<
 

Mit együnk a hét végén?

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. Káposztás bablevesHozzávalók (4 személyre): 0,5 kg savanyú káposzta, 3 dl fejtett bab, (füstölt kolbász), (füstölt csülök), zsír, liszt, pirospaprika, bors, sóElkészítés:A káposztát tegyük fel főni 1,5 liter hideg vízben
  2. Adjunk hozzá a friss fejtett babot (vagy a megfelelően előkészített szárazbabot), s ha van, a nagy kockákra vágott füstölt csülköt
  3. Borsozzuk, esetleg sózzuk és lassú tűzön főzzük a levest
  4. (Ha a bab már félig puha, akkor tegyük bele a füstölt kolbászt
  5. ) Készítsünk paprikás rántást, s amikor már minden puha, azzal sűrítsük a levest
  6. Burgonyás lángos Elõzõleg egy mély gyúrótálban dolgozzunk össze 15 dg lisztet 1,1 dl langyos tejjel, egy csipet aszkorbinsavval és 1 dg elmorzsolt élesztõvel, majd letakarva tegyük meleg helyre
  7. Kb
  8. háromnegyed óra múlva fõzzünk meg 20 dg burgonyát, és törjük át
  9. Amikor a kovász megkelt, adjuk hozzá a még meleg krumplit, 25 dg lisztet, 1 mokkáskanál sót, valamint 1,6 dl langyos vizet, és dagasszunk belõle lágy tésztát
  10. Amennyiben túl kemény lenne, öntsünk hozzá még egy kis vizet, hogy nyúlós és ragacsos legyen
  11. Addig dagasszuk, amíg a ragadós, lágy tészta el nem válik az edény falától
  12. Utána szórjunk a tetejére kevés lisztet, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük kb
  13. 1 órán keresztül
  14. Amikor a hólyagosra kidolgozott tészta legalább háromszorosára dagadt összegyúrás nélkül, vizes kézzel vagy egy vízbe mártogatott evõkanállal szaggassuk tojás méretû darabokra, és cipóvá formálva tegyük megvizezett deszkára
  15. (Vigyázzunk, hogy most se nyomkodjuk agyon, mert elveszti a jellegzetes, sült kovászhoz hasonló ízét, és közönséges kelt tészta lesz belõle
  16. ) A szétterülõ darabokat minél távolabb helyezzük egymástól, hogy ne ragadjanak össze
  17. Ezután a kiszaggatott tésztát kelesszük még negyedóráig, majd vizes kézzel nyújtsuk tenyérnyi méretûre, és min
  18. 1,5 cm magas forró olajban mindkét oldalát süssük aranysárgára
  19. A berakásnál ne hajoljunk föléje, mivel a vizes tészta miatt pattogó, forró zsiradék a szemünkbe freccsenhet
  20. Ügyeljünk arra, hogy ne pirítsuk túl, mert rágós lesz
  21. A lángost nagyobb méretû, vékony falú serpenyõben vagy egy zománcozott lábasban teljes lángon célszerû sütni, hogy minél kevesebb olajat szívjon magába
  22. Ha nincs nagyméretû serpenyõnk, akkor két kisebbet használjunk, hogy a végére maradó tészta ne keljen túl
  23. A kiszedett lángosokat ne rakjuk egymásra, mert egyik a másikától befülled, hanem egy rácson élére állítva helyezzük egymás mellé õket
  24. Erre a célra legalkalmasabb a grillsütõ rácsa, a csepegtetõ tálcával együtt
  25. Az ily módon tárolt lángos ropogós marad, és a felesleges olaj is lecsorog róla
  26. Fogyókúrázók steril papírtörölközõre szedjék ki, ami a lecsepegtetés után visszamaradt zsiradékot felszívja
  27. Melegen tálaljuk
  28. Fokhagymás vízzel megkenve, és kissé megsózva fogyasszuk
  29. Ehhez 1 gerezd fokhagymát elõzõleg reszeljünk le vagy préseljünk át, és kb
  30. 0,5 dl vízzel leöntve felhasználásig áztassuk
  31. Finomabban is ízesíthetjük, ha az egyik oldalát megkenjük simára kevert meleg tejföllel, és megszórjuk kevés reszelt sajttal
  32. A fenti adag tésztából kb
  33. 12 db normál méretû lángos készíthetõ
  34. A kirántott zöldségekhez hasonlóan, csak frissen kisütve ízletes, így mindig annyit készítsünk belõle, amennyi el is fogy
  35. Szükség esetén papírzacskóba rakva tároljuk
  36. Hûtõszekrénybe nem szabad betenni
  37. Másnap megpróbálkozhatunk a grillsütõben való felfrissítésével, de nem lesz olyan finom, mint frissen kisütve
  38. Aki az utcán illetve a piacokon árusított kenyértészta ízû lángosokhoz van szokva, az tej helyett vizet adjon a kovászhoz
  39. Lángost burgonya nélkül is készíthetünk
  40. Ebben az esetben a krumplit annyi liszttel pótoljuk, hogy a tészta nyúlós, ragacsos legyen
  41. Ennek az egyszerûbb változatnak az az elõnye, hogy sütés közben a tészta nem ugrik össze, ezért kiadósabb
  42. Egyébként a burgonyás lángos sem ugrik össze olyan nagyon, ha kinyújtás után egy éles késsel néhány helyen bevagdaljuk
  43. Kapcsolódó cikkek:Isszuk, de tudjuk mit?Ön otthon van a gasztronómiában?Enne valami finomat? Rakott lecsó
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére