Texasi cowboyok vagy mexikóiak eledele? A mexikói chilis bab rejtélye

Az IGAZI mexikói chilis bab – egy aprócska, jelentéktelennek tűnő jelző, ami komoly vitákat robbanthat ki nem csak a családi ebédlőasztalnál, baráti közös főzőcskézéseknél, de akár nemzeközi porondon is. smiley

De melyik is lenne az? Kell bele kukorica és bab? Hát friss koriander? Vagy fekete csokoládé? Nem mondjuk, hogy nálunk a bölcsek köve, de azt megígérhetjük, hogy mire a cikkünk végére érsz, annyit fogsz tudni a chilis bab eredetéről, hogy minden, a titokzatos étellel kapcsolatos vitába magabiztosan szállhatsz be. smiley

Vásárolj be a chilis babhoz! Mit pakolsz a kosárba?

A lista erősen eltérhet attól függően, hogy az autentikus mexikói vagy a hibrid Tex Mex, vagyis texasi-mexikói verziót követjük. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg mik az alapvető különbségek a két konyha között.

Vessük le a Tex Mex éttermek kínálatán edződött meggyőződésünket és ismerjük meg jobban a mexikói konyhát!

  • a mexikói konyha nem csemege, hanem ún. lófogú kukoricát használ, azt is főleg feldolgozva – liszként, daraként, kásaként vagy tortillaként, míg a Tex Mex chilis bab elengedhetetlen kellékei az édes kukoricaszemek
  • a mexikói konyha sokkal visszafogottabban használ sajtot, abból is főleg friss, száraz, darabosabb, gomolyára hajazó verziót, szemben a Tex Mex konyha olvasztott sajt-áradatával és bőséges szószaival
  • bár az eredeti(nek kikiáltott) chilis bab, vagyis a chili con carne valóban bőséges csípős paprika használatát írja elő, a mexikói konyha tulajdonképpen csak elenyésző számban használ csípős paprikákat, elsősorban jalapenot és annak füstön szárított változatát, a chipotlét. A Tex Mex konyha viszont épp ezeket vette át, így nem csoda, hogy a mexikói ételeket elsősorban a pokolian tüzes ízekkel azonosítjuk
  • a mexikói konyha meglepően sok zöldséget és gyümölcsöt használ, széles alapanyag palettával dolgozik, ami bőven túlmutat a bab és a kukorica használatán
  • a Tex Mex konyha túlnyomórészt marhahúst használ, a mexikói konyha viszont ilyen téren is változatosabb – sertés, csirke és halak is előszeretettel kerülnek a főzőedényekbe és tányérokba

A pokolian tüzes hústól a sörrel bolondított verzióig

Mondunk egy merészet – a chilis bab nem autentikus mexikói étel.

Nekik is van babos, húsos, csípős ételük, ami a frijoles charros névre hallgat, de az általunk mexikói chilis babként ismert fogás elődje inkább köthető a texasi cowboyok sok-sok chilivel ízesített, kisebb-nagyobb darabokra vágott, zsíros, inas marhasúsos pörköltjéhez, a chili con carne-hoz, amiben eredetileg sem bab, sem paradicsom, de kukorica sem szerepelt – mindhárom utólag került az általunk ismert receptbe. Hogy pontosan mikor és milyen körülmények között, annak megválaszolására mi sem vállalkoznánk, de üdvözöljük a változásokat. smiley

Akkor mégis hogyan készítsük el a mexikói chilis babot?

Szerintünk úgy, ahogyan a legjobban esik – babbal, kukoricával, darált sertés-, pulyka- vagy marhahússal, ízlés szerint tejföllel, tortillával, friss chilivel, korianderrel és reszelt sajttal.

Ezt az alapreceptet Jakupcsek Gabriellától lestük el, nézd meg te is, ő hogy készíti!

Ha ennél is extrább ízekre vágysz, kísérletezz kedvedre – keverj a szószba egy kevés fahéjat vagy reszelj bele fekete csokit, csavard bele egy fél lime levét, öntsd fel 1-2 deci barna sörrel vagy koronázd meg cheddar sajttal – te melyiket próbálnád ki? smiley

#okostipp: Hogyan tedd a chilis babot gyerekbaráttá Ha nem akarod teljes egészében kihagyni a chilit, akkor használj csak friss chilit és ügyelj rá, hogy alaposan magozd és erezd ki a paprikát – így a paprika karakteres ízét megtarthatod, csípősség nélkül. Ha pedig már elkészült az enyhén csípős chilis babod, tejföllel és kenyérrel tovább csillapíthatod az erejét. A MAGGI Mexikói chilis bab enyhén csípős, így ott érdemes így eljárnod smiley

Tudtad?

- A mexikói chilis bab 1977 óta hivatalosan is Texas állam nemzeti étele, ünnepnapja február 22-e.

- Marilyn Monroe is rajongott érte, állítólag az utolsó légyottján is ezt rendelte.

- Rossz nyelvek szerint a texasi cowboyok nem csak marhát, de más húst is belefőztek, amit éppen elejtettek – legyen szó pocokról vagy más, pusztai állatokról. Állítólag épp ezért raktak bele annyi chilit, hogy más ízt ne is lehessen belőle kiérezni.

- Az amerikaiak annyira szívükön viselik az étel sorsát, hogy létrehozták a Nemzetközi Chilitársaságot is, ami chilis bab főző versenyeket rendez és recepteket gyűjt a világ minden tájáról.

- Bud Spencer híres filmjeiben is találkozhatunk a chilis babbal, bár ő inkább a hagymás változtatot szerette.

Ismerős csípős íz, nem megszokott fogásokhoz használva

A MAGGI Újratöltve Mexikói chilis bab alapjából nem csak ezt a népszerű fogást készítheted el, de számos más izgalmas ételt is – jön az újabb meccsszezon és a kerti sütögetések, ahol mindenkit könnyen levehetsz a lábáról az enyhén chilis pácban érlelt, házi csípős csirkeszárnyakkal.

Kiadós reggeli vagy könnyű, laktató nassolnivaló is készülhet az alappal, előbbihez néhány tojást, utóbbihoz a muffinformáidat készítsd elő. De akkor sem hagy cserben, ha sült karfiolos krémlevesre, esetleg kellemesen csípős rakott finomságra vágysz, vagy a vendégeknek kedveskednél húsmentes batyukkal.

Próbáld ki a MAGGI Mexikói chilis bab alapját - már XXL méretben is!

Nagy a család? Gyorsan szeretnél finomat készíteni a baráti társaságnak? Ezekre a helyzetekre gondoltunk, mikor a Mexikói chilis bab alap XXL méretű verzióját készítettük el nektek – továbbra is olyan alapanyagok felhasználásával, ami a konyhaszekrényekben is megtalálható. Szárítással tartósítva, hozzáadott tartósítószerek felhasználása nélkül.
 

Ha tetszett, ez a cikk, olvasd el a sorozat többi részét is:

Kulináris utazás a bolognai spagetti nyomában 

Az igazi carbonara nyomában

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére