A lisztet átszitáljuk, egy tálba tesszük és a közepébe lyukat mélyítünk, majd hozzáadjuk a liszthez a zsírt, vagy a vajat..
A langyos vízben feloldjuk a sót és az ecetet, majd ezt is hozzáadjuk a liszthez, a mélyedésbe öntjük.
Homogénné gyúrjuk a tésztát kb. 25 perc alatt..
Cipót formázunk a tésztából, megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd letakarva pihentetjük.
Az asztalt egy tiszta, új terítővel letakarjuk, belisztezzük és ráhelyezzük a tésztát.
Nyújtófával kicsit ellapítjuk, ezután kézzel az asztal szélei felé húzzuk, ami lelóg azt pedig késsel levágjuk.
Néhány percig száradni hagyjuk, majd ezután tölthetjük.
A túróshoz a túrót a xilittel, a tejföllel és zabkorpával kikeverjük, majd beleteszünk néhány szem mazsolát és a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk.
A meggyeshez a meggyet kicsit felfőzzük a xilittel, egy kevés vízzel és a keményítővel.
Az almáshoz a reszelt almát felmelegítjük a xilittel és a fahéjjal, majd teszünk bele annyi zabkorpát (kb. 3 ek), amennyit a leve felvesz.
A máktöltelékhez a hozzávalókat összekeverjük és felfőzzük, majd kihűtjük.
A tésztát képzeletben 4 részre vágjuk, megkenjük tejfölös olvasztott vajjal vékonyan, majd megtöltjük a töltelékekkel és a terítő segítségével feltekerjük.
Ahol a különböző töltelékek elválnak, ott ujjal lenyomjuk, majd elvágjuk és tepsibe helyezzük őket.
Megkenjük tojássárgával a réteseket és megsütjük 170 C-on aranysárgára.
Amikor megsült és kicsit már kihűlt szeleteljük és tálaljuk.
#okostipp A töltelékeket célszerű a rétestészta elkészítése előtt megcsinálni.
Íme 5 adventi tematikájú reggeli, aminek elkészítése nem több 10 percnél és még a legizgatottabb karácsonyváró gyerekek is szó nélkül bepuszilják, arról nem is beszélve, hogy instant megteremtik az ünnepi hangulatot!