•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Muszaka sütőtökkel

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. Előkészítés: - mossuk meg a sütőtököt, hámozzuk meg és vágjuk 0,5-1 cm széles korongokra - áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi bőven ellepi (csak vega muszakánál :-) - hámozzuk meg a krumplit és karikázzuk 0,5-1 cm széles karikákra - tisztítsuk meg a hagymákat és kockázzuk apróra (aki az intenzívebb ízt szereti a fokhagymát reszelje le) - tegyünk fel melegedni olajat (1,5-2 cm magas legyen az edény falán mérve és közepes lánggal melegítsük, hogy ne égjen meg) - enyhén olajozzuk ki a hőálló tálat, amiben sütjük - készítsük elő a fűszereket - készítsünk elő konyhai papírtörlőt Elkészítés: 1
  2. amikor az olaj felhevült süssük meg a krumpli karikák felét (aranysárgára, félpuhára, mert még sülni is fog), majd szedjük papírtörlőre a felesleges olaj eltávolítása miatt 2
  3. a papírtörlőről tehetjük is a tálba az első sort (krumpli feléből, a másik fele a 3
  4. sor lesz) 3
  5. ha az első fele kisült a krumplinak, lehet sütni a sütőtököt, melyet sütés után (a felesleges olajat leitatva) lehet tenni 2
  6. sorként a tálba 4
  7. ha a sütőtök réteg elkészült, folytassuk a krumpli másik felének kisütését, majd a korábbiak szerint tegyük a tálba 3
  8. rétegként (ha maradt sütőtök, ki lehet sütni és letenni 4
  9. rétegként) 5
  10. az olajban sütéssel végeztünk, el lehet zárni alatta a hőt 6
  11. egy lábosban hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat és pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott szóját (húsevők a húst), öntsük fel a paradicsompürével, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd főzzük addig míg a paradicsom elkezd "rotyogni" 7
  12. terítsük egyenletesen az utolsó réteg tetejére a paradicsomos ragut 8
  13. készítsük el a besamel mártást, a vajat melegítsük közepes lángon, amíg felolvad, adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a tejjel és főzzük (folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik 9
  14. ha besűrűsödött, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a reszelt sajtot, a szerecsendiót, kakukkfüvet és a borsot, valamint a joghurtot, keverjük össze és terítsük a mártást a muszaka tetejére 10
  15. 180 fokon süssük aranybarnára (40-45 perc) Praktikák: - érdemes ez előkészületre nagy hangsúlyt fektetni, így gördülékenyen el lehet készíteni az egyes lépéseket - a képen látható muszaka 2 sor krumplival és 2 sor sütőtökkel készült, mert volt maradék, ennyire lehet rugalmas a recept, vagy a családi igények :-)
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére