•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Csokoládés mézeskalács

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. A csokoládés mézeskalácshoz először vajazzuk, majd liszttel hintsük ki egy kisebb zománcozott tepsi alját
  2. Utána mérjünk ki 25 dkg mézet, és takaréklángon kevergetve melegítsük, amíg felolvad
  3. Vegyük le a langyos mézet a tűzről, és adjunk hozzá 1 dl tejet, 4 dkg darált diót, 2 tojássárgáját, negyed mokkáskanál szódabikarbónát, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeget, negyed mokkáskanál őrölt fahéjat, egy csipet sót, és 1 citrom reszelt héját
  4. A mézes pépet habverővel kb
  5. 10 percig keverjük, majd kisebb adagokban dolgozzunk bele 30 dkg lisztet
  6. Ezután gyújtsuk be a sütőt, állítsuk 180 °C–ra (nyolc osztású skálán 3
  7. fokozat), majd a megmaradt tojásfehérjét verjük kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgassuk a tésztába
  8. Végül a sűrű masszát öntsük a kivajazott tepsibe, egyenletesen kenjük szét benne, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük kb
  9. 25 percig, amíg a teteje világosbarnára pirul
  10. Ha lehűlt, metéljük le a szélét, és a lágy, de szívós tésztát vágjuk kb
  11. 3×5 centiméteres darabokra, majd szobahőmérsékleten 2–3 napig pihentessük
  12. Végül az egyes téglalapokat szeljük ketté, a közepét kenjük meg sűrű baracklekvárral, majd az egymásra helyezett lapokból álló töltött mézeskalácskockákat még 1 napig pihentessük
  13. Másnap egy kisebb zománcozott edényben 6 dkg kakaóhoz adjunk 30 dkg szőlőcukrot, és 1,8 dl vízzel keverjük simára
  14. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük kb
  15. 10 percig, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és tegyünk bele 6 dkg vajat
  16. Utána a szobahőmérsékleten felpuhult mini mézeskalácsokat forgassuk bele a csokoládémártásba úgy, hogy az aljukat ne érje a máz
  17. Legcélszerűbb egy tálaló villát jó mélyen beleszúrni az összeragasztott téglalapok aljába, és ily módon belemártani az öntetbe
  18. Lecsepegtetés után egy nagyobb tálon helyezzük a mézeskalácsokat egymás mellé, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak össze, és csak másnap tálaljuk, amikor a bevonat megszikkadt
  19. Hűtőszekrénybe nem szabad tenni
  20. A fenti mennyiségből kb
  21. 36 db sütemény várható
  22. A mézeskalács sokáig eltartható, és sajátos tulajdonsága, hogy az idő múlásával nem szárad ki, hanem egyre puhább, porhanyósabb és ízletesebb lesz
  23. Ha több, mint egy héten át kívánjuk fogyasztani, akkor ne kenjünk bele baracklekvárt, mivel az szobahőmérsékleten tartva 4–5 nap után elkezd penészedni
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére