Őszi vitamin tuning

Hűvös van, sőt néha már kifejezetten hideg. Ilyenkor még inkább szükségünk van a vitaminokra, hogy elkerüljük a szokásos megfázásokat, vírusokat. Jöhet az őszi vitamin tuning? smiley

Ahhoz, hogy megerősítsük immunrendszerünket, olyan ételeket kell ennünk, amik értékes vitaminforrások. A látásunk számára fontos A-vitamint megtaláljuk többek között a sárgarépában, tökben és spenótban is.  A C-vitamint ősszel a csipkebogyó, a citrusfélék, a zöldpaprika, a paradicsom, a káposzta, az uborka nyújtja nekünk, E-vitamint legfőképp a csonthéjas gyümölcsökből, dióból kaphatunk. B-vitamin bevitelhez együnk céklát, kelbimbót, mogyorót és karalábét.

Most már tudjuk, hogy melyik étel miért fontos. De mit is főzzünk? smiley

Gyümölcsöt és zöldséget mindig együnk nyersen is, hiszen feldolgozás nélkül őrzik meg a legjobban vitamintartalmukat! Így készíthetünk belőle finom smoothie-kat és tejes turmixokat is. A szüret idején szemezgessünk szőlőt, együnk almát, és válogassunk a citrusfélék közül is. Az érett paradicsomok, paprikák és uborkák mellett pucoljunk meg egy karalábét is és rágcsáljuk el nyersen, kellemesen csípős ízével igazi meglepetést fog okozni nekünk ez a zöldség.

Ha minden vitaminból szeretnénk, akkor készítsünk vitaminbomba salátát céklával, almával, uborkával, répával!

  • 2 közepes cékla
  • 2 sárgarépa
  • 2 alma
  • 1 kígyóuborka
  • 4 tojás
  • 1 citrom leve
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj

A céklát pucoljuk meg, és tegyük felszelve alufóliára, szórjuk meg sóval, locsoljuk meg olívaolajjal és süssük egy órán át. Az almát, a répát és az uborkát is kockázzuk fel, a tojásokat főzzük és pucoljuk meg! Az előkészített alapanyagokból állítsuk össze a salátát, és facsarjunk rá citromlevet, szórjuk rá sót és törjünk rá borsot. Magában is finom lesz, de sült húsok mellé is szuper választás!

Ebben a friss salátában található uborka felfrissít magas víz- és vitamintartalmának köszönhetően, és a méregtelenítésben is segítségünkre lesz. A cékla B- és C-vitamintartalma mellett rengeteg magnéziumot, káliumot és mangánt is tartalmaz, ami az immunrendszerünk mellett még az izmainknak és csontjainknak is jót tesz.

 

Egyszerű krémlevesekkel is jót teszünk a szervezetünkkel, és ráadásul nem is kell órákat töltenünk a konyhában. Az A-vitaminban gazdag tökből gyorsan készíthetünk tökkrémlevest, amihez ezeket kell csak beszereznünk:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg tök
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl sűrített kókusztejszín
  • 1 MAGGI zöldségleveskocka
  • kevés fehér bors

A tököt magozzuk ki és pucoljuk meg, majd kockázzuk fel. Az apróra vágott hagymát vajon puhítsuk meg és öntsük fel 6 dl vízzel. Ebbe dobjuk bele a MAGGI leveskockát és a tököt. Addig főzzük, amíg puha nem lesz, majd botmixerrel turmixoljuk fel, adjuk hozzá a kókusztejszínt és forraljuk fel az egészet. Tálalásnál szórhatunk rá pirított tökmagot és meglocsolhatjuk tökmagolajjal is.

Mit tehetünk még az egészségünkért?

  • Fogyasszunk hüvelyeseket is, mert a lencsének és a babnak igen magas a vastartalma.
  • Nassoljunk diót, mert fontos E-vitamin forrás, ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található benne.
  • A mogyoró teli van élelmi rostokkal és rézzel, ami a szív és izmok működését segíti elő.  B1-, B2-, C- és E-vitaminforrás, és kálium és kalcium tartalma is magas, ezért ne hagyjuk ki ezt sem az étrendünkből!
  • Kevesen tudják, hogy a szelídgesztenye e C-vitamin tartalma a citrusfélékéhez hasonló. B- és E-vitamin tartalma pedig energiával lát el minket, együnk hát sok gesztenyét ősszel és télen is!

Ne hagyjuk, hogy a bacilusok nyerjenek ellenünk, készítsünk vitamindús coleslaw salátát, karalábélevest és fogyasszunk sok kelbimbót is!

 

 

 

 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére