Téli kirándulás az Őrségben

Ha téli kikapcsolódásra vágyunk, utazzunk el és sétáljunk nagyokat a szabadban. Az Őrség télen is igazi kikapcsolódással és gasztronómiai felfedezésekkel vár bennünket!

A régió kedves falvai sok látnivalóval várnak minket, ha jóllaktunk a finom helyi falatokkal.

Őriszentpéteren nézzük meg az Árpád-kori templomot, Magyarszombatfán a Fazekasházat, a szoknyás fa haranglábat Kercaszomoron és ne hagyjuk ki a szalafői Őrségi Népi Műemlékegyüttest se!


Ha kirándulás közben megéheznénk, engedjünk az őrségi finomságok csábításának! Jellegzetes burgonyás őrségi specialitás a dödölle, amit érdemes megkóstolni helyben is, majd elkészítenünk otthon.

Hozzávalók
•    50 dkg liszt
•    1 kg burgonya
•    1 csapott evőkanál só
•    2 fej vöröshagyma
•    2 ek. olaj

A burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk fel kockákra, és tegyük fel főni. Ha megfőtt, saját levében burgonyatörővel törjük össze, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze, szinte dagasszuk össze burgonyatörővel vagy fakanállal. Ha már nem dagasztható tovább, akkor alacsony lángon hagyjuk melegedni. A vöröshagymát kockázzuk fel és pirítsuk meg zsírban, majd öntsük egy cseréptálba vagy nagyobb edénybe a hagymás olajat, a krumplimasszából pedig kanállal nagy galuskákat szaggassunk bele. Sütőben süssük meg, pirítsuk meg, majd hagymakarikákkal, szalonnapörccel és tejföllel tálaljuk.

#Okostipp: A dödöllét magában is fogyaszthatjuk, mivel ízletes és laktató, de szaftos húsok, pörköltek mellé kiváló köretként is.

Mivel az Őrségben nagy erdők terülnek el, így a helyi specialitásokban is gyakran megtaláljuk a gombát, főként a vargányát. Az őrségi vargányás leves is olyan fogás, amit nem szabad kihagynunk, hiszen a helyi alapanyagokból biztosan frissen főzik meg nekünk, és így megtudhatjuk, hogy milyen ízeket kell majd otthon elkészítenünk, ha szeretnénk megidézni a kirándulást.

Hozzávalók:
•    15 dkg vargánya gomba
•    1 kisebb fej hagyma
•    15 dkg árpagyöngy (gersli)
•    2 evőkanál olaj 
•    1 kávéskanál őrölt pirospaprika és egy kis só

A hagymát apróra vágjuk és olajon pároljuk, paprikát szórunk rá, majd hozzáadjuk az átöblített árpagyöngyöt, és felöntjük 1 liter vízzel, beledobjuk a fűszereket is. A gerslinek legalább fél óra kell, hogy megpuhuljon, ezzel számoljunk előre. Ha az árpagyöngy megpuhult, akkor adjuk hozzá a megtisztított és feldarabolt vargányát. A gomba gyorsan megpuhul, így ha beleszórtuk a levesbe, már meg is teríthetjük az asztalt.

Év elején különösen jólesik (a sok nassolás után) egy könnyebb, savanykásabb sütemény: kóstoljuk meg az őrségi tökös-mákos rétest!

Hozzávalók 10 adagnál:
•    2*500 g levelestészta vagy 10 réteslap
•    50 dkg tök
•    2 tojás
•    30 dkg mák
•    40 dkg porcukor
•    10 dkg vaj vagy margarin
•    15 dkg mazsola
•    3 dl tejföl

Főző- vagy sütőtökből is készíthetjük a rétes töltelékét: hámozzuk meg és daráljuk, szeljük le vékonyra a tököt, enyhén sózzuk meg, majd csavarjuk ki a levét. A mákot daráljuk le és keverjük el a cukorral. A rétestésztákat terítsük ki, vajjal/margarinnal kenjük meg őket vékonyan és alattuk a tepsit is vajazzuk be. A kiterített tésztán egyenletesen rendezzük el a tököt, szórjuk meg a mákkal és egyenletesen tegyünk rá mazsolát is. Ha mindent beletettünk, felcsavarhatjuk a tésztát, majd megolvasztott vajjal/margarinnal és tojással elkevert tejföllel kenjük meg a tetejét. Sütőben süssük aranybarnára, és porcukorral megszórva tálaljuk.

#Okostipp: Ha szeretünk túrázni, akkor a rétesből csomagoljunk el a kiránduláshoz is. Nem nehéz étel, viszont nagyon finom és energiadús, nagy örömet szerez majd az erdőben megpihenve.

 

 

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére