még ezekben a hónapokban!

2. lépés: mennyit fogunk befőzni és mit? (és mennyi idő alatt?)

Ha erre mind fel szeretnénk készülni, akkor nincs más hátra, mint betervezni a sok-sok feladatunk mellé a befőzést:

  • 1 alkalom: szilva
  • 1 alkalom: alma
  • 1 alkalom: lecsó
  • 1 alkalom: zakuszka és padlizsánkrém

Nos, ezt akár fentről lefelé, akár lentről felfelé nézzük, 4 alkalom. Még éppen vállalható 2 hónap alatt smiley 

Ha a sokféleségen nem, de az ezzel töltött időn szeretnénk spórolni, akkor nincs más hátra, mint modern befőző üzemmódba kapcsolni és néhány klasszikus befőzési módszert elhagyni, helyette meggyorsítani a folyamatokat. (Apropó, klasszikus. Ha a befőzés aranyszabályaira vagy kíváncsi, akkor kattints erre a cikkünkre, ha pedig arra keresed a választ, hogy mi az a dunsztolás, kell-e celofán a befőttesüveg tetejére és hogyan érdemes tartósítani, akkor olvasd el ezt a bejegyzésünket.) Hogyan lehetséges ez?

  • A szilvát nem főzzük, hanem sütjük. Héjastól.
  • Az almát ugyan megpucoljuk (vagy nem) és lereszeljük aprítógéppel megdolgozzuk, de nem főzzük, hanem csak nedves dunsztoljuk – a lépéseket megtalálod lejjebb! (senki ne ijedjen meg, ez igen egyszerű és nem kell mellette állni!).
  • A lecsónál a paradicsomot nem hámozzuk.
  • A zakuszkát és a padlizsánt egyszerre rakjuk el, ehhez egyszerre sütjük meg a tojásgyümölcsöt.

3. lépés: hajrá!

Mit?

Szilva

Hogyan és mihez?

1. Készítsünk fűszeres chutney-t, almával párban. Íme, Piszke által írt receptünk hozzá, amit utána felhasználhatunk gyors vacsorához például:

a. Csirkés wrapbe tölthetjük

b. Tálalhatjuk bundás sertéskaraj mellé

c. Vagy roston sült csirkéhez is kínálhatjuk

2. Süssünk lekvárt! 5 kiló szilvát megmosunk, kimagozunk, és alufóliával letakarva 10 órára (például egy otthon töltött, kuckózós hétvégi napon) alacsony hőfokra (100 fok) sütőbe tesszük. Közben egyszer megkeverjük. Amikor kész, még forrón a tiszta befőttes üvegbe tesszük és dunsztoljuk. Ezután süteményekbe, kenyérre tehetjük! Jól látok? surprise Jól látok! cool Itt nincs szükség hozzáadott cukorra!

Mit?

Alma

Hogyan és mihez?

Készítsünk reszelt almát, turbó üzemmódban. A megmosott almákat kimagozzuk és aprítógépben összevágjuk. Kinyomjuk a levüket. Tiszta üvegbe töltjük a reszeléket, kicsi levet öntünk rá és üvegenként 1 evőkanálnyi friss citromlevet. Jól rátekerjük a tetőket és nagy fazékba vízbe tesszük, felforraljuk és 30 perc után lekapcsoljuk a tüzet alatta, hagyjuk így kihűlni és kész.

Ha télen pitét, kevert tésztát, muffint készítünk, akkor nagyon klassz töltelék lehet benne, de húsokhoz is kínálhatjuk, ha a szilvához hasonlóan chutney-t készítünk belőle. Az aszalt gyümölcsös sertéskaraj mellé például isteni lesz!

Mit?

Lecsó

Hogyan és mihez?

A megszokott módon, de szalonna nélküli, natúr lecsót készítünk. Patyolat tiszta üvegekbe tesszük, a tetejét jól rázárjuk és dunsztoljuk. Télen pedig csak lepirítjuk a szalonnát és máris mehet rá az ősszel eltett, napérlelte paprikával és paradicsommal készült lecsó. Vagy akár a MAGGI 2 in 1 alappal készült, roston sült csirke mellé is tálalhatjuk köretnek!

Mit?

Zakuszka és padlizsánkrém

Hogyan és mihez?

A zakuszkához 6-8 nagyobb padlizsánt megmosunk, félbevágjuk és mehet is be a sütőbe 200 fokra, fél órára. 6-8 kápia paprikát pedig mellé teszünk a második 15 percben. Hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk mindkettő bőrét és apróra felkockázzuk. Egy kiló hagymát megtisztítunk, felszeleteljük, napraforgó olajon dinszteljük. Amikor félig már megpuhult, mehet rá egy kiló mosott, felkockázott paradicsom, só, bors, 4 levél babér. Hadd rottyanjon egyet és már mehet is hozzá a sült, kockázott padlizsán és kápia paprika. Letakarjuk és lassú lángon egy órát hagyjuk összeérni. A tűzről levéve forrón mehet az alaposan kimosott üvegekbe, rázárjuk jó szorosan a kupakokat, fejjel lefelé állítjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni 3 nap alatt.

Érdemes a zakuszkával egy időben elkészíteni a padlizsánkrémet is, ehhez csak annyi dolgunk lesz, hogy még egyszer ennyi (legalább 6-8 nagyobb) padlizsánt megsütünk parázs fölött vagy a sütőben. Amikor kihűlt, leszedjük a héját és kevés napraforgóolajjal összeturmixoljuk, üvegekbe töltjük és nedves dunsztoljuk.

Mit jelent a nedves dunszotlás?A befőzött élelmiszert üvegekbe tesszük, az üvegekre jól rátekerjük a tetejét és egy órán át 100 fokos vízbe állítjuk a főzőlapon, majd két nap múlva megismételjük ezt a hőkezelést és utána már mehetnek is a polcra.

Fűszerezni, ízesíteni fokhagymával, sóval, borssal, felbontás után, étkezés előtt érdemes!
Pirítósra, vendégfalatkának, kenyér tunkoláshoz, szendvicsekbe igazi gyors csemege télen mindkettő, egyenesen a kamrapolcunkról.

Végül pedig


ÉLVEZZÜK


a változatos saját finomságokat.

#okostipp: Ha a télen született barátainknak szeretnénk kedveskedni, akkor már most gondoljunk rájuk, és egy-két adaggal többet tegyünk el mindenből, hogy személyesen hozzuk el nekik szülinapjukra az üvegbe zárt őszi ízeket, illatokat.

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére