Házi kemény sajt

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. A házi kemény sajthoz 0,5 kg túrót morzsoljunk bele 1 liter tejbe
  2. Ezután forraljuk fel, és amikor a folyamatosan kevert tejből elkezd a savó kiválni, a túró pedig nyúlóssá válik, öntsük tésztaszűrőbe, hogy a leve lecsepegjen
  3. A visszamaradt sűrű masszát dolgozzuk össze 6 dkg vajjal, 1 felvert tojással, 1 kávéskanál finomra őrölt sóval, negyed mokkáskanál szódabikarbónával, egy csipet őrölt fehér borssal, és egy zománcozott edényben, takaréklángon addig keverjük, amíg sima, sajtszerű anyaggá áll össze
  4. A megolvadt sajt ízlés szerint kevés köménymaggal vagy fokhagymaporral is ízesíthető
  5. A masszát öntsük kivizezett formába, és hűtőszekrényben érleljük
  6. A sajt keménységi foka a főzési, illetve érlelési időtől függ
  7. Ha puhára főzzük, finom, lágy sajtot kapunk, keményre főzve pedig édeskés, leginkább az ementálira emlékeztető íze lesz
  8. A fenti alapanyagokból kb
  9. 35 dkg kemény sajt várható
  10. Ha nagy mennyiséget készítünk, akkor a hosszabb eltarthatóság érdekében célszerű a masszát tömbökbe préselni, majd sós vízbe mártani, hogy szilárd kéreg képződjön rajta
  11. Egyébként ha a hosszú tárolás során megkeményedett sajtot langyos tejbe áztatjuk, ismét kilágyul
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére