•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Pikáns sütőtök rizottó

Hozzávalók
  • csipet (természetes, nem finomított)
  • 40 dkg tisztított (ez kb. 60-70 dkg héjjal, magházzal - ennél az ételnél a kevésbé édes, kereket ajánlom) sütőtök
  • 5 dkg feketeerdő sonka, vagy bacon
  • tört bors
  • 10 dkg (magas hústartalommal) kolbász
  • 20 dkg (barna) rizs
  • 6-7 dl víz
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál (sonka zsírmennyiségétől függ) olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál (sómentes) ételízesítő
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. 1
  2. magházától és héjától tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk 2x2 cm-es kockákra 2
  3. a hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk 3
  4. serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát 4
  5. ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük ételízesítővel, borssal 5
  6. öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá 6
  7. fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek) 7
  8. ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is) Praktikák: - a rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos) - a sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet
  9. A Pikáns sütőtök rizottó receptjét Receptműves küldte
  10. Köszönjük!
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére