Pardon, patisszon!

Kevesebben ismerik, mint a cukkinit, talán többen szeretik, mint a tököt, pedig mindegyikhez van köze: a tökfélék rokonságába tartozik ő is. A patisszon (vagy becsületes magyar nevén: a csillagtök) szezonja itt van végre, főzzünk belőle finomságokat!

Mostanság van a legzsengébb patisszonok ideje, és ha hozzávesszük, hogy alacsony a kalóriatartalma és a szénhidráttartalma is, reméljük tényleg megjött hozzá a kedved! Egy dolog riaszt el sokakat a vásárlástól, az pedig a csillagtök formája: amilyen jól mutat a képeken, olyannyira nem esik kézre a pucolásnál! De ezen könnyen túlteheted magad, ha megtalálod a neked legkényelmesebb hámozót (ami lehet egy kiskés, egy y-forma hámozó vagy a krumplihámozód is), pikk-pakk ledobja ruháját:)

...és ha már ledobta, lássuk mihez kezdjünk vele:

  • Felhasználhatod egy jó nyárias zöldséges lecsóban, a felkockázott patisszon bizony ebben is jól mutat – és nagyon finom is!
  • Elkészítheted rakott zöldségként: ha van kedvenc rakott padlizsán vagy rakott kel recepted, csak cseréld ki a két zöldséget, és próbáld ki így is!
  • Ha zöldségköretet készítesz, kockázz fel egy csillagtököt, és dobd a többi zöldség közé! A paprikával, répával egy időben kezdd el párolni.
  • Meg fogsz lepődni: még kovászos patisszont is lehet eltenni! Pontosan ugyanúgy készül, mint a kovászos uborka, csak uborka helyett patisszonnal töltjük meg az üveget :)

  • A rántott patisszon szuper mártogatósnak is. Vágd apró csíkokra vagy szeletekre, panírozd be és süsd ki. Metélőhagymás-fokhagymás joghurttal csodás mártogatós!
  • Nemcsak rakott zöldségnek, de quiche alapanyagnak is csodás! Ha szoktál hagymás vagy cukkinis quiche-t készíteni, cseréld a zöldségeket patisszonra és próbáld ki így is!
  • Levest is készíthetsz belőle – talán ez a legkevésbé ismert felhasználása, ezért hoztunk egy szuper receptet!


Bazsalikomos patisszon krémleves

  • 2 kisebb patisszon
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • MAGGI Zöldségleveskocka
  • 1 kis doboz tejszín
  • 1 marék bazsalikomlevél
  • 1 liter víz

A patisszont mosd meg, töröld szárazra és hámozd meg. Magozd ki és vágd a húsát kis kockákra. 
Közben egy lábasban már mehet is az apróra vágott újhagyma az olajjal a tűzre, majd kicsivel később a fokhagyma is mehet bele. Dinszteld meg és ha üvegesek, mehet rá a patisszon is. Öntsd fel 1 liter vízzel a zöldségeket és dobd bele a MAGGI Zöldségleveskockát is. Főzd amíg megpuhulnak a patisszonkockák. 
Ha minden puha, vedd le a tűzről és keverd hozzá a bazsalikomleveleket, majd turmixold át. Nagyon vigyázz, hogy meg ne égesd magad. Ha olyan turmixgéped van, amivel nem szabad meleg anyagokat pürésíteni, várd meg, amíg kihűl a leves. (A lábast egy nagyobb edényben vagy a csapban jéghideg vízzel tudod kihűteni – vagy legalábbis gyorsítani a hűlést.) Ezután keverd hozzá a tejszínt, és kész is. 

#okostipp: pirított zsemlekockával, serpenyőben ropogósra pirított kolbász-szeletkékkel laktatóbbá teheted ezt a könnyű nyári levest.
 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére