Svéd zöldfűszeres gombasaláta

Hozzávalók
  • 4 adag
  • Könnyen elkészíthető
  • Vegetáriánus
Elkészítés
  1. 25 dkg gombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel
  2. Adjunk hozzá egy diónyi apróra vágott vöröshagymát, és 2 evőkanál olajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi
  3. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá kb
  4. 0,5 dl vizet, hogy puhára párolódjon
  5. A zsírjára sütött, de meg nem pirított hagymás gombához tegyünk 3 evőkanál paradicsompürét, 1 mokkáskanál szőlőcukrot, 1 csapott mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, negyed mokkáskanál kakukkfüvet, egy csipet őrölt borsot és pár csepp citromlevet
  6. Végül öntsünk rá 2 dl vizet, és jól összekeverve pár percig lassan forraljuk
  7. Hűtőszekrényben másnapig érleljük
  8. A gombasaláta hidegen finom
  9. Az egzotikus ízek kedvelői az őrölt borsot helyettesíthetik szurokfűvel vagy finomra reszelt szerecsendióval is
  10. A fenti adag két személynek elegendő
  11. Nálunk a svéd gombasalátát sokan a Gundel–étterem receptje szerint készítik
  12. Ennél a változatnál hagyjuk el a bazsalikomot és az őrölt borsot belőle, a kakukkfű mennyiségét pedig növeljük duplájára, vagyis most fél mokkáskanálnyit adjunk hozzá
  13. Jellemző még erre a változatra az intenzív savanykás íz, ezért most a tisztára mosott citrom héját vékonyan hámozzuk le, és 2–3 szál apróra vágott petrezselyemlevéllel együtt tegyük a nyers gombához
  14. A végén távolítsuk el belőle a citromhéjspirált, és 1 evőkanál citromlével savanyítsuk
  15. Salátalevelekkel bélelt üvegtálban szervírozzuk, és héjától megfosztott vékony citromkarikákkal díszítsük
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére