•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Darálós keksz

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. 25 dkg barna cukrot keverjünk simára 25 dkg szeletekre vágott szobahőmérsékletű margarinnal
  2. Adjunk a péphez 4 egész tojást, 2 dkg vanillincukrot, 1 csipet sót, 1 citrom reszelt héját, és keverjük kb
  3. 20 percig, amíg habossá válik
  4. Habverővel keverve 10 perc is elegendő
  5. (Ne használjunk erre a célra átlagosnál nagyobb méretű tojásokat, mert a tészta kilágyul, és a sütés során lelapul, gusztustalanná válik
  6. ) Ezután a pépet dolgozzuk össze 75 dkg liszttel, 1,2 dkg (4 csapott kávéskanál) sütőporral és a kakaóporral
  7. A porokat előzőleg elegyítsük egymással
  8. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a lisztre rászórjuk a sütőport, és az egészet átszitáljuk
  9. Túl sokáig ne gyúrjuk a tésztát, mert összetörjük a tojáshabot, és akkor kevésbé lesz omlós a sütemény
  10. Tegyük a lágy tésztát hűtőszekrénybe, majd gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolc osztású skálán 3
  11. fokozat)
  12. Utána vajazzunk ki egy nagyobb méretű zománcozott tepsit, majd vegyük ki a húsdarálóból a kést, valamint a tárcsát, és csavarozzuk fel rá a kekszvágó szerkezetet
  13. Az eltolható lemezzel állítsuk be a kívánt formát, majd vegyük ki a hűtőből a tészta felét, és hajtsuk át a készüléken a megdermedt masszát
  14. Késsel vágjuk a tésztakígyót 10–12 cm hosszú darabokra, és rúd alakban vagy koszorúvá hajlítva helyezzük a tepsibe úgy, hogy kb
  15. 1 cm hézag legyen közöttük
  16. Végül rakjuk a tésztát az előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük kb
  17. 20 percig, amíg zsemleszínűre pirul
  18. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert könnyen megég
  19. Ha a sütő nem melegít egyenletesen, részletekben szedjük ki a megpirult rudakat
  20. Amikor a tészta egyik fele kész, a tepsit tisztítás után újból vajazzuk ki, majd daráljuk le a tészta másik felét is, és ugyanúgy süssük meg
  21. Aki a kemény, ropogós kekszek helyett jobban szereti a puha, linzerszerű süteményeket, az erősebb tűzön süsse a tésztát kb
  22. 5 percig
  23. Ebben az esetben fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, és ha megsült, azonnal szedjük ki a tepsiből, hogy ne tudjon kiszáradni
  24. Meghűlve fogyasszuk
  25. Esztétikusabbá válik, ha tálalás előtt finoman meghintjük a tetejét szőlőcukorral
  26. A maradékot polietilénzacskóban tároljuk
  27. A sós rúdhoz hasonlóan, ez a keksz is hetekig eltartható
  28. Hűtőszekrénybe azonban nem szabad betenni
  29. A fenti mennyiségből max
  30. 1,2 kg aprósütemény várható
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére