Őszi lilák

Müzlibe, süteményekbe, sült húsok mellé, befőttbe és szörpként – a szilva, a szeder és az áfonya minden formájában fel fogja dobni a napjaidat!

Ó, azok a szép lilák

Finomat enni nagyon jó, és ha egy étel illatos és szép is, akkor még jobban tud esni. Szilva, szeder, áfonya – ezekre a lila gyümölcsökre már ránézni is nagyon jó, hogyha pedig csodás süteményt, turmixot, lekvárt készítesz belőlük, falatozni is egy élmény lesz! Az csak külön szuper, hogy a sötétkék és a lila színű bogyósoknak magas a rosttartalma, kiváló antioxidánsok, a szemednek és az érrendszernek is jót tesznek.

Erős színük miatt a néphagyományban festéknek is használták ezeket a bogyós gyümölcsöket. Az áfonyából és a szederből lila, a szilvából pedig sötétkék, szinte fekete színt nyertek, a festékeket pedig textilek festésére használták fel. Így kerültek minden házba a természetes festékekkel elkészített, népi motívumokkal díszített párnák és terítők.

A gyümölcsök színe és íze az érési állapotuktól függ, ezért főzés előtt érdemes megkóstolnod őket, hogy mennyire érettek, édesek. Szükség szerint pedig több vagy kevesebb cukrot, mézet használj fel hozzájuk. Készíts szép és finom ételeket! Jöhetnek a receptek?

Hamvas lila: a szilva

Szilvából sok izgalmas dolgot készíthetsz, és a gyümölcs kissé fanyar ízével szinte bármilyen édességet kombinálva olyan finomságokat kapsz, amiket azok is nagyon szeretni fognak, akik nem kimondottan édesszájúak.

Készíts tepertős-szilvalekváros papucsot, gombócot szilvalekvárral, vagy tigrispitét szilvadarabokkal. Amit pedig nem szabad kihagynod, az az aszalt szilvás-diós brownie! A süteményhez ezeket szerezd be:

A csokit a vajjal gőz felett olvaszd fel egy edényben, eközben pedig a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót keverd habosra. A lisztben keverd el a sütőport egy nagy edényben, az aszalt szilvát és a diót pedig apróra vágd fel, majd keverd hozzá a sütőporos liszthez.

Az olvasztott csokihoz add hozzá a tojás-cukor keverékét, ezután pedig a liszt-dió-szilva mehet az edénybe, és ha már minden összetevő együtt van, akkor keverd el simára a süti tésztáját.

Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit és ebbe öntsd bele a brownie tésztáját, majd előmelegített sütőben 35 percig süsd 180 fokon. A sütit a tepsiben érdemes hagynod kihűlni, mert forrón darabokra törhet a csokis tésztája.

#okostipp: Ha van már otthon lekvárod, akkor az aszalt szilvát szilvalekvárral is helyettesítheted, és akár kevés rumot és fahéjat is adhatsz a brownie tésztájához.

Harsány lila: a szeder

A szeder a rózsafélék közé tartozik, a növény szára épp olyan tövises, mint a rózsabokoré. Ezért sokszor ültették vidéken hosszú sorokban sövénynek, hogy távol tartsa a betolakodókat. Szerencsére a konyhában már könnyű dolgod van a gyümölcsével, és mivel a szeder sem a legédesebb gyümölcsök közé tartozik, ezért kiváló választás húsok mellé mártásként vagy befőttként.

A szeder fanyar ízét smoothie-ban almalével és banánnal ellensúlyozhatod: 1 banánt, 250 gramm natúr joghurtot kevés almalével és 2 marék szederrel turmixolj össze. Ha nem érzed elég édesnek, akkor egy kanál mézet is hozzáadhatsz a smoothie-hoz, és zabpelyhet is keverhetsz bele, hogy még laktatóbb legyen.

Ha valami mást szeretnél szederből készíteni, akkor próbáld ki a szederhabot, a szedres süteményt és a vaníliás szederlekvárt is!

Kékeslila: az áfonya

Az áfonyának remek íze van és olyan sok jó, a szervezeted számára hasznos tulajdonsággal rendelkezik, hogy még felsorolni is nehéz. J A szemtől a szívig, az érrendszertől az emésztésig minden részed meghálálja, ha sokszor eszel áfonyát. Készíts hát áfonyalikőrt, süss áfonyás muffint vanília szósszal, túrótortát és palacsintát áfonyalekvárral és gyümölcsdarabokkal, és élvezd az áfonya szuper ízét.

Korianderes áfonyalekvárt is készíthetsz, amit nemcsak édességek, hanem vadhúsok mellé is kínálhatsz. Hozzávalók:

  • 1 kg áfonya
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • fél teáskanál őrölt koriander

Mosd meg az áfonyát, majd villával kicsit törd össze, keverd hozzá a citromlevet, a cukrot és a koriandert, és lefedve 3-4 órát hagyd állni. Ezután folyamatos keverés mellett forrald fel a gyümölcsös masszát, forrástól számítva pedig még 4 percig főzd. Kifőzött, tiszta üvegekbe töltsd a lekvárt, majd lezárva, tetejükre fordítva, hűvös helyen tárold az isteni áfonyalekvárjaidat.

Sok finomságot készíthetsz lila gyümölcsökből, hogy aztán télen és tavasszal is élvezhesd az ízüket. Most ősszel viszont egyél frissen is szilvát, szedret, áfonyát, hiszen az érett, zamatos gyümölcsöket semmi sem pótolhatja. :)

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére