Pirospaprikás hangulatban

Ha feltennénk a nagy kérdést, hogy szerintetek mi a magyar gasztronómia legfontosabb, legjellegzetesebb alapanyaga, nagy valószínűséggel a legtöbben rávágnátok: a pirospaprika. Ismerjük meg jobban hazánk piros büszkeségét!

[A paprika egyébként nem volt mindig jelen a magyar konyhában, de az 1600-as évekbeli meghonosítását követően Szegeden, majd Kalocsán is beindult a fűszerpaprika termesztése, és nem váratott sokat magára a növény történetének magyar vonatkozású nagy mozzanata sem: a fűszerpaprika porrá őrlésének találmánya.]

Az alföldiek érdeme, hogy felismerték, hogy ha a fűszert pirított vöröshagymához adjuk, az őrlemény jellegzetes, értékes íz- és színanyagai ideálisan oldódnak ki. Tulajdonképpen ezt hívjuk pörköltalapnak. Innentől pedig már bizonyára mindannyian jól ismeritek a lehetőségeket!:) Hiszen amit hagymás-paprikás zsiradékon indítunk, az rossz nem lehet :)

Mi is nagy rajongói vagyunk a pirospaprikának, ezért is örülünk különösen, hogy a MAGGI Csípős Tyúkhúleveskocka születésnapját ünnepelhetjük! Ebből az alkalomból kapjunk csak elő egy-két klasszikus magyar receptet, mielőtt a feledés homályába vesznek a reform- és világkonyha forgatagában!

Mi más lehetne az #Okostippünk a pirospaprika kapcsán, mint az, hogy mielőtt hozzáadjuk az alapunkhoz, ételünkhöz, az edényt vegyük le a tűzről, különben keserűvé válik!? Mindenki tudja, igaz? De azért ezt sem árt újra elmondani, átismételni, különösen, ha nem használjuk napi szinten a pirospaprikát.

Hagyományos gulyásleves

Hozzávalók:
 ½ kg marhalábszár (vagy comb)
3 ek. olaj
 ½  kg burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika (az egyik lehet csípős)
2-5 gerezd fokhagyma (mérettől és erősségtől függően)
1 adag leveszöldség: fehér- és sárgarépa, zellerzöld
 2 dl testes vörösbor
1 púpos ek. édes-nemes pirospaprika
1 kk. őrölt kömény
MAGGI Csípős Tyúkhúsleveskocka

A megmosott, megtisztított húst kis kockákra vágjuk. A megpucolt, apróra vágott hagymát felforrósított olajban üvegesre pirítjuk. A hozzáadott húst lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett addig pároljuk, amíg ki nem fehéredik. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, és rámorzsoljuk a MAGGI Csípős Tyúkhúsleveskockát. Fontos, hogy az ehhez a recepthez használt édes-nemes paprika megnevezése becsapós, hiszen valójában csípős paprikáról beszélünk. A hagyományos értelemben vett édes paprikát „csemege”-ként találod meg a polcon. Felöntjük a borral és annyi vízzel, ami ellepi a húst, és hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, a kicsumázott paprikákat és a félbevágott paradicsomokat. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha lesz. Ekkor hozzáadjuk a megpucolt, megmosott, feldarabolt burgonyát, leveszöldségeket. Amikor ezek is megpuhulnak, elkészült a gulyáslevesünk. Tálaláskor friss petrezselyemmel díszíthetjük és kenyérrel kínáljuk.

Igazi csirkepaprikás

Hozzávalók:
4-5 db egész csirkecomb
2 ek olaj
2 kk liszt
2 egész fej vöröshagyma
2-3 puhább paradicsom
1 ek paprikakrém
1 kis dobozos tejföl
Fűszerek:
2 ek pirospaprika
(só)

A zsiradékon üvegesre pirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát. A tűzről levéve beletesszük a pirospaprikát, majd kis kevergetés után rátesszük a felezett csirkecombokat is. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a paprikakrémet is. Ha ez utóbbi sós, akkor további sózás már nem szükséges. Elkeverjük a hozzávalókat és lassú tűzön hagyjuk főni a csirkét a saját levében. A megpuhult combokat kiszedjük egy tálra, az időközben a liszttel elkevert tejföllel pedig besűrítjük a pörköltszaftot. Visszatesszük a szaftba a combokat és újraforraljuk az egészet.

Hagyományosan nokedlivel és csemege fűszerpaprikával meghintett uborkasalátával tálaljuk.

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére