•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Pita - lepénykenyér

Hozzávalók
  • 1,5 teáskanál (természetes, nem finomított)
  • 1 evőkanál (extra szűz) olívaolaj
  • 1 teáskanál (nyers nád) cukor
  • 3 dl langyos víz
  • 50 dkg (teljes kiőrlésű, vagy tönköly fehér) liszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
Elkészítés
  1. 1
  2. a cukrot adjuk 1 dl langyos vízhez, majd tegyük bele az élesztőt és meleg helyen futtassuk fel 2
  3. a lisztet tegyük egy keverőtálba, keverjük el benne a sót, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat 3
  4. a maradék vizet fokozatosan adagolva (nem biztos, hogy teljesen felveszi a tészta, ezt lisztfüggő) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, melyet lefedve, meleg helyen kelesszünk duplájára (kb
  5. 1 óra) 4
  6. ha megkelt a tészta, borítsuk enyhén lisztezett felületre és osszuk nyolc (közel) azonos méretű darabra, melyekből gyúrjunk zsemle formát 5
  7. enyhén lisztezett felületen, letakarva a zsemléket is kelesszük duplájára (kb
  8. 30 perc) 6
  9. ha a zsemlék megkeltek, nyújtsuk 0,5-1 cm magas korongokká és tegyük enyhén lisztezett sütőlapra (nem kell vajazni, vagy olajozni, csak lisztezni) és 200 fokos (gázsütőnél 6-os fokozat) sütőben süssük oldalanként 4-4 percig 7
  10. a sütőből kivéve takarjuk le egy konyharuhával és úgy hűljön ki így nem keményedik meg, puha marad kívül is) Praktikák: - a tészta kelesztésénél a letakaráshoz használjunk háztartási fóliát, mert a konyharuhába könnyen beleragad - kisebb és nagyobb formára is lehet nyújtani, attól függően, mi a felhasználási cél (gyroshoz érdemes vastagabbat, hogy könnyebb legyen tölteni, tekercs formához pedig vékonyabbat)
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére