•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Kókuszos kocka másképp

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. 1 egész tojást 20 dkg barna cukorral, egy csipet sóval és fél mokkáskanál szódabikarbónával keverjünk ki habosra
  2.  Adjunk hozzá 5 dkg szobahőmérsékletű vajat, és a pépet jól dolgozzuk össze 30 dkg liszttel
  3. Végül keverjünk bele 1 dl tejet, hogy kenhető massza legyen belőle
  4. Egy kisebb zománcozott tepsi alját vékonyan vajazzuk ki, majd hintsük meg liszttel, és különböző helyekre adagolva gyakran vizezett simítókanállal egyenletesen kenjük szét benne a simára kevert sűrű masszát
  5. Mérsékelt tűzön süssük kb
  6. negyedóráig
  7. Ekkor szúrjunk a közepébe egy villát, és ha már nem ragad rá a még fehér massza, akkor zárjuk el a sütőt, és hagyjuk a tésztát benne zsemleszínűre sülni
  8.  A tepsit előmelegített sütőbe tegyük, és 10 percig ne nyissuk ki az ajtaját, mert gőz nélkül a felfúvódó massza összeesik
  9. Ennek a tésztának a legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy könnyű és lágy, ugyanakkor nem olyan fullasztó, mint a több tojásból készült piskótatészták
  10. A cukrot ne próbáljuk meg mézzel helyettesíteni, mert a méz szívóssá és rágóssá teszi ezt az alapanyagot
  11. Az így elkészített sütemény közel sem lenne olyan omlós és kellemes ízű, mint a cukorból készült változat
  12. Ha lehűlt, a széleit vágjuk le, és a szivacsos tésztát szeleteljük fel kb
  13. 3×5 centiméteres darabokra, majd töltsük meg főzött csokoládékrémmel
  14. A krémhez 4 tojássárgáját 12 dkg mézzel és egy csipet sóval verjünk fel habosra, majd lassan engedjük fel 2 dl pasztőrözött vagy előzőleg felforralt nyers tejjel
  15. Állítsuk a tejes krémet takaréklángra, adjunk hozzá negyed vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és állandóan kevergetve főzzük kb
  16. háromnegyed órán keresztül
  17. Mindjárt a főzés kezdetén tegyünk 5 evőkanál jó minőségű kakaót hozzá
  18.  Sűrítés alatt a kevergetést rövid időre se hagyjuk abba, mert különben a krém megcsomósodik, és kezdhetjük elölről az egészet
  19. Időközben, ha már kezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről
  20.  A kb
  21. fél óráig sűrített masszát 30 dkg vajjal keverjük ki
  22. Töltsük meg a kockákat krémmel Az egyes kockákat szeljük ketté, és a habosra kevert krémmel vastagon kenjük meg a közepét, majd az egymásra helyezett lapok oldalát, végül a tetejét is
  23. A krémmel megtöltött kockákat forgassuk meg 12 dkg kókuszreszelékben, és egy nagyobb tálon helyezzük őket egymás mellé
  24. Ha időközben a massza kilágyulna, rövid időre tegyük a mélyhűtőbe
  25. Amennyiben folyamatosan akarunk dolgozni, akkor állítsuk a krémes edényt jégkockával hűtött hideg vízbe
  26. A változatosság kedvéért kókuszreszelék helyett használhatunk darált diót, mandulát, törökmogyorót, barackmagot és frissen pörkölt földimogyorót vagy pisztáciát is
  27. Aki szereti a különleges ízeket, az a megkent süteményt forgassa pirított szezámmagba
  28. Előtte azonban fagyasszuk meg a kockákat, hogy ne ragadjon rájuk olyan vastagon a szezámmag
  29. A szezámmagot zománc nélküli edényben takaréklángon, és állandó kevergetés mellett addig kell pirítani, amíg aranysárga lesz
  30. Tovább ne süssük, mert megkeseredik
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére