Varázslatos ünnepi asztal

Karácsonyi dalokat dudorászó, izgatott családtagok, szegfűszeges narancsillat az egész lakásban, a gyertyák felől áradó pislákoló melegség – amikor átjárja az otthont az ünnepi hangulat és az asztal köré gyűlik a család, szeretnénk mindenkit finom ételekkel és gyönyörű terítékkel elkápráztatni. Cikkünkben a karácsonyi asztal elkészítéséhez és az ünnepi ételek tálalásához mutatunk tippeket és otthon is könnyen elkészíthető ötleteket.

Az ünnepi időszak nagy részét a karácsonyfa és az étkezőasztal körül töltjük, amikor átadjuk az ajándékokat, elfogyasztjuk az ünnepi fogásokat és visszaidézzük a kellemes közös emlékeket. Díszítsük fel az asztalt is karácsonyhoz illően: vegyük elő a szép étkészletet és poharakat, válasszunk piros, bézs, aranyszínű vagy fehér terítőt. A hagyományos asztalterítőt futóval is feldobhatjuk, az asztal közepére irányítva a figyelmet.

Az asztal közepére saját kezűleg is készíthetünk asztaldíszt, ami vonzza a tekintetet és meghatározza az összképet. Fenyőtobozból gyorsan és olcsón állíthatunk össze asztaldíszeket: ragasszunk piros, illetve a terítőnkhöz színben illő papírpoharak aljára egy-egy fenyőtobozt, ezeket akár le is fújhatjuk fehér vagy aranyszínű festékkel, ragaszthatunk rájuk gyöngyöket, vagy tekerhetünk köréjük szalagot. Az ültetőkártyák elhelyezése kedves figyelmesség, ráadásul a nevekkel megírt papírokat ezekre a mini karácsonyfácskákra is tűzhetjük.

#Okostipp: Ha az asztalon kényelmesen elfér, az adventi koszorúval is dekorálhatjuk az asztalt, vagy fenyőágakat és mécseseket egy kisebb méretű tálra halmozhatunk díszként.

A meggyújtott mécsesek és gyertyák hangulata nélkül nem lenne az igazi a karácsony. Könnyen biztonságossá tehetjük őket, ha a mécseseket befőttesüvegekbe helyezzük, amik szépen szórják a fényt és praktikusak is, hiszen így senki nem nyúlhat bele véletlenül a gyertyalángba.

Az asztalra tehetünk elszórva szárított narancskarikákat és csillagánizst, és hajtogathatunk karácsonyfaformát szalvétából, de ha igazán személyre szóló meglepetést szeretnénk, készíthetünk a családtagoknak névre szóló szalvétagyűrűket is. A tányérokba tehetünk egy-egy mézeskalácsot, amit emlékbe is eltehetnek a vendégek, vagy meg is ehetik, amíg megérkezik az első fogás.

Az asztali dekoráció mellett a tálalás is fontos része a karácsonyi vacsorának. A krémlevesek tálalásához már korábban adtunk tippeket, így ha az ünnepi ebéd vagy vacsora levessel indul, érdemes megnézni ötleteinket.

#Okostipp: Ne feledkezzünk meg a praktikus szempontokról az ünnepi asztal tervezésénél, az asztalon mindig legyen só és bors, így zavartalan marad a vacsora akkor is, ha valaki több fűszerrel szereti az ételt. Tálaljunk fel egy kosár felszeletelt kenyeret is, így aki szeretne, bármikor vehet belőle.

Az elkészült ételeket szervírozzuk ünnepi tálon, ne abban az edényben kínáljunk, amiben elkészítettük a fogásokat. A húsokat szeljük fel előre és rendezzük el őket szépen, ha szaftos húst vagy mártást készítettünk, tálaljuk hozzáillő porcelán vagy fém edényben. Ha több vendégre számítunk, több tálra is szétoszthatjuk az ételeket, hogy az asztal mindkét végén ülőknek egyszerre szolgálhassuk fel a finomságokat.

#Okostipp: A főétel és a köret mellé tehetünk friss rozmaringszárat, hiszen a rozmaringágak a fenyőágakra emlékeztetnek, így a tányérokra is igazi karácsonyi hangulatot varázsolhatunk!

Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére