•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Akiszilva és sós tőkehal banánhengerekkel

Hozzávalók
  • egy csipet
  • 1 csomag sós filé tőkehal
  • őrölt fekete bors
  • a sütéshez olaj
  • 400 g (fújtató összetevőkkel) liszt
  • 1 kiskanál (ha normál lisztet használunk, akkor 2 kiskanál) sütőpor
  • 2 (minél sötétebbek annál jobb, édesek és puhák legyenek) banán
  • 2-3 kanál olvasztott vaj
  • langyos (körülbelül háromnegyed bögre) tej
  • 1 scotch bonnet/csipős paprika
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. Az akiszilva (a Karib tenger szigeteiről származó gyümölcs) és a sós tőkehal filé egy hagyományos jamaikai reggeli, de fogyaszthatjuk ebédre vagy a vacsora előételeként is
  2. A gombócoknak és a banánhengereknek köszönhetően nagyon laktató (olyan fajta banánokból készül, amely erre a célra terem, nem pedig a nálunk megszokott fajtákból)
  3. A halas zöldségkeverék Először is kivesszük a halat a csomagolásból, leöblítjük hideg vízzel, hogy elvegye a sós ízét és megfelelő darabokra tépkedjük, majd pedig egy tálba rakjuk, amire forralt vizet öntünk
  4. Így hagyjuk 15 percre, majd leöntjük róla a vizet, még kisebb darabokra tépkedjük és ez alkalommal hideg vizet öntünk rá és 5 percig állni hagyjuk
  5. Leöntjük róla megint a vizet és megkóstolunk egy darab halat, hogy megfelelően sós-e, vigyázzunk, hogy maradjon meg a sós íz, annyira mintha egy ételt sóznánk, tehát attól függően, hogy tetszés szerint ki milyen sósan szereti
  6. A hagymát, a paprikát, a paradicsomot és a csipős paprikát felszeleteljük (a scotch bonnet-ből csak keveset vágunk, mert nagyon, nagyon erős)
  7. Eközben felbontjuk az akiszilva konzervet (ne vágjuk fel teljesen a tetejét) és leöntjük belőle a levet és hideg vízzel feltöltjük a dobozt
  8. Ezután forgassuk ide-oda, fejjel lefele, hogy jól megmosódjon a gyümölcs (a mellékelt képen látható, hogyan is néz ki ez a gyümölcs)
  9. Ezután forró olajba odatesszük a hagymát párolódni, éppen csak hogy megpuhuljon, hozzáadjuk a paprikát, a csipőspaprikát és a paradicsomot, néha-néha megkavarva így pároljuk
  10. Ehhez jön a hal, elkeverjük és 5-6 percig még a tűzön hagyjuk
  11.   A receptet Rebella ajánlotta
  12. Kisebb lángra vesszük, hozzátesszük az akiszilvát és egy lapáttal lentről felfele összekeverjük, nehogy összetörjük a gyümölcsöt (az akiszilva nagyon puha, még a megfőtt tojás sárgájánál is puhább)
  13. Még hagyjuk egy percet, aztán borsozzuk és levesszük a tűzről
  14. Gombócok A megszitált lisztet egy tálba tesszük és a közepébe egy lyukat csinálunk
  15. Hozzáadjuk a sót, a sütőport és a vajat, majd apránként a tejet és egy kézzel addig kavarjuk és gyúrjuk, amíg egy lágy és rugalmas tésztát kapunk
  16. Meleg helyen 35-40 percet pihentetjük, ezután egy nedves felületre borítjuk, még pár percig gyúrjuk és majd megfelelő nagyságú darabokra szakítjuk
  17. A gombócokat a kezünkkel megformázzuk és meglapogatjuk, csak úgy mint a fánkokat (ha pohárral szeretnénk szaggatni, úgy is jó, de a szakítós módszer gyorsabb)
  18. Forró olajban mindkét oldalán megsütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük a fölösleges olajtól
  19. Banánhengerek Minél sötétebb színű a banán annál jobb, annál édesebb és puhább
  20. Meghámozzuk, kettőbe vágjuk és felszeleteljük, a gombócoktól megmaradt olajban kisütjük, majd papírtörlőre tesszük
  21. Ezeket a már fent leírt akiszilvás étellel fogyasztjuk
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére