•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Mediterrán csirkés batyu zöldfűszeres-krémsajtos uborkával

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Húsos fogások

Köszönjük a receptet a Piszke blognak.

A mindenki által ismert görög street food-ot most kicsit átalakítottuk: könnyű leveles tészta veszi át a pitakenyér feladatát, a jellegzetes tzatziki üde íze pedig uborkafalatokat dob fel egy finom, sűrű sajtkrémmel együtt.

Elkészítés
  1. A combfilét apróra vágjuk. A Gyros alapot elkeverjük 2 evőkanál olajjal, beleforgatjuk a húst és fél órára hűtőbe rakjuk.

  2. A megmosott uborkák végét levágjuk, zöldséghámozóval csíkosan meghámozzuk és kisujjnyi karikákra vágjuk. Enyhén sózzuk.

  3. A krémsajtot elkeverjük a sóval, borssal, citromlével és a reszelt fokhagymával. Csillagcsöves nyomózsákból az uborkakarikákra halmozzuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk.

  4. A maradék olajat nagy serpenyőben forrósítjuk és a húst nagy lángon, hirtelen, 2 perc alatt átpirítjuk. Egy tányérra halmozzuk és hűlni hagyjuk. (Fontos, mert forrón szinte megolvasztja a vajas tésztát, és nehéz lesz vele dolgozni.)

  5. A tésztát 8x10 cm-es téglalapokra vágjuk, majd a téglalapok alsó felére középre rakunk egy-egy nagyobb teáskanálnyi húst, körben a felvert tojással megkenjük.

  6. A téglalap felső részében késsel 2-3 nyílást vágunk, az alsó részre hajtjuk és a széleket körben egy villa végével erősen összenyomjuk – hogy csinos csíkos-cakkos legyen. A batyuk tetejét is megkenjük a tojással és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Az uborkával együtt tálaljuk.

#okostipp

Ha a húst hosszában a tészta közepére halmozzuk és a széleket ferdén, ujjnyi vastagon bevagdaljuk, majd az így kapott tésztacsíkokat felváltva, középre, egymást keresztezve a húsra hajtjuk, akkor csirkével töltött „tiroli rétest” kapunk. Tojással lekenve, a rúd két végét lezárva süssük hasonlóan a fenit batyukhoz.

A krémsajtos-fűszeres krém – ha maradna – szuper szendvicsekhez is!

Fotó: Piszke

Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére