•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Aszalt szilvával töltött marcipán bonbon

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. Előkészítés: Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból
  2. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen
  3. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon
  4. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk
  5. Akkor a legjobb, ha a daráló belső oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát
  6. A porcukrot kristály nádcukorból daráltam - kávédarálóval
  7. Az aszalt szilvákat vágjuk kettőbe és ellenőrizzük, hogy biztosan nincs-e benne magdarab
  8. A massza elkészítése A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral
  9. Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát
  10. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze
  11. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális
  12. Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább 0,5 h-ra, ha lehűl, könnyebben formázható)
  13. A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágtam (egy szemet 3-4 szeletre - de ez ízlés szerint változhat)
  14. A lehűlt marcipánból kb
  15. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrtam - így könnyen ellenőrizhető, hogy egyforma méretűek legyenek a bonbonok
  16. A marcipán golyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket - így ismét gömb formát kapunk
  17. A csokoládé előkészítése a bevonáshoz A folyamat titka a türelem és a temperálás
  18. A csokoládét maximum 45 fokra szabad csak melegíteni és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32 fokra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra
  19. Nincs szükség csillagászati összegekbe kerülő konyhai hőmérőkre, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt
  20. Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, de ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni
  21. Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit
  22. Üveg edényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém
  23. Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38 fok fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni
  24. Ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki és nem lesz szép a végeredmény
  25. Mikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45 fokot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük
  26. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt
  27. A hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel
  28. Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás
  29. Nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni
  30. Ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik
  31. Bevonás Szükség lesz egy tálcára, amire sütőpapírt teszünk
  32. Helyezzük a meztelen bonbont egy villára és mártsuk bele a csokiba
  33. A villát kiemelve csorgassuk le a fölösleget, fogpiszkálóval le is húzhatjuk a villa alján összegyűlt csokit
  34. Óvatosan toljuk a fogpiszkálóval a bevont bonbont a sütőpapírra
  35. Amikor a bonbonok bevonásával elkészültünk, tegyük a tálcát a hűtőbe kb
  36. 8-10 percre
  37. A rövid hűtés után a megszilárdult csokimázas bonbon desszert könnyen leszedhető a sütőpapírról, csomagolható, elrakható - vagy fogyasztható
  38. Csokiőrültek duplán is elvégezhetik a bevonást, így igazán vastag csokikabát érhető el
  39. Használhatunk más aszalt gyümölcsöt is, amit akár alkoholba is áztathatunk előtte (max
  40. 1-2 órára, hogy ne ázzon szét)
  41. Tele hassal kezdjük el a bonbon gyártását, ellenkező esetben nagy a kísértés a túl gyakori kóstolásra
  42.   Az aszalt szilvával töltött marcipán bonbon receptet Receptműves ajánlotta
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére